17-2-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Έντεκα χώρες έχουν υπογράψει την συμφωνία για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία καθώς αυξάνονται οι δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού εν αναμονή μιας αρκετά πιθανής εαρινής επίθεσης της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού/Διακλαδικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγού Mαρκ Μάιλι. Μιλώντας στις Βρυξέλλες χθες μετά τη συνάντηση 54 κρατών (αντιπροσωπειών υπουργείων άμυνας και Γενικών επιτελείων) μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ο Mάιλι αποκάλυψε ότι 22 χώρες έχουν δεσμευτεί για αποστολή οχημάτων μάχης πεζικού, ενώ 16 κράτη (απ΄όλες τις ηπείρους) έχουν δεσμευτεί να στείλουν στο Κίεβο πυροβολικό και πυρομαχικά.Επίσης 9 χώρες υποστηρίζουν την περαιτέρω προμήθεια συστημάτων αεράμυνας. «Η Ουκρανία θα ενσωματώσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις τεθωρακισμένων οχημάτων, οχημάτων μάχης πεζικού και τανκς που θα έχουν καθοριστικά αποτελέσματα σε συγχρονισμένους ελιγμούς στο έδαφος», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.
Αναφέρθηκε επίσης στον αυξανόμενο αριθμό χωρών που συνεργάζονται στον διεθνή συνασπισμό βασικών αρμάτων μάχης Leopard που περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία,τη Νορβηγία,τη Πολωνία,τη Πορτογαλία , τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία.(ενώ ανοικτή είναι η περίπτωση της Ελλάδος) .Ο Mάλει επιβεβαίωσε, ότι οι ΗΠΑ, η Τσεχία και η Ολλανδία βρίσκονται επί του παρόντος «στη διαδικασία» παράδοσης ανακαινισμένων αρμάτων μάχης T-72 της Σοβιετικής εποχής στο Κίεβο. Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί επίσης μια ομάδα 31 βασικών αρμάτων μάχης Abrams. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στο απόθεμά της ,γι αυτό τονίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας». Οι προσεχείς προμήθειες αεράμυνας (που φθάνουν μέσα στον Μάρτιο) περιλαμβάνουν πλατφόρμες Patriot-3 των ΗΠΑ , ενώ η Ιταλία και η Γαλλία προσφέρουν συστήματα SAMP/T, αλλά χρειάζονται περισσότερα.Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T αναπτύχθηκε για τη Γαλλία και την Ιταλία , δηλαδή από την Eurosam, μια κοινοπραξία μεταξύ της Ευρωπαϊκής εταιρείας όπλων MBDA και της Γαλλικής εταιρείας Thales, για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων, τακτικών πυραύλων υψηλής ταχύτητας, drones και “αεροσκάφη υψηλών ελιγμών”Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και πρέπει να αυξήσουν ακόμη περισσότερο αυτή την παραγωγή για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Επεσήμανε ότι οι σύμμαχοι δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με μια νέα δέσμευση για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά είναι «προφανές ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα». Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είπε ότι ο Ρωσικός στρατός εκτιμάται ότι έχει χάσει σχεδόν το 40% του προπολεμικού στόλου των αρμάτων του μετά από δέκα μήνες μαχών στην Ουκρανία, σύμφωνα με καταμέτρηση της ειδικής “δεξαμενής σκέψης” του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Αυτό ανέρχεται σε έως και 50% για ορισμένα από τα βασικά άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται στη μάχη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να φέρει στο προσκήνιο από τα μεγάλα αποθέματά της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ουκρανία θα λάβει άμεσα ένα πακέτο στήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη για στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών για άρματα μάχης και πυρομαχικά πυροβολικού, ανακοίνωσε χθες η Βρετανική κυβέρνηση. Η Βρετανία συμφώνησε με την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Λιθουανία να στείλει ένα αρχικό πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τέλος η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, που θα τονίζει «την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία.Ο ΟΗΕ – όχι για πρώτη φορά-θα απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και θα ζητήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. “Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η μοίρα της Ουκρανίας, αλλά ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους” δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη Όλαφ Σκούγκ που βοήθησε στη σύνταξη του προσεχούς ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης.
Δημοσιεύεται στο ambassadorsatlarge.com
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.