Αμερικανοί  και  ΝΑΤΟ  επισημαίνουν ότι είναι  ήδη ηττημένος ο Πούτιν ▪ Ρωσικό παιδομάζωμα στην Ουκρανία

16-2-2023

*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Καθοριστικής σημασίας αποφάσεις ελήφθησαν το τελευταίο διήμερο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία  από τις συνόδους των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ (από κοινού με Σουηδία και Φινλανδία) καθώς και της Ομάδας Επαφής/Άμυνας  για την στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου γνωστή ως Ομάδα Ράμσταιν, την στιγμή που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την βάναυση και απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στο Ουκρανικό έδαφος.Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ  στρατηγός  εα Λόιντ Όστιν παρουσίασε  χθες τις κατευθυντήριες οδηγίες   στις Βρυξέλλες τονίζοντας εμφατικά ότι τα 54 κράτη μέλη της Ομάδας  Επαφής /Άμυνας της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.

Ο Όστιν δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (ένας συνασπισμός 54 κρατών που υποστηρίζουν την άμυνα της Ουκρανίας) θα «υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία σε μακροπρόθεσμη βάση» και θα στηρίξει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης της άνοιξης. Η Washington Post ανέφερε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία «την επόμενη εβδομάδα».Από την πλευρά του αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Μεικτού/Διακλαδικού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων  στρατηγού Μαρκ Μάλει (στη χθεσινή  κοινή συνέντευξη τύπου με τον Όστιν) που τόνισε ότι η Ρωσία έχει χάσει  στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά και ότι οι Ρώσοι πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα στο πεδίο της μάχης» στην Ουκρανία.Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η Ρωσία εισάγει ένα αριθμό νέων στρατευμάτων  στο πεδίο της μάχης ,και ότι πολλοί είναι κακώς  εκπαιδευμένοι   ως και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι .Κατέληξε λέγοντας ότι “προκάλεσε  ένα χρόνο τραγωδίας και τρόμου”

Συνοψίζοντας αργά  χθες το απόγεμα, τα όσα συζητήθηκαν στην  κλειστή σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βελγική πρωτεύουσα  ο  ΓΓ  της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ  δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ  ενισχύει  και υποστηρίζει περαιτέρω την αποτροπή  και την άμυνα  , ενώ αυξάνει τα στρατιωτικά αποθέματα.Οι  32 υπουργοί άμυνας έλαβαν αποφάσεις για  την έγκριση νέων οδηγιών σχετικά με  τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. «Αυτό αντανακλά την πραγματικότητα ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Με την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, την επίμονη απειλή της τρομοκρατίας και τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Θα οδηγήσει τις αλλαγές ικανότητας για τα επόμενα χρόνια. Και να διασφαλίσουμε ότι η αποτροπή και η άμυνά μας παραμένουν ισχυρές και αξιόπιστες», είπε ο Ανώτατος Νατοϊκός  αξιωματούχος.

Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικοβιομηχανικής ικανότητας και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ, δεδομένης της άνευ προηγουμένου υποστήριξης των Συμμάχων στην Ουκρανία. Τα μέτρα περιλαμβάνουν  και την αναθεώρηση των στόχων επαρκούς δυνατότητας  του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών.  Βασιζόμενος στα μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, ο Στόλντεμπεργκ  ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου  Συντονισμού Υποθαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. που θα διευκολύνει τη δέσμευση με την αμυντική  βιομηχανία και θα φέρει κοντά βασικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τη σημασία της μεγαλύτερης επένδυσης στην άμυνα και τον τρόπο αξιοποίησης της δέσμευσης για τις αμυντικές επενδύσεις και τις μελλοντικές δεσμεύσεις μετά το 2024.Οι σύμμαχοι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό υπουργό άμυνας Oλέκσει  Ρεζνίκοφ  για να συζητήσουν την κατάσταση στο έδαφος και τις πιο επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Υπογραμμίζοντας το παράθυρο ευκαιρίας της Ουκρανίας να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου, ο  Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις υποστήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων βαρέων όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ευχαρίστησε επίσης τους Συμμάχους για τη σημαντική συνεισφορά τους στο Πακέτο Βοήθειας Δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει στην Ουκρανία τρόφιμα ,καύσιμα, ιατρικές προμήθειες εξοπλισμό αντι-drone και  γέφυρες για διάβαση ποταμών.

105 Ουκρανοί στρατιωτικοί  των τεθωρακισμένων εκπαιδεύονται ως μάχιμοι και τεχνικοί στην βορειοδυτική Πολωνία(περιοχή Σβιτόζεβο)   σε άρματα LEOPARD  της Πολωνίας, και του Καναδά (από Νορβηγούς, Πολωνούς, Καναδούς και Σουηδούς)  ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 185 Ουκρανοί εκπαιδεύονται σε Βρετανικά άρματα μάχης CHALLENGER2.Επιπλέον άλλες ομάδες Ουκρανών εκπαιδεύονται στην έδρα του 1ου Μεικτού Ολλανδο-Γερμανικού σώματος στρατού  στο Μούνστερ της Γερμανίας σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ενώ  την άλλη εβδομάδα στο τεράστιων διαστάσεων Κέντρο Συνδυασμένων Όπλων στο Φορτ Μπένινγκ της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ αρχίζουν προχωρημένου επιπέδου εκπαιδευτικές ασκήσεις. Η Λιθουανία χθες διέθεσε στην Ουκρανία 36 αντιαεροπορικά όπλα L-70/ΒΟFORS ,ενώ η Δανία διέθεσε τα Γαλλικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα CΕASAR . Ολλανδικά αεροσκάφη F-35 που συμμετέχουν στη Βαλτική Ζώνη Επιτήρησης απογειώθηκαν χθες  από την Πολωνική αεροπορική βάση του Μάλμπροκ και αναχαίτισαν τρία Ρωσικά (SU-27 και IL-20M Coot ) βόρεια της Πολωνίας.Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν και  άλλους εταίρους που κινδυνεύουν, όπως  τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.Ο Ρεζνίκοφ τόνισε επίσης τον «εξαιρετικά υψηλό ρυθμό» των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και δήλωσε ότι η τρέχουσα συμμετοχή και υποστήριξη των εταίρων της Ουκρανίας δίνει λόγο για αισιοδοξία πριν από την επόμενη συνάντηση της Ομάδας Ράμσταιν .Για επιμέρους ζητήματα συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες ο ανώτατος Διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR/USEUCOM) στρατηγός Κρις Καβόλι USA με τον αρχηγό των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

Χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία κρατούνται στη Ρωσία . Μορφή παιδομαζώματος  σε Κριμαία και Ρωσία

Περισσότερα από 6.000 παιδιά από την Ουκρανία κρατούνται από τη Ρωσία σε ένα δίκτυο εγκαταστάσεων επανεκπαίδευσης, σύμφωνα με  Αμερικανική έκθεση . Τα παιδιά, ηλικίας τεσσάρων μηνών έως 17 ετών, κρατούνται σε καταυλισμούς και άλλες εγκαταστάσεις μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου των Συγκρούσεων. Η έκθεση προετοιμάστηκε από τον εταίρο του προγράμματος, το Yale Humanitarian Research Lab, ή το Yale HRL. Το δίκτυο εκτείνεται σε τουλάχιστον 43 εγκαταστάσεις που προσδιορίζονται από το Yale HRL, 41 από τις οποίες είναι προϋπάρχουσες θερινές κατασκηνώσεις στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρωταρχικός σκοπός των στρατοπέδων φαίνεται να είναι η πολιτική επανεκπαίδευση.(!) Επιπλέον, τα παιδιά είτε οδηγήθηκαν σε κατασκηνώσεις αναψυχής ή σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για ανάδοχη φροντίδα ή υιοθεσία στη Ρωσία και στην  μερικά υιοθετήθηκαν ή δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες στη Ρωσία. «Αυτή η επιχείρηση συντονίζεται κεντρικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας και περιλαμβάνει κάθε επίπεδο  τοπικής/περιφερειακής κυβέρνησης», ανέφερε η έκθεση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου του  Πούτιν στα παιδιά της Ουκρανίας θα γίνουν αισθητές για γενιές. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα επιδιώξουν την ευθύνη για τις φρικτές καταχρήσεις της Ρωσίας για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο  και στο ambassadorsatlarge.com

φωτ. ambassadorsatlarge.com