Επιχειρηματική αποστολή στην Φιλανδία με επικεφαλής τον Κώστα Φραγκογιάννη

15-2-2023

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Φινλανδία, στο Ελσίνκι, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή στοχευμένη στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Στόχος της επίσκεψης είναι η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Φινλανδίας και η προσέλκυση επενδύσεων, μέσω επαφών σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και με την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρηματικών κόσμων των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, είχε διαπιστωθεί σε σειρά επισκέψεων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές εντός του 2022 – του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Φινλανδία, στις 15 Φεβρουαρίου, της Φινλανδής Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, στις 28 Απριλίου και του Υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας στην Αθήνα, συνοδεία ολιγάριθμων φινλανδικών εταιρειών, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Ο κ. Φραγκογιάννης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και το Διεθνές Εμπόριο, Ville Tapio Skinnari, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintila. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας/καινοτομίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού.

Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και πρώην Επίτροπο της ΕΕ Jyrki Katainen, ο οποίος ηγείται σήμερα του φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας SITRA. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν και τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Φραγκογιάννης θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην Ομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών (ΕΚ), όπου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ελληνικών και φινλανδικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, έχουν προγραμματιστεί b2b επαφές μεταξύ ελληνικών και φινλανδικών εταιρειών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. ECG, και του αντίστοιχου φορέα της Φινλανδίας Finnvera.