Στη τελική φάση η υποστήριξη της Δύσης για το νέο γύρο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία

13-2-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την υλοποίηση  και εντατικοποίηση των  εξαγγελθέντων  προγραμμάτων στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τους δυτικούς συμμάχους και εταίρους  αρχίζει αύριο  στη Βελγική  πρωτεύουσα(Σύνοδος της Ομάδας Επαφής  Ράμσταιν  για την υποστήριξη της Ουκρανίας)  ενώ  μεθαύριο στις Βρυξέλλες θα λάβει χώρα  η διήμερη  Σύνοδος των  30 υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ από κοινού με τους ομόλογους τους της Σουηδίας και της Φινλανδίας.Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ,  στρατηγός εα Λόιντ Όστιν, και ο Ουκρανός υπουργός άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, συζήτησαν  χθες τηλεφωνικά  τις «προτεραιότητες», συμπεριλαμβανομένης της  ενδυνάμωσης της αεράμυνας  του Κιέβου(συστήματα PATRIOT-3, ως και του πυροβολικού/πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς). Η  Ουκρανία αφού εξασφάλισε την διάθεση πολλών  σύγχρονων  αρμάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανικών  M1 Abrams, των Γερμανικών  Leopard 2 και 1 ως και των Bρετανικών  Challenger 2, ο πρόεδρος Ζελένσκι  ως και άλλοι αξιωματούχοι του Κιέβου(μετά τις επισκέψεις του σε Λονδίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες)  παροτρύνουν τους  δυτικούς συμμάχους να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία και να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε  αεροσκάφη δυτικών κρατών.Αναφορικά με την διάθεση πολεμικών αεροσκαφών ,πιο κοντά σε μία τέτοια απόφαση-αν και απαιτεί χρόνο-είναι η Μ.Βρετανία, η Γαλλία,η Πολωνία και η Ολλανδία,επισημαίνοντας πάντως ότι χρειάζεται μία από κοινού συμμαχική απόφαση,αν και Ουκρανοί πιλότοι σε Αμερικανικές βάσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό  πτητική εκπαίδευση.Είναι τα  αεροσκάφη της RAF Typhoons αυτά που χρειάζεται η Ουκρανία; Το κάλεσμα του Ζελένσκι  την προηγούμενη  εβδομάδα για «ισχυρά Βρετανικά  αεροπλάνα» ήταν κάτι σαν έκπληξη. Η ζήτηση για δυτικά αεροσκάφη  μπορεί να ήταν προβλέψιμη, αλλά όχι το προφανές αίτημα για τα Typhoons, το μαχητικό δυναμικό μιας ολοένα και πιο εξελιγμένης  RAF. Πριν από το Ευρωπαϊκό ταξίδι του Ζελένσκι  ήταν τα Αμερικανικά F-16  που τραβούσαν την προσοχή,  και τα οποία  συνολικά υπάρχουν  περί τα 3.000 σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. «Είναι το πιο διαδεδομένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και πολλά μέλη του ΝΑΤΟ το έχουν», είχε δηλώσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος ενημέρωσης  της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας.Λόγω πολυπλοκότητας των F-16(ως και έλλειψης μεγάλων αεροδιαδρόμων σε Ουκρανία) ,έχουν λάβει  παράλληλα χώρα συζητήσεις για Αμερικανικά F-18  καθώς και  για Σουηδικά Gripen.

Η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας συνεδριάζει αύριο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, μετά από την διάσκεψη της 20ης Ιανουαρίου στην αεροπορική βάση Ράμσταιν στη νοτιοδυτική  Γερμανία, η οποία ήταν η πλέον  καθοριστική για τις αποφάσεις αποστολής τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού  και άλλων οπλικών συστημάτων. Ο Όστιν και ο Ρέζνικοφ συζήτησαν  επί μία ώρα  για τη σημασία της παράδοσης των υποσχόμενων δυνατοτήτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος  ενημέρωσης του Πενταγώνου, ταξίαρχος της USAF  Πάτρικ Ράιντερ,. Μετά το τηλεφώνημα, ο Ρέζνικοφ έγραψε στο Twitter ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακλόνητες στην πλήρη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία/Ντονμπάς, όπου στις τελευταίες ημέρες οι μάχες περί του Μπαχμούτ στο Ντόνετσκ  είναι πάρα πολύ σκληρές και σύμφωνα με τις Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών από τις πιο πολύνεκρες του σχεδόν ενός χρόνου πολέμου.(ειδικά από την πλευρά των Ρώσων) .Προχθές  ο Λόιντ Όστιν  φιλοξένησε την Καναδή ομόλογό του Ανίτα Άναντ ,στο Πεντάγωνο και  συζήτησαν  εκτενώς τη συνεργασία μέσω του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας  ως και την κοινή τους δέσμευση  για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), την ασφάλεια της Αρκτικής  ως και  για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σταθερή υποστήριξή τους στην Ουκρανία, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

Οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν  άμεσα το ενδεχόμενο επανεκκίνησης  σειράς μυστικών αναγνωριστικών επιχειρήσεων εντός της Ουκρανίας(ως και μέσα στο ανατολικό τμήμα της)  στις οποίες τοπικοί πράκτορες θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Ρωσικών στρατευμάτων και θα τις δίνουν στους Αμερικανούς χειριστές που είναι έντονα ενεργοί σε πολλά κράτη της ανατολικής και βορειοανατολικές Ευρώπης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου θέλουν να επαναλάβουν το πρόγραμμα, με  μια μορφή «παράτυπου πολέμου», που ανεστάλη όταν η Ρωσία εισέβαλε πέρυσι και  μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν άμεσα  είτε εντός της Ουκρανίας είτε σε συγκεκριμένη  γειτονική χώρα, για να λαμβάνουν αναφορές από Ουκρανούς.Στο μεταξύ, προέκυψαν πληροφορίες  ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει ή επιβεβαιώσει συντεταγμένες στις περισσότερες περιπτώσεις όταν η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει  τα πολύ δυνατά πυραυλικά συστήματα Himars  ως και άλλους προηγμένους εκτοξευτές πυραύλων. Αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμπλοκή από τον Αμερικανικό στρατό από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό.Σχέδιο στον ΟΗΕ  για τον ένα χρόνο πολέμου από Δύση και Κίεβο Ένα προτεινόμενο  σχέδιο ψηφίσματος  προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι  ήδη έτοιμο ( την παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία) που υπογραμμίζει την ανάγκη για ειρήνη η οποία όμως να  διασφαλίζει την «κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Το σχέδιο ψηφίσματος από  πολλά κράτη υποστηρικτές της Ουκρανίας, είναι ευρύτερο και λιγότερο λεπτομερές από το ειρηνευτικό σχέδιο  των 10 σημείων του προέδρου  Zελένσκι  που ανακοίνωσε τον περασμένο  Νοέμβριο. Η εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης, Πωλίνα  Kούμπιακ , δήλωσε ότι μια επανενεργοποιημένη έκτακτη σύνοδος της  Γενικής Συνέλευσης για την Ουκρανία θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία αναμένεται την επόμενη μέρα. Η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ  Τζαπάροβα , δήλωσε πριν λίγες ημέρες  ότι ο Zελένσκι  ήθελε να έρθει στον ΟΗΕ για την επέτειο. Ωστόσο, οι αναφορές και πληροφορίες   για μια νέα μεγάλη Ρωσική επίθεση είναι πιθανό να τον κρατήσουν στην Ουκρανία. Η Γενική Συνέλευση  έχει γίνει το πιο σημαντικό όργανο του ΟΗΕ που ασχολείται με την Ουκρανία, επειδή στο Συμβούλιο Ασφαλείας που  είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει παραλύσει λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζεται από την Ουκρανία κυκλοφόρησε χθες βράδυ σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκτός από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία και οι διαπραγματεύσεις για το  τελικό κείμενο ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής ενώ  τονίζεται η  ανάγκη να επιτευχθεί «μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό» σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Χάρτης αναφέρει ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «θα απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους» και πρέπει να επιλύουν τις διαφορές ειρηνικά. Το προτεινόμενο ψήφισμα επαναλαμβάνει το προηγούμενο αίτημα της Γενικής Συνέλευσης να αποσύρει η Ρωσία «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο  και στο ambassadorsatlarge.com

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com