Βαρβιτσιώτης (για Τουρκία): Η άμεση αποστολή βοήθειας, ΕΜΑΚ και ΜΚΟ  αλλάζουν το κλίμα μεταξύ των δύο λαών

13-2-2023

«Αυτό που σήμερα βιώνει η Τουρκία είναι μία πραγματική καταστροφή, ανθρωπιστική, υλική και οικονομική. Είναι τεράστια η έκταση, ο πληθυσμός και η συμμετοχή της πληγείσας περιοχής στο ΑΕΠ της χώρας. Δε συζητάμε για την ίδια Τουρκία που μέχρι προχθές μας απειλούσε ότι “θα έρθει βράδυ”, ούτε για την Τουρκία όπου η μονοκρατορία ή το πολιτικό παιχνίδι του κ. Ερντογάν ήταν το βασικό και κυρίαρχο ζήτημα στην πολιτική ζωή», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ο ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η άμεση αποστολή βοήθειας με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι η ΕΜΑΚ ήταν από τις πρώτες ομάδες διάσωσης που έφτασαν στην Τουρκία, καθώς και το πλήθος των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν σπεύσει για βοήθεια αλλάζουν το κλίμα μεταξύ των δύο λαών. «Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να δηλητηριάζεται ο τουρκικός λαός από την καθημερινή προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και να μπολιάζεται η κοινή γνώμη με έναν ανθελληνισμό που μας προβλημάτιζε. Αυτό φαίνεται να αλλάζει», σχολίασε και εκτίμησε ότι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια πιο ήπια περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε, επίσης, ότι μία από τις επόμενες προκλήσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι ροές Τούρκων προσφύγων προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Τέλος, ερωτηθείς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ευρώπη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, όπου συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, απηχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική θέση, δηλαδή ότι χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση και προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων.