Πρεσβεία Ιράν ▪ Εθνική Γιορτή για την 44η Επέτειο από την Επανάσταση

11-2-2023

Με μεγάλη επιτυχία, σε ένα ζεστό και φιλόξενο κλίμα πραγματοποιήθηκε η δεξίωση της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 με αφορμή την Εθνική Γιορτή της φίλης χώρας παρουσία του Διπλωματικού Σώματος και πολλών υψηλών καλεσμένων.

Όπως έχουμε ξαναγράψει σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικών εκδηλώσεων Πρεσβειών στην Αθήνα, μας χαροποιεί και μας συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός όταν σε κάποιες εξ αυτών, παρουσιάζεται έντονα το στοιχείο, εκ των διοργανωτών, του σεβασμού της Πατρίδας μας, του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μας. Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι μια από αυτές και υπενθυμίζουμε πως οι δυο χώρες Ιράν και Ελλάς έχουν σχέσεις 2.500 ετών.

Ο Πρέσβης του Ιράν κ. Ahmad Naderi, ως ευγενέστατος οικοδεσπότης και με την συνδρομή του προσωπικού της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μια υπέροχη δεξίωση με εκλεκτούς προσκεκλημένους για την συμπλήρωση 44 χρόνων από την Ισλαμική Επανάσταση.

φωτ. Ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ.Ahmad Naderi

Κατά την είσοδο, ένα θερμό, προσωπικό καλωσόρισμα ανέμενε κάθε προσκεκλημένο και με τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες με τον κ. Πρέσβη, ανάμεσα στις σημαίες του Ιράν και της Ελλάδος.

φωτ. Ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν  κ.Ahmad Naderi με τον κ.Vladimir Panasiuk,  Σύμβουλο και Εκπρόσωπο Τύπου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα

Η παρουσίαση του κύριου μέρους της εκδήλωσης έλαβε χώρα λίγο αργότερα, από τους Διπλωμάτες της Ιρανικής Πρεσβείας. Μετά τα ακούσματα των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, Ιράν και Ελλάδος, με παράλληλη βιντεοπροβολή από αξιοθέατα, χαρακτηριστικά τοπία και σκηνές από την καθημερινότητα των δυο λαών, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Ahmad Naderi.

φωτ. Ο Πρέσβης του Ιράν κ.Ahmad Naderi στο βήμα των ομιλητών

Ο διακεκριμένος Διπλωμάτης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και εξέφρασε την βαθιά λύπη του για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων.

Εν συνεχεία, με λόγο σύντομο και περιεκτικό, ο  κ. Naderi ανέφερε τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ισλαμική Επανάσταση. Επίσης, τόνισε τα πιο σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την Ιστορία του Ιράν που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τις εξέχουσες προσωπικότητες που ανέδειξαν οι απόγονοι της Περσικής Αυτοκρατορίας από ιστορικούς, φιλοσόφους και επιστήμονες.

Βιομηχανία, γεωργία, νανοτεχνολογία, ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, φαρμακευτική και αεροδιαστημική τεχνολογία είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς τομείς που το Ιράν έχει αναπτυχθεί και παρουσιάζει αυξητική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο με τα επιτεύγματά του.

Επιπροσθέτως, επεσήμανε το γεγονός ότι σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των Ιρανών, η γυναικεία δραστηριοποίηση είναι έντονη και κυρίως στην επιστήμη, στον αθλητισμό και στις Τέχνες.

φωτ. από τον χώρο της δεξίωσης

Υπογράμμισε ακόμα πως η Ιρανική Εξωτερική Πολιτική  είναι επικεντρωμένη στην Ειρήνη και την Ασφάλεια και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι και το Ιράν έχει πέσει θύμα τρομοκρατίας φέρνοντας στην μνήμη μας το δραματικό τέλος του στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμανί.

Σε αυτό το σημείο, ο Πρέσβης κ.Naderi ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι και η ίδια θύμα τρομοκρατίας επί σειρά ετών ενώ έχει διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ειδικά στη Συρία και στο Ιράκ, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχει πληρώσει για αυτό πολύ ακριβό τίμημα. Ο Στρατηγός Σολεϊμανί ήταν ένας από τους ήρωες του αγώνα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο στην καταστολή και καταστροφή της τρομοκρατικής ομάδας του Daesh (σ.σ. του ΙΣΙΣ – Ισλαμικού Κράτους). Στο τέλος, έπεσε και ο ίδιος θύμα τρομοκρατίας.»

Η διαχρονική φιλία μεταξύ ιρανικού και ελληνικού λαού που πηγάζει από αρχαιοτάτων χρόνων και οι θετικές προοπτικές για τις δύο χώρες να έχουν περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία στις διμερείς τους σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, παρά τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων, ήταν το σημείο που ο έμπειρος Διπλωμάτης έδωσε έμφαση με την ολοκλήρωση της ομιλίας του λέγοντας: «Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω το Ιράν!» καταχειροκροτούμενος με ενθουσιασμό από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ από ιρανικά φαγητά και γλυκίσματα που ικανοποιούσαν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, με θέα από ψηλά του κέντρου της νυχτερινής Αθήνας.

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ι.Δ. του Ιράν στην Αθήνα Δρ. Mahdi Nik Khah Ghomi, στο κέντρο ο Ακόλουθος Άμυνας του Ιράν κ. Hamed Abbasi και στα δεξιά του, κύριος από το Ιράν που διαμένει στην Ελλάδα

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Πρέσβεις: του Κατάρ, Ιράκ, Κουβέϊτ, Κούβας, Ινδονησίας, Φιλιππίνων, πολλοί Διπλωματικοί Ακόλουθοι, οι Ακόλουθοι Άμυνας του Ιράν και της Αρμενίας, μέλη από πολλές Πρεσβείες Ξένων Χωρών στην Αθήνα, Διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών κ.α.

φωτ. στο κέντρο, ο Δρ. Mahdi Nik Khah Ghomi, ανάμεσα σε Εκπροσώπους Θρησκευτικών Αρχών και δεξιά τω βλέποντι, ο  καθηγητής κ.Αλί Καρατζί

Εμείς, ευχόμενοι για την Εθνική Γιορτή του Ιράν και δίνοντας τα συγχαρητήριά μας για την ωραία δεξίωση στο Διπλωματικό Σώμα της φίλης χώρας, είχαμε την τιμή και την χαρά να συνομιλήσουμε για λίγο με τον Πρέσβη κ. Ahmad Naderi ο οποίος σχετικά με την επετειακή εκδήλωση μας είπε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη θερμή παρουσία των διακεκριμένων Ελλήνων προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, εκπροσώπων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων θρησκειών και να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες φίλους μας καθώς και το Διπλωματικό προσωπικό που παρευρίσκεται σε αυτή την Εθνική Γιορτή. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις των δυο χωρών, του Ιράν και της Ελλάδος και προσπαθούμε πάντα να διευρύνουμε τις σχέσεις μας.

Ελπίζω ότι καταφέραμε να προσφέρουμε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον στους πολύτιμους και υψηλόβαθμους προσκεκλημένους μας. Γιορτάσαμε απόψε μαζί με αυτούς την 44η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και συνομιλήσαμε μεταξύ μας σε μια ατμόσφαιρα φιλίας και οικειότητας στο πλαίσιο της οποίας οι καλεσμένοι μας απόλαυσαν ένα γευστικό  Ιρανικό δείπνο. Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους σε αυτήν την εκδήλωση.”

Ευχαριστώντας τον κ. Πρέσβη για τα όσα μοιράστηκε μαζί μας, «επισκεφτήκαμε» και εμείς τον μπουφέ με τα νόστιμα εδέσματα της ιρανικής κουζίνας. Δοκιμάσαμε από όλες τις ιρανικές λιχουδιές. Μας άρεσαν τόσο πολύ που θα ζητήσουμε και τις συνταγές για κάποιες εξ αυτών.

φωτ. ο Ακόλουθος Άμυνας της Αρμενίας κ.Artur Dalibaltyan

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος κ.Ναϊμ Ελγαντούρ, στο κέντρο η κα Άννα Στάμου, πολιτευτής και μέλος του Δ.Σ. της ανωτέρω Ένωσης και αριστερά τω βλέποντι, ο  καθηγητής κ.Αλί Καρατζί εκ του Ιρανικού Μορφωτικού Κέντρου   

φωτ. κυρίες από το Ιράν που διαμένουν στην Ελλάδα

Η ώρα όμως περνούσε, έπρεπε και εμείς να αποχωρήσουμε. Χαρήκαμε πολύ που ανταμώσαμε για μια ακόμα φορά με τους Εκπροσώπους του Ιράν, της φίλης αυτής χώρας και για την ζεστή φιλοξενία τους.

Ευχή μας είναι, στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των χωρών που οι λαοί τους, όπως ο ιρανικός, έχουν μεγάλο σεβασμό σε εμάς τους Έλληνες, στον πολιτισμό μας, και κυρίως στην ελληνική γλώσσα, που είναι η ίδια η ύπαρξή μας, να μην παρεμβαίνουν “άλλοι” γιατί οι λαοί δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, ούτε κάτι να μοιράσουν, επιθυμούν μόνο ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία.

Χρόνια πολλά και καλά στον Ιρανικό λαό!

*Θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, στο Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν και σε όλο το Προσωπικό της Πρεσβείας για την ευγενική συνδρομή τους στο ρεπορτάζ.

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point