Συνεχής και αναβαθμισμένη η υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία

10-2-2023

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Μετά την ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς και διαφόρους λόγους επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Λονδίνο  και τις επαφές του με τον βασιλιά Κάρολο τον Γ, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον αρχηγό των Εργατικών  Κιρ Στάρμερ, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και άλλους παράγοντες ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στο Παρίσι,όπου παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος Μακρόν ,ενώ το παρόν έδωσε και ο Γερμανός Καγκελάριος ‘Ολαφ Σόλτς. Μετά το μήνυμα από το Λονδίνο “Αεροσκάφη για  την Ουκρανία για αυτό  και δώστε μας τα φτερά!!”, ο Ζελένσκι εξασφάλισε την ενδυνάμωση και συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης από το Παρίσι και το Βερολίνο.

Στο Παρίσι και πριν μεταβεί χθες το πρωί στις Βρυξέλλες  συζήτησε με τους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες την συνεχή  προμήθεια όπλων, το ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, τις  περαιτέρω  κυρώσεις κατά της Ρωσίας(ειδικά στο εμπόριο των πολυτίμων λίθων)  ως  και την δική του  φόρμουλα ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διάκεινται αρκετά θετικά στην παροχή αεροσκαφών στο Κίεβο, ενώ στην προσεχή 9η σύνοδο της Ομάδας Υποστήριξης της Ουκρανίας (γνωστή ως Ράμσταιν) αναμένεται με ενδιαφέρον η Αμερικανική θέση.Χθες σε πολλά ΜΜΕ υπήρχε συνέντευξη του επισμηναγού της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Βορόσιλοφ ,που τόνισε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών μπορούν  να έχουν ταχύρυθμη εκπαίδευση  και να πιλοτάρουν με επιτυχία δυτικά αεροσκάφη.Μακρόν, Σολτς και Σούνακ  με ξεκάθαρη γλώσσα   είπαν ότι θα πάνε από κοινού με την Ουκρανία μέχρι το τέλος,τονίζοντας ότι ο Πούτιν και η Ρωσία θα ηττηθούν.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο σχολιασμός του δείπνου στο Ελιζέ από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι(λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένθερμη υποστηρικτής του Κιέβου, του Ζελένσκι και του ΝΑΤΟ) που χαρακτήρισε την Γαλλική πρωτοβουλία ως “ακατάλληλη”, ενώ συνάντησε τον Ζελένσκι χθες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και ενώ αναμένεται επίσκεψή της προσεχώς  στο Κίεβο.

Ο Ιταλικός τύπος υπέθεσε ότι ο “αποκλεισμός” της Μελόνι από τη συνάντηση και το δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν σημάδι της απομόνωσης της Ιταλίας στην Ευρώπη  ως και των εσωτερικών κυβερνητικών διχασμών για την υποστήριξή της στην μαχόμενη  Ουκρανία. «Πιστεύω ότι η δύναμή μας είναι η κοινότητα και η ενότητα», είπε η Μελόνι στις Βρυξέλλες,  Ενώ  προσωπικά  η Μελόνι και το κόμμα της  εκφράζει επανειλημμένα  την πλήρη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, οι εταίροι της στον τρικομματικό κυβερνητικό  συνασπισμό είναι  πιο αμφίθυμοι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος στο παρελθόν ήταν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές του  Πούτιν,  ως και άλλοι Ιταλοί πολιτικοί(πρώην πρωθυπουργός Κόντε)  επέκριναν πρόσφατα το σχέδιο να εμφανιστεί ο Ζελένσκι μέσω σύνδεσης βίντεο τη βραδιά λήξης του δημοφιλούς φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο .Επίσης οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας είναι  σχετικά ‘παγωμένες” από τότε που ανέλαβε η Μελόνι στην εξουσία τον  περασμένο Οκτώβριο, ιδιαίτερα για ζητήματα όπως η μετανάστευση.Πάντως Παρίσι και Ρώμη στέλνουν άμεσα το εξελιγμένο και ισχυρότατο αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T  στο Κίεβο.Ιδιαίτερα θερμή ήταν  η στάση όλων των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι  Ουκρανό πρόεδρο στο Συμβούλιο Κορυφής  των 27 κρατών-μελών  της ΕΕ αλλά και στην ιστορική ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στη Βελγική πρωτεύουσα.(τρίτη μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο)

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της  για τη βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία για να αμυνθεί κατά της Ρωσικής εισβολής, ενώ ζήτησε περισσότερα όπλα. Έχοντας κερδίσει  ένθερμες υποσχέσεις για  την προμήθεια  μέσα στις επόμενες εβδομάδες δυτικών  αρμάτων  μάχης  οι Ουκρανοί αξιωματούχοι(πέραν του Ζελένσκι)  επικεντρώνονται τώρα στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την προμήθεια πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης  ως  και μαχητικών αεροσκαφών μεγαλύτερων  δυνατοτήτων . Στην ομιλία του προς τους Ευρωβουλευτές ο Ζελένσκι είπε: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που βοηθήσατε τον λαό μας, τους απλούς πολίτες μας, τους μετανάστες  μας εδώ για  την τεράστια ανθρωπιστική σας υποστήριξη.  Έντονα συγκινημένος επεσήμανε  ότι «Αμυνόμαστε στο πεδίο της μάχης, εμείς οι Ουκρανοί, μαζί με εσάς»,  προσθέτοντας ότι η χώρα του πολεμά εδώ και ένα χρόνο  τη «μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου, αμυνόμενη των Ευρωπαϊκών αξιών , τονίζοντας όλο και πιο κοντά πλησιάζει η Ουκρανία στην ΕΕ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του ότι προ μηνών ειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της μικρής και αδύναμης Μολδαβίας για ύπουλες και αποσταθεροποιητικές  κινήσεις (υβριδικές,ασύμμετρες και συμβατικές) του Πούτιν εναντίον της.Τραγωδία για Ουκρανία και Δύση αν επικρατήσει ο Πούτιν επεσήμανε ο Στόλντεμπεργκ

Κρίσιμες  και πολυθεματικές συνομιλίες είχαν χθες στην Ουάσιγκτον  ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ  με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν .Οι δύο άνδρες  συζήτησαν τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας,θέματα πυρηνικής ασφάλειας, την τραγική κατάσταση σε Τουρκία και βόρια Συρία (λόγω των καταστροφικών σεισμών) την περίπτωση της Κινεζικής κατασκοπίας μέσω των αερόστατων , την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων κα.

Ο Στόλντεμπεργκ βρίσκεται στις ΗΠΑ εν όψει των προσεχών συνόδων του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και άμυνας , ενώ ο Αμερικανός υπεξ είχε τηλεφωνική  επικοινωνία το τελευταίο 48ωρο με τους ομολόγους του της Αυστρίας,του Κατάρ, και της Σουηδίας.Την αλληλεγγύη τους στον Τούρκικό λαό για τα χιλιάδες θύματα των φονικών σεισμών εξέφρασαν και οι δυο ηγέτες, ενώ ο Μπλίνκεν άφησε αιχμές σε Άσαντ και Πούτιν για εμπόδια που προβάλουν στην μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην βόρια Συρία.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου ο Στόλντμπεργκ επαίνεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ισχυρή ηγεσία τους κατά τη διάρκεια της πιο σοβαρής κρίσης ασφαλείας(πόλεμος στην Ουκρανία)  μιας  ολόκληρης γενιάς. «Η αταλάντευτη Αμερικανική ηγεσία και η δικομματική υποστήριξη έχουν εξασφαλίσει ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο  Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι από τότε που ο  Πούτιν ξεκίνησε τον παράνομο επιθετικό του πόλεμο, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει  μία άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία, με περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. Είπε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν «έναν απαραίτητα ηγετικό  ρόλο», ενώ η Ευρώπη και ο Καναδάς έχουν επίσης συνταχθεί μαζί τους , συνεισφέροντας πάνω από το ήμισυ της συνολικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, υποδεχόμενοι σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, εφαρμόζοντας πρωτοφανείς κυρώσεις  ως και αποσύνδεση από τις προμήθειες Ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο. Και μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σήμερα αποσύροντας τα στρατεύματά του από την Ουκρανία», είπε ο  Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε  ότι «η Μόσχα προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις» και ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τέλους  να παρέχουν στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να ανακτήσει εδάφη και να επικρατήσει ως κυρίαρχο έθνος. Πρόσθεσε ότι αν  νικήσει ο Πούτιν, θα ήταν μια τραγωδία για την Ουκρανία, «αλλά θα ήταν επίσης επικίνδυνο για όλους μας», καθώς αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για να πετύχουν τους στόχους τους.Δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν και με τη Κίνα  επισημαίνοντας  ότι «το Πεκίνο παρακολουθεί στενά και παίρνει μαθήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις». Οι δυο άνδρες συζήτησαν  επίσης  για την ανάγκη «να ενισχύσουν την άμυνα και την αποτροπή ως  και να αυξηθούν  περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες», καθώς και τη  μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο  Στόλτενμπεργκ είπε ότι όλοι οι Σύμμαχοι έχουν υπογράψει τα πρωτόκολλα προσχώρησης, 28 Σύμμαχοι έχουν επικυρώσει τη συμφωνία και η Φινλανδία και η Σουηδία ενσωματώνονται τώρα στις πολιτικές και στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους το συντομότερο δυνατό, καθώς «αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όλων των Συμμάχων». ΟΣτόλτενμπεργκ έχει επαφές με όλη την Αμερικανική πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία ,καθώς και με τους επικεφαλής των επιτροπών του Κογκρέσου για θέματα πληροφοριών, άμυνας και διεθνών σχέσεων.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο ambassadorsatlarge.com