Ο Ζελένσκι στο Λονδίνο ▪Πλήρης η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία

9-2-2023

*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με τη συμπλήρωση 350 ημερών από τη βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι μετέβη χθες στο Λονδίνο ,όπου είχε συναντήσεις με τον βασιλιά Κάρολο τον Γ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ,  με  τον πρωθυπουργό Ρίτσι Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, ενώ  ευχαρίστησε μέσω της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο τον Βρετανικό λαό για την κρίσιμη.πολυδιάστατη ,και αδιάλειπτη υποστήριξη και συνεισφορά του στην μαχόμενη για την επιβίωσή της Ουκρανία.

Συναντήθηκε επίσης με Ουκρανικές μονάδες που εκπαιδεύονται από τις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Σούνακ δήλωσε ότι το Λονδίνο  θα επεκτείνει την εκπαίδευση που προσφέρει στο Κίεβο ,προσθέτοντας ότι  προσεχώς θα συμπεριλάβει πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και πεζοναύτες «διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε  ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απόδειξη του θάρρους, της αποφασιστικότητας και της μάχης της χώρας του ως και απόδειξη της διαχρονικά άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις Ουκρανικές  στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους ,προστατεύοντας την κυριαρχία της  καθώς πολεμούν για την εδαφική τους  επικράτειά τους. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκτελείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μάχης τους τελευταίους έξι μήνες , ενώ διευρύνεται η εκπαίδευση  επιπλέον  σε  άλλους 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες για το 2023.Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τη διεθνή κοινότητα για την εφαρμογή του προγράμματος το 2023.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί  σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χθες επίσης   στο Λονδίνο έγινε η  ανακοίνωση για περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης όσων «βοήθησαν τον Πούτιν να οικοδομήσει τον προσωπικό του πλούτο (αναφέρονται πολλά στοιχεία στα PANAMA PAPERS ) καθώς  και εταιρειών που επωφελούνται από την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων κατά 22 Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις συμμετείχαν στη στρατολόγηση εγκληματιών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι στον κατάλογο  με περισσότερους από 1.000 άλλους, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου και γνωστού σκληροπυρηνικού  Ντμίτρι Μεντβέντεφ,ως και του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του  πρώην ιδιοκτήτης της  ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στα Αγγλικά στο Κοινοβούλιο και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα  έκανε λόγο  για την  τελευταία φορά που επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, το φθινόπωρο του 2020, όπου  μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τα War Rooms κάτω από το Whitehall, από  όπου ο  αείμνηστος Ουίνστον  Τσόρτσιλ καθοδηγούσε τη Βρετανία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τόνισε ότι ένιωσε πώς «η γενναιότητα σε οδηγεί στην αντιμετώπιση των  πιο αδιανόητων  δυσκολιών  για να σε ανταμείψει τελικά με τη νίκη». “Το Λονδίνο στέκεται στο Κίεβο από την πρώτη μέρα είπε  ο Ζελένσκι  και  άπλωσε το χέρι βοηθείας όταν ο κόσμος δεν είχε ακόμη καταλάβει πώς να αντιδράσει.  Το Ηνωμένο Βασίλειο «βαδίζει» με την Ουκρανία προς «την πιο σημαντική νίκη της ζωής μας – μια νίκη της ίδιας της ιδέας του πολέμου είπε ο Ζελένσκι από το Κοινοβούλιο.Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν σχηματίσει έναν «πραγματικό συνασπισμό φίλων» και έχουν ήδη επιτύχει «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα. Ο Ουκρανός ηγέτης καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις για να στερήσει τη Ρωσία από τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι τόνισε ότι η Ουκρανία έδειξε στον Πούτιν ότι “δεν θα σπάσει κάτω από την τυραννική του εισβολή ενώ  πλήττει αδιάκριτα περιοχές αμάχων  ως και κρίσιμες εθνικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να πετύχει. Πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας. Αυτές οι νέες κυρώσεις επιταχύνουν την οικονομική πίεση στον Πούτιν – υπονομεύοντας την πολεμική μηχανή του και συνδράμουν  στην Ουκρανία στο  να επικρατήσει. Είμαι αποφασισμένος, σύμφωνα με τους νόμους μας, ότι η Ρωσία δεν θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε παγώσει έως ότου τερματίσει, οριστικά, τις απειλές της για την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Οι επιβληθείσες χθες κυρώσεις σε Ρώσους αφορούν πολύ γνωστά ονόματα ετριών και ατόμων που παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως drones για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης οκτώ άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με χρηματοπιστωτικά δίκτυα που βοηθούν στη «διατήρηση του πλούτου και της ισχύος μεταξύ των ελίτ του Κρεμλίνου», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε δήλωσή της . Σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται πέντε άτομα για τα οποία η κυβέρνηση είπε ότι «συνδέονταν με τις πολυτελείς κατοικίες του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του «παλατιού του Πούτιν» των 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών και της παραλίμνιας” Ντάτσα του Πούτιν” στον Μπόρις Τίτοφ  Προεδρικό Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Επιχειρηματιών,  το Nικολάι  Εγκόροφ (Μέχρι πρόσφατα, αναπληρωτή πρόεδρο του μεγαλύτερου ιδιόκτητου διυλιστηρίου πετρελαίου στη Ρωσία, τον Σεργκέι Ρούτνοφ ( ιδιοκτήτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Regum που  ένθερμα υποστηρίζει το Κρεμλίνο) τον  Βίκτωρ Μιάτσιν  ( Ιδιοκτήτη της Aerostart, μιας Ρωσικής εταιρείας συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών) κα.

Σε μία άλλη εξέλιξη  η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προέτρεψαν την ΕΕ να εργαστεί για την κατάσχεση των παγωμένων Ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατό», αυξάνοντας την πίεση  στο να ενεργήσει επί ενός σοβαρότατου νομικού θέματος..Πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει τη Ρωσική εισβολή, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας δήλωσαν ότι «για να είναι αξιόπιστο σε αυτό το θέμα έναντι της Ουκρανίας» το μπλοκ/ΕΕ πρέπει  να προχωρήσει πέρα από την επανάληψη των προηγούμενων δεσμεύσεων και «να επιταχύνουμε το έργο μας στο Συμβούλιο αυτή τη στιγμή».

Η τετράδα των χωρών, οι πιο ειλικρινείς σύμμαχοι της Ουκρανίας στην ΕΕ, θέλουν οι δυτικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας(300 δισ. ευρώ )στο να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας  πολίτες , ως και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας. «Αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία», γράφουν οι τέσσερις σε κοινή επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της ΕΕ  Σαρλ Μισέλ , στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λαιεν  και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον  η χώρα του οποίου  προεδρεύει στο τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου υπουργών.

Τέλος αργά χθες βράδυ είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών το καλοκαίρι του 2014 από Ρώσους αποσχιστές αντάρτες πάνω από το Ντόνετσκ. Βάσει των νέων στοιχείων γνωστής ομάδας ερευνητών- δημοσιογράφων ο Πούτιν ενέκρινε την προμήθεια πυραύλων που κατέρριψαν την πτήση MH17 το 2014.Η διεθνής ομάδα τόνισε  ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Πούτιν, «αποφάσισε να προμηθεύσει» το πυραυλικό σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines. Το πυραυλικό σύστημα BUK-TELAR χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του MH17 στην πτήση  από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, προκαλώντας τον θάνατο 295 επιβατών διαφόρων εθνικοτήτων.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο ambassadorsatlarge.com

φωτ. ambassadorsatlarge.com