Κώστας Φραγκογιάννης: Προοπτικές διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας–Νίγηρα

9-2-2023

Τη δέσμευση της Ελλάδας  – και συνολικά της Ευρώπης – να στηρίξει τις χώρες της Αφρικής στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας των πληθυσμών, μετέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά τις επαφές του στον Νίγηρα, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα συμμετέχοντας σε Υπουργική Επίσκεψη της “Team Europe” στην αφρικανική χώρα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023.

Μιλώντας σε Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών του Νίγηρα με την Ε.Ε., στο πλαίσιο των Συμφωνιών Οικονομικής Συνεργασίας Ε.Ε.- Δυτικής Αφρικής, για την καλύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο διεθνές εμπορικό σύστημα και για την εξασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε, ειδικότερα, και στις προοπτικές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Νίγηρα, τονίζοντας ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα οικοδομικά υλικά και καινοτόμα ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα, μπορούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Στις πολιτικές συναντήσεις που πραγματοποίησαν με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Νίγηρα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας για θέματα ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και διεθνούς συνεργασίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και ο Πορτογάλος Υφυπουργός Εξωτερικών, Francisco André, επικεντρώθηκαν στα θέματα της εκπαίδευσης, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ακολούθως, το κλιμάκιο της «Team Europe» πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολείο της Νιαμέι, καθώς και σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλα αναπτυξιακά έργα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος των επισκέψεων ήταν να εκτιμηθεί η κατάσταση και λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και υποδομών και να προσδιοριστούν οι επιπλέον ανάγκες και τα επόμενα βήματα.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Νίγηρα, ο κ. Φραγκογιάννης είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Hassoumi Massoudou, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση ασφάλειας στο Σαχέλ και τη Λιβύη καθώς και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Νίγηρα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους, ιδιαιτέρως στους τομείς των εμπορικών συναλλαγών και της ανάπτυξης ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Νίγηρα.   

Κώστας Φραγκογιάννης-φωτ.αρχείου