Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων ▪Ετήσια Γενική Συνέλευση και κοπή Βασιλόπιτας στον Πειραιά

Οι γενναίοι άνδρες από το Βασίλειο του Ποσειδώνα, βγήκαν για λίγο στην στεριά, έκοψαν την βασιλόπιτά τους με εμάς τους κοινούς θνητούς και επέστρεψαν στην  “έδρα” τους, στον πανέμορφο βυθό της θάλασσας

7-2-2023

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων έκοψε την πίτα του σε μια ζεστή, γιορταστική ατμόσφαιρα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Ο χώρος που οι Άρχοντες του βυθού, οι Έλληνες  Βατραχάνθρωποι, θα επέλεγαν να κόψουν την Βασιλόπιτά τους για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από το “σπίτι” τους, την θάλασσα.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του πολυτελούς Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με την θέα από την μια πλευρά στο γραφικό Μικρολίμανο και από την άλλη στον γητευτή Σαρωνικό που λόγω των κυριακάτικων άσχημων καιρικών συνθηκών είχε ένα μυστηριώδες μείγμα χρωμάτων του συννεφιασμένου ουρανού και του ομιχλώδους ορίζοντα που έφερνε σε γκριζαρισμένη ακουαμαρίνα, αποδείχτηκε μικρή καθώς επικράτησε το αδιαχώρητο στο μεγάλο ετήσιο αντάμωμα των Βατραχανθρώπων στον Πειραιά, τόσο στην κύρια αίθουσα, όσο και στον προθάλαμο.

φωτ. από την παρουσίαση του έργου του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων

Βάτραχοι όλων των ηλικιών, νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι, συγκεντρώθηκαν στον ΝΟΕ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου που θεωρούν τιμή να είναι μέλη, του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων. Της “γέφυρας” που συνδέει την ελληνική κοινωνία με τους φέροντες στο στήθος την Βατραχοπουλάδα, το διακριτικό του πιο δύσκολου σχολείου των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, αυτού των περίφημων ΟΥΚ, για να ανταλλάξουν ευχές για το 2023 και να θυμηθούν τα παλιά από τότε που περνούσαν τα δύσκολα και εξαντλητικά γυμνάσια στις Υποβρύχιες Καταστροφές.

φωτ. από την αίθουσα της εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων

Η πρόσκληση είχε σταλεί με την δέουσα επισημότητα καθώς συνδύαζε την κοπή της πίτας με την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν οι απαραίτητοι εθιμοτυπικοί χαιρετισμοί από τα τιμώμενα πρόσωπα, ως είθισται. Ακολούθησε η παρουσίαση – ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε με βιντεοπροβολή από τις πολλές συμμετοχές των μελών σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συνδέσμου, οικολογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα και άλλων που σχετίζονταν με την Κύπρο και τους Κύπριους Βατραχανθρώπους.

φωτ. ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε σύντομο χαιρετισμό από το βήμα των ομιλητών

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης και του απολογισμού, ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε δυο διαπρεπείς προσωπικότητες των Βατραχανθρώπων.

Οι προσφάτως αποστρατευθέντες Αντιστράτηγοι των Ειδικών Δυνάμεων και Βατραχάνθρωποι, κ.Γεώργιος Τσιτσικώστας, επίτιμος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και κ.Νικόλαος Φλάρης, επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης, παρέλαβαν αμφότεροι βραβεία για την προσφορά τους, σε κλίμα συγκίνησης, αποδεικνύοντας το “δέσιμο” που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων Βατράχων.

Εν συνεχεία, οι διοργανωτές της εκδήλωσης παρουσίασαν μια ιστορική αναδρομή της δημιουργίας των Υποβρυχίων Καταστροφών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αρχικά από την  Αμερική όπου τέθηκαν οι βάσεις, αργότερα την ίδρυση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) στην Ελλάδα  στο Κέντρο Εκπαίδευσης “Κανελλόπουλος” το 1957 και φτάνοντας στη σύγχρονη μετεξέλιξη από την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) το 2003.

Πλάνα από την σκληρή και επίπονη εκπαίδευση που μόνο λίγοι αποφοιτούσαν στα σχολεία Υ/Κ, φωτογραφίες από ρίψεις και περισυλλογή, Βατραχάνθρωποι με πλήρη καταδυτικό εξοπλισμό, σκάφη και οχήματα ανορθόδοξου πολέμου και συμμετοχές σε Νατοϊκές ασκήσεις ήταν μερικές μόνο από τις πολλές εικόνες που μαγνήτισαν τα βλέμματα του κοινού που παρακολουθούσε εντυπωσιασμένο.

Η αναφορά σε Βατραχανθρώπους που είχαν  διακριθεί ακολούθησε ευθύς αμέσως συνοδεία απονομής αναμνηστικών. Όσο βλέπαμε τους Δύτες,  αυτοί έμοιαζαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ταυτόχρονα όμως ήταν και ξεχωριστοί. Είχαν την ιδιαιτερότητα του θαλάσσιου μαχητή στο βλέμμα τους. Άλλοι, με κουστούμια και γραβάτες, άλλοι με casual ντύσιμο, εντούτοις όλοι τους πανέτοιμοι, με ένα σύνθημα, να βάλουν τις καταδυτικές στολές και να βυθιστούν στα άπατα για  επιχείρηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ακούσαμε  τους μεγαλύτερους σε ηλικία ναύτες – αρμενιστές, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα είχαν τελειώσει και τα πρώτα εκπαιδευτικά σχολεία των Υποβρυχίων Καταστροφών πολλές δεκαετίες πίσω στο παρελθόν ενώ αφηγούνταν εν συντομία περιστατικά που τους έμειναν χαραγμένα στην μνήμη από την θητεία τους, έλεγαν με θάρρος και αποφασιστικότητα σχετικά με τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδος: «Ότι και να λέει ο Ερντογάν, εμείς (οι ΟΥΚ) είμαστε απέναντι!». Όλοι τους, σαν μια μεγάλη οικογένεια, συνδεδεμένη όπως οι κρίκοι μιας αδιάσπαστης αλυσίδας μπροστά στο καθήκον για την Πατρίδα.

φωτ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων κ.Αλέξανδρος Παλατιανός, Αρχιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ στο βήμα των ομιλητών και στα δεξιά του ο κ.Νικόλαος Μούρτης

Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Πεσόντες και αμέσως μετά έλαβε χώρα η κοπή της πίτας με παράλληλη προβολή δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα είχε συμπεριληφθεί και Αγιασμός αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω καιρού.

φωτ. ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Παλατιανό την Βασιλόπιτα

φωτ. ο κ. Μάκης Οικονομίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Παλατιανό την Βασιλόπιτα

Εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος ΠΝ Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Διοικητής της Μ.Υ.Α. Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος, ο Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Φλάρης, πολλοί άλλοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Λιμενικού Σώματος –  Ελληνικής Ακτοφυλακής, παράγοντες συλλογικοτήτων Καταδρομέων, μεταξύ άλλων και ο κ. Μάκης Οικονομίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων,  πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών κ.α.

φωτ. από αριστερά, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και δίπλα του ο κ. Νικόλαος Μούρτης

φωτ. από αριστερά τω βλέποντι, ο κ. Νικόλαος Μούρτης, έχοντας δίπλα του τον Υποστράτηγο Γεώργιο Μανουρά και από δεξιά τω βλέποντι, ο κ. Αλέξανδρος Παλατιανός

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, δυο Αντιστράτηγοι ε.α. των Ειδικών Δυνάμεων και Βατραχάνθρωποι, ο κ.Γεώργιος Τσιτσικώστας, επίτιμος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και ο κ.Νικόλαος Φλάρης, επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης και από αριστερά τω βλέποντι ο Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς

φωτ. από αριστερά, ο Διοικητής της Μ.Υ.Α. Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Παπαδάκης και δίπλα του ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς

Με το πέρας της εκδήλωσης, επικράτησε συνωστισμός, από τους προσκεκλημένους που ήθελαν να χαιρετήσουν και να δώσουν ευχές προσωπικά σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου όπως και εμείς βέβαια, αλλά με τόσο κόσμο ήταν ανέφικτο.

Όμως, καταφέραμε να έχουμε την τιμή και την χαρά να συνομιλήσουμε για λίγο με τους ευγενέστατους κυρίους Νικόλαο Μούρτη, Χρήστο Ποζίδη και Δημήτριο Αλυσανδράτο εκ του ΔΣ, να τους συγχαρούμε για την ωραία, άριστα οργανωμένη και απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση και βεβαίως να ευχηθούμε ότι καλύτερο για το 2023.

Λίγο μετά, εν μέσω “κοσμοπλημμύρας”,  μπορέσαμε να προσεγγίσουμε τον επίσης ευγενέστατο Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρο Παλατιανό, Αρχιπλοίαρχο ε.α. ΠΝ.

Ο έμπειρος Βατραχάνθρωπος φανερά ικανοποιημένος από  την επιτυχία της εκδήλωσης του Συνδέσμου που ηγείται μας ανέφερε πως: “Σήμερα πραγματοποιήσαμε την Ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Ένα αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1992 και μέσα σε αυτή την πάροδο των χρόνων έχει εκτελέσει πληθώρα κοινωνικών δράσεων και οικολογικών, με γνώμονα τον εθελοντισμό, την κοινωνική προσφορά και την ανιδιοτέλεια.”

Προσθέτοντας, εν συνεχεία: “Έχουμε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, βοηθάμε όποτε μας ζητηθεί την Πολιτική Προστασία και σε ότι έχει σχέση με το υγρό στοιχείο. Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε την οικολογική συνείδηση με τις διάφορες δράσεις μας ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον πλανήτη μας.”

Επίσης, μας τόνισε ότι: “Διευρύνουμε συνεχώς τις δραστηριότητές μας, πηγαίνουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ελλάδος, έχουμε κάνει και ταξίδια εθνικού χαρακτήρα, στην Αμερική, συμμετέχοντας σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και πιστεύουμε ότι θα ενταχθούμε πλήρως μέσα στην Πολιτική Προστασία της χώρας γιατί πραγματικά κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να προλάβουμε φυσικές καταστροφές και απώλειες ανθρωπίνων ζωών.”

Ο κ. Παλατιανός ολοκληρώνοντας μας υπογράμμισε: “Είναι ένα σωματείο το οποίο απαρτίζεται από πολύ έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία αρκεί να το προωθήσουμε αυτό με εξωστρέφεια και ευελιξία ώστε να μπορούμε να πετύχουμε το βέλτιστο. Η βοήθεια των μέσων ενημέρωσης θα βοηθήσει σε αυτούς τους σκοπούς ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.”

Καθώς η όμορφη εκδήλωση στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος έβαινε στο τέλος, βγάλαμε μερικές ακόμα φωτογραφίες από τα τοπία εκατέρωθεν του ΝΟΕ.

φωτ. άποψη του Μικρολίμανου από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος

Είδαμε ανοιχτά του Πειραιά στα παγωμένα νερά αγκυροβολημένο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «GEORGE H.W. BUSH» να περιβάλλεται από μια απόκοσμη καταχνιά, το χιονόνερο να πέφτει ασταμάτητα κάνοντάς μας δύτες της στεριάς εάν δεν ανοίγαμε την ομπρέλα μας ενώ το κρύο θέριζε και ήταν μέρα – μεσημέρι.

φωτ. στο βάθος, αγκυροβολημένο στον Σαρωνικό, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «GEORGE H.W. BUSH»

Οι παραστάσεις μπροστά μας συνδέθηκαν αυτόματα στη σκέψη μας με το συμβάν των Ιμίων μιας και λίγες μέρες πριν ήταν και η θλιβερή επέτειος. Εκείνη την στιγμή, ήταν σαν να βλέπαμε την εικόνα μιας ομάδας γενναίων Βατραχανθρώπων σταλμένη από την Πολιτεία στα Ίμια, να μείνει πάνω σε μια Βραχονησίδα, σε άσχημες καιρικές συνθήκες, μες στο νυχτερινό χειμωνιάτικο κρύο, στην υγρασία της θάλασσας και με τον κίνδυνο να παραμονεύει όμως έτοιμοι για όλα, για χάρη της Πατρίδας. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το λιγότερο που μπορούμε εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας να πούμε σε αυτά τα παιδιά που λόγω της φύσης των ειδικών επιχειρήσεων μένουν αφανείς, μακριά από τη δημοσιότητα, είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ευχόμαστε στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, στους Κυρίαρχους του βυθού της Θάλασσας, να είναι πάντα γεροί και δυνατοί, να έχουν καλές καταδύσεις και ασφαλείς αναδύσεις, καλή επιτυχία στο έργο τους και εμείς, να μην ξεχνάμε μια βασική αρχή, πως στο τέλος του παραμυθιού, οι βάτραχοι είναι πάντα  πρίγκηπες.

Πάντα!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point