Ο πυρηνικός κίνδυνος από το Ακούγιου της Τουρκίας

7-2-2023

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το 2017 σε άρθρο μου με τίτλο «Οι κίνδυνοι από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας», που φαίνεται στο σύνδεσμο, είχα αναφέρει :

Σύμφωνα με σεισμολογικές μελέτες, η πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το Ακούγιου που πρόκειται να εγκατασταθεί το πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50% στα επόμενα 40 χρόνια.

Για την ιστορία να επισημανθεί ότι το 1872, ένα σεισμός 7,5 ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή και ανάλογος ισχυρός σεισμός χτύπησε το 1998 τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου.

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης σεισμογενές ρήγμα εξαιρετικά ενεργό, με ισχυρούς σεισμούς μόλις το 1991.

Οι κίνδυνοι λοιπόν που εγκυμονούν για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα από την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιλογών όσο και περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος από κάποιο σεισμό ή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος είναι τεράστιοι.

Λόγω του σεισμού των 7.8 ρίχτερ που σημειώθηκε προχθές το θέμα ήλθε στην επιφάνεια.

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο του κ. Λάμπρου Τζούμη στο worldenergynews.gr με τίτλο: «Οι κίνδυνοι από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας»