Μαίνονται σκληρές μάχες στο Ντονμπάς ενώ αναμένονται  τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία

6-2-2023

Γράφει ο Δρ Αθάνασιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πολύ σκληρές στατικές μάχες διεξάγονται στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ των Ουκρανικών και Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων  για τον έλεγχο ορισμένων χωριών και κωμοπόλεων , ενώ και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται γα νέες επιθέσεις το χρονικό διάστημα μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου (συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη βάναυση Ρωσική εισβολή) και του Μαρτίου.Ειδικότερα η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τις τάξεις των στρατιωτών της στο μέτωπο, με την εισαγωγή άπειρων νεοσυλλέκτων(η κατάσταση ποιοτικά δεν είναι καλή) ,ως και μεταφοράς πυροβολικού , ενώ η Ουκρανία αναμένει τα δυτικά άρματα μάχης καθώς και τα πυραυλικά συστήματα των Αμερικανών , για να μπορεί να πλήττει τις δυνάμεις της Μόσχας, βαθιά μέσα στις κατεχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουκάνσκ.Ήδη 12 κράτη-μέλη  του ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 1 και 2 , εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Πολωνία, ενώ χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσημα ότι άρματα μάχης (από τα 37 που διαθέτει η Λισαβόνα) θα μεταφερθούν προσεχώς μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία. Παράλληλα Γαλλία και Ιταλία επιταχύνουν την παράδοση του πολύ υψηλού επιπέδου αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T  (εκτιμάται το πολύ σε 5-6 εβδομάδες να είναι στην Ουκρανία ), ενώ η Γερμανία και η Σουηδία από κοινού ετοιμάζουν ένα ισχυρό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό πακέτο  για την Ουκρανία. Άλλωστε για αυτό βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ στη Στοκχόλμη για τις τελικές διευθετήσεις.

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ συζήτησε χθες με άλλους έξι ομολόγους της το θέμα της προμήθειας της Ουκρανίας με ανταλλακτικά για τανκς “Συναντήθηκα με συναδέλφους από τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία χθες το πρωί και συζητήσαμε  τη διατήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού που στέλνουμε στην Ουκρανία, όπως τα κύρια άρματα μάχης Leopard 2″, ανέφερε  η Aνάντ. Σημείωσε ότι ο Καναδάς πρόκειται να συνεργαστεί  και με άλλες  χώρες εταίρους για την παροχή «εκπαίδευσης, ανταλλακτικών και πυρομαχικών».”Εξοπλίζοντας την Ουκρανία  είναι το μόνο μονοπάτι προς την ειρήνη”, επεσήμανε  ο υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Η βοήθεια στον οπλισμό της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία είναι ο ταχύτερος δρόμος για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στους Times of Malta πριν από την αυριανή επίσκεψή του  στο νησί της Μεσογείου, το οποίο ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αρχές Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Foreign Office αναφέρει ότι ” Όπως όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται μόνο τη δύναμη των αντιπάλων του. Απέρριψε το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για ειρήνη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φίλοι της Ουκρανίας κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που η Γερμανία και οι ΗΠΑ ενώνονται με το Ηνωμένο Βασίλειο για να στείλουν τανκς στους Ουκρανούς. Το να δώσουμε στους Ουκρανούς τα “εργαλεία” που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τη δουλειά είναι ο πιο γρήγορος –και μάλιστα ο μοναδικός– δρόμος προς την ειρήνη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές  συνομιλίες μεταξύ της  Μ.Βρετανίας και της Μάλτας,(που είναι  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.)

Κορυφαίοι  Ρεπουμπλικάνοι(μη-Τραμπικοί)  ξεκινούν  σήμερα το λεγόμενο  “Σχέδιο Διμερούς Πίεσης” στον  πρόεδρο Μπάιντεν  για την Ουκρανία. Οι ηγέτες της επιτροπής εθνικής ασφάλειας στο Κογκρέσο ανοίγουν από σήμερα  μια δημόσια συζήτηση  για να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν την αποστολή  των πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία και μάλιστα  ταχύτερα από ό,τι ο Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρχίσει  μια εκστρατεία δύο μετώπων για να πιέσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν μέσα τους επόμενους  3-4 μήνες να στείλει πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ο πρόεδρος μέχρι στιγμής είναι  σκεπτικός στο να παράσχει.

Το πρώτο μέρος της διπλής εκστρατείας είναι η διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεων   βάσει άκρως  απόρρητων πληροφοριών στο Κογκρέσο, όπως η πρόσφατη απόρρητη ενημέρωση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας που περιελάμβανε την Σέλεστ Ουάλαντερ  υφυπουργό άμυνας για τις διεθνείς υποθέσεις ασφάλειας και τον Ουίλιαμ Λαπλάντε  τον υφυπουργό άμυνας. για  την διάθεση και συντήρηση  των όπλων(και οι δυο υφυπουργοί έχουν πρόσβαση σε πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες)  .Το δεύτερο μέρος είναι μια δημόσια παρέμβαση  ζητώντας από τον Μπάιντεν  να παράσχει οπλικά συστήματα όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα  του Στρατού μεγάλης εμβέλειας το ATACMS, που θα βοηθούσαν την Ουκρανία να πλήξει καταιγιστικά τις συστοιχίες  του Ρωσικού πυροβολικού που εκτοξεύουν συνεχώς πυραύλους από το Ντονμπάς .Το Κίεβο έχει ζητήσει το ATACMS από την αρχή του πολέμου, αλλά τα αιτήματα έγιναν πιο δυνατά  τελευταία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν άλλα εξοπλιστικά προγράμματα  στον οποίο αντιστεκόταν να παράσχουν τους προηγούμενους μήνες  όπως τα άρματα μάχης M-1 Abrams.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

ambassadorsatlarge.com