Φραγκογιάννης: Η αναμενόμενη αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας θα ελευθερώσει επενδύσεις στην Ελλάδα μεγάλων trading houses της Ιαπωνίας

5-2-2023

«Η αναμενόμενη, εντός του 2023, αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, θα αποτελέσει το επισφράγισμα των προσπαθειών, καθώς θα ελευθερώσει επενδύσεις στην Ελλάδα μεγάλων trading houses της Ιαπωνίας, καθώς και της Japan Bank for International Cooperation (Jbic)» αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Αναλυτικά το άρθρο του ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Μόλις επιστρέψαμε από μια τριήμερη επιχειρηματική αποστολή στην Ιαπωνία, στο Τόκυο, κατά την οποία πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με θεσμικούς παράγοντες της οικονομίας, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με κολοσσούς της ιαπωνικής βιομηχανίας, όλες σε υψηλό επίπεδο. 

Ήταν μια αποστολή-πρόκληση, η οποία κάθε άλλο παρά αυτονόητο ήταν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από 4 χρόνια. Το γεγονός ότι οι Ιάπωνες μας υποδέχθηκαν ως αξιόπιστους συνομιλητές και ως φερέγγυους οικονομικούς εταίρους, ήταν το αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς. 

Και ναι, είναι ακόμα μία επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης, ότι καταφέραμε να το «κάνουμε όπως οι Ιάπωνες»! Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι, επενδύοντας σε μια κουλτούρα σοβαρότητας, υπευθυνότητας,  συνεργατικότητας με στόχο την προώθηση εθνικών οικονομικών συμφερόντων και με εργαλεία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν από το κλείσιμο σημαντικών συμφωνιών με ιαπωνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με κολοσσούς της ιαπωνικής  βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας. 

Είναι βέβαια γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Ιαπωνία, ήταν πάντα πολύ φιλικές σε πολιτικό επίπεδο, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αξίες ως προς το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Είναι επίσης γνωστοί οι παραδοσιακοί δεσμοί μας και η συνεργασία μας στον τομέα της ναυτιλίας. 

Ωστόσο, πάντα υπήρχε μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και συναλλαγών. Και αυτός υπήρξε στρατηγικός μας στόχος από την αρχή της παρούσας κυβερνητικής θητείας. Ήδη τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης, υποδεχθήκαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών ιαπωνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, που βρέθηκε στην Αθήνα με σκοπό να γνωρίσει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε, στις αρχές του 2020, δική μας επίσκεψη στην Ιαπωνία, ως κλιμάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας, με στόχο την τόνωση του ιαπωνικού ενδιαφέροντος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Οι παγκόσμιες κρίσεις που ακολούθησαν, παρεμπόδισαν σε ένα βαθμό το έργο μας. Όμως οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και ήδη έχουμε επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Hitachi που έχει επενδύσει στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ή όπως η Japan Tobacco Company που έχει επενδύσει στην Ξάνθη. 

Η αναμενόμενη, εντός του 2023, αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, θα αποτελέσει το επισφράγισμα των προσπαθειών, καθώς θα ελευθερώσει επενδύσεις στην Ελλάδα μεγάλων trading houses της Ιαπωνίας, καθώς και της Japan Bank for International Cooperation (Jbic). 

Σύντομα θα δούμε στη χώρα ιαπωνική δραστηριοποίηση σε θέματα πράσινης ενέργειας/υδρογόνου, στην ανάπτυξη τουριστικών ροών, σε έργα υποδομών και σε επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, διαστημικού ή βιοτεχνολογικού χαρακτήρα. Και αυτά, ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής εθνικής προσπάθειας και μιας ακόμα επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής.