5-2-2023
Οι εν ενεργεία Στρατιωτικοί είναι πάντα αυτοί που γνωρίζουν τα επίκαιρα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων καλύτερα και η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς Αξιωματικούς σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας των ΕΔ. Οι εν αποστρατεία Αξιωματικοί όμως είναι αυτοί που διαθέτουν την μεγάλη εμπειρία. Αυτή δεν μπορεί να διδαχτεί σε καμιά στρατιωτική ακαδημία αλλά την αποκτά κανείς μόνο με το πέρασμα των χρόνων.
Ένας χώρος στον οποίο έχει κάποιος την δυνατότητα να βρει μεγάλη και πολύτιμη στρατιωτική εμπειρία είναι αυτός της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού ή για συντομία ΕΑΑΝ. Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. κ. Θεόδωρος Γερούκης είναι από εκείνους του Απόστρατους Αξιωματικούς που διαθέτουν αυτή την τόσο χρήσιμη πείρα που προαναφέραμε.

φωτ. Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. κ. Θεόδωρος Γερούκης
Συναντώντας τον στο πλαίσιο εθιμοτυπικής εκδήλωσης, είχαμε την τιμή και την χαρά να συνομιλήσουμε για λίγο μαζί του και να ζητήσουμε τα φώτα του στον κρίσιμο τομέα των εξοπλιστικών του Πολεμικού Ναυτικού για τον οποίο γίνεται μεγάλη κουβέντα ιδίως κατόπιν των φετινών κρίσεων στις ΕΔ. Γαλλικές φρεγάτες Belharra, αμερικανικά πλοία Ticonderoga, ποιοι είναι αρμόδιοι να κρίνουν τι χρειάζεται το ελληνικό Ναυτικό που σηκώνει μαζί με την Πολεμική Αεροπορία το βάρος των τουρκικών προσκλήσεων ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαμε με τον πεπειραμένο και ευγενέστατο Πρόεδρο της ΕΑΑΝ.
-Κύριε Πρόεδρε, οι φρεγάτες Belharra ήταν καλή επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό; Τα Ticonderoga θα ήταν και αυτά μια καλή επιλογή, η αγορά τους για το ΠΝ; Εάν όχι, γιατί δεν θα ήταν καλή επιλογή;
Θεόδωρος Γερούκης: “Θα τα πάρουμε από την αρχή. Η επιλογή που έχει κάνει μέχρι στιγμής το Πολεμικό Ναυτικό όσον αφορά τις Belharra ήταν καλή. Το καλό είναι ότι η πολιτική ηγεσία αποδέχτηκε τις προτάσεις του Αρχηγού του Ναυτικού Συμβουλίου Συμβουλίου (του Αντιναυάρχου ε.α. Στυλιανού Πετράκη).
Επειδή γίνονται τακτικά ερωτήσεις σε αποστράτους του ΠΝ για θέματα εξοπλιστικών, διευκρινίζω ότι ο κάθε απόστρατος αξιωματικός εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι καμία θέση. Παρ΄ ότι εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων δεν μπορώ να εκφράσω όλους τους Αποστράτους, εκφράζω μια προσωπική άποψη.
Το πρόβλημα που υπάρχει, υπήρχε και δεν πρέπει να υπάρχει είναι η πολυμορφία των εξοπλιστικών, των πλοίων. Θα πρέπει να έχουμε ένα τύπο προελεύσεως πλοίων που να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ο καθένας προσπαθεί να πλασάρει το προϊόν του. Αλλά οι πλέον κατάλληλοι να πουν την άποψή τους για τα εξοπλιστικά είναι η παρούσα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσωπικές απόψεις του κάθε αποστράτου, ειδικού ή μη ειδικού και όλων αυτών που θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.”
-Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης είναι αυτός που θα έχει τον κύριο λόγο σε περίπτωση αγοράς Ticonderoga;
Θ.Γ.: “Τώρα πια, ναι. Παρ΄ ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, τώρα πλέον εξαρτάται από τον καινούργιο Αρχηγό του Ναυτικού και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο το τι θα προτείνει για αγορά. Είναι οι πλέον κατάλληλοι γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι όλοι αυτοί που μιλούν έχουν και κάποια χρόνια αποστρατείας στην πλάτη τους. Δηλαδή, λίγο-πολύ έχουν χάσει την επαφή με το Ναυτικό. Όχι πολύ αλλά την έχουν χάσει. Τώρα οι πλέον αρμόδιοι που σε αυτούς θα πρέπει να στρέψουμε το πρόσωπό μας και να αναμένουμε το τι αποφάσεις θα πάρουν είναι το Ναυτικό Συμβούλιο και φυσικά η Πολιτική Ηγεσία που θα εγκρίνει ή δεν θα εγκρίνει.”
-Τα Ticonderoga είναι κατάλληλα πλοία για το Αιγαίο; Το κόστος συντήρησής τους είναι ανεκτό για την ελληνικά οικονομικά δεδομένα;
Θ.Γ.: “Δεν έχω στοιχεία.”
-Για τα F-35 που γίνεται συζήτηση να πάρει η Ελλάδα, έχει ακουστεί ότι είναι 40.000 δολάρια το κόστος μιας ώρας πτήσης. Συνεπώς, εάν γίνουν οι συγκρίσεις και με το Ναυτικό είναι μεγάλα τα ποσά. Αντέχουμε;
Θ.Γ.: “Για τις ανάγκες της ασφάλειας του κράτους μπορεί να διατίθενται πολλά χρήματα και να μην τα μετράμε, με πόσο κοστίζει μια ώρα πτήσης με F-35 ή πόσο θα κάνει να ταξιδέψει ένα καράβι. Εάν δεν διαθέσεις χρήματα, υλικό δεν παίρνεις, αυτό είναι αποδεδειγμένο.”
-Άρα, το ίδιο ισχύει και για τα Ticonderoga;
Θ.Γ.: “Βεβαίως.”
-Όσο κι αν στοιχίζει η συντήρησή τους;
Θ.Γ.: “Εγώ προσωπική άποψη το πόσο κάνει αυτή τη στιγμή η συντήρηση δεν το γνωρίζω γιατί δεν έχω προσωπική εικόνα, είναι μεγάλα καράβια. Δεν έχω εικόνα πόσο κοστίζει το Ticonderoga.”
-Πως βλέπετε το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις; Θα καλείται να σηκώνει όλο το βάρος με την Πολεμική Αεροπορία στην ένταση με την γείτονα εξ Ανατολών;
Θ.Γ.: “Αυτό είναι νομοτελειακό. Να έχει ο κόσμος εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό. Το ΠΝ έχει άξια στελέχη, το έχουν αποδείξει και ικανά στελέχη για να διαδεχτούν τους άξιους. Το τονίζω, ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό. Φυσικά και στις άλλες, γενικώς στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά να έχει εμπιστοσύνη στο Ναυτικό για το οποίο έχω προσωπική εικόνα.”
-Τι να περιμένουμε από την ΕΑΑΝ και το Πολεμικό Ναυτικό για το 2023;
Θ.Γ.: “Η ΕΑΑΝ θα συνεχίσει το έργο της για τα συμφέροντα των συναδέλφων αποστράτων με ότι αυτό προϋποθέτει και με όση όρεξη και δύναμη έχουμε.
Το Πολεμικό Ναυτικό, θα συνεχίσει να καλύπτει τα σύνορά μας και όχι μόνο και θα είναι εκεί όπου και όταν απαιτηθεί.”
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point