Νέο πακέτο όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία – Περιλαμβάνει για πρώτη φορά μακράς εμβέλειας πυραύλους ▪Δήλωση-προειδοποίηση  του Στόλντεμπεργκ για Ρωσία-Κίνα

2-2-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει πυραύλους με βεληνεκές 150-160χλμ (για πρώτη φορά)Η βοήθεια αναμένεται να ανακοινωθεί το συντομότερο αυτή την εβδομάδα δήλωσαν πηγές του Αμερικανικού Πενταγώνου . Επιπρόσθετα -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -αναμένεται  να περιλαμβάνει εξοπλισμό υποστήριξης για τα συστήματα  αεράμυνας Patriot-3 πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικά συστήματα  Javelin, κα. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό των ΗΠΑ  ένα μέρος του πακέτου, που αναμένεται να ανέλθει σε 1,725 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προέλθει από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου  Μπάιντεν να παίρνει όπλα από την αμυντική βιομηχανία και όχι από τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.

Τα κεφάλαια της USAI(βάσει πληροφοριών μου)  θα διατεθούν για την αγορά/μεταφορά  ενός νέου όπλου, της  λεγόμενης  Βόμβας Μικρής Διαμέτρου εδάφους (GLSDB) που κατασκευάστηκε από την Boeing Co  και που έχει εμβέλεια 94-96 μιλίων (150/160χλμ). Στο νέο πακέτο(προς το παρόν) δεν περιλαμβάνεται ο  πύραυλος ATACMS βεληνεκούς 185 μιλίων (297 χλμ), που προφανώς από την περιοχή του Χαρκόβου,αλλά και από την ελεγχόμενη από τους Ουκρανούς περιοχή του Ντονμπας μπορεί να πλήξει στόχους μέσα  στο έδαφος της Ρωσίας.(περιοχές Μπριάνσκ, Μπελγκορόντ, Κουρσκ κα) .Οι ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσουν με την Ουκρανία προσεχώς τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών F-16/F-15(κυρίως το πρωτο τύπο)αφού σε μία δεύτερη δήλωσή του ο Μπάιντεν άφησε ανοικτό  το θέμα.Πληροφορίες φέρουν τον Μπάιντεν να συζητά την περίπτωση της διάθεσης πολεμικών αεροσκαφών με  τον Ζελένσκι,στη Βαρσοβία (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σε 3 εβδομάδες ενός χρόνου από την βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και ενώ κυοφορείται επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Πολωνία, η οποία πρωτοστατεί στην δυναμική υποστήριξη του Κιέβου).Στο  μεταξύ  ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε(επί του παρόντος)  κατά της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από το Βερολίνο , λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «πιθανότατα» ένα βήμα πολύ μακριά για τους δυτικούς συμμάχους που σταθμίζουν την υποστήριξη στο Κιέβο έναντι των ανησυχιών ότι θα παρασυρθούν σε έναν άμεσο πόλεμο. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναπληρωτής του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της κυβέρνησής του για να αποσταλούν  Γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 . Ωστόσο, είπε, «υπάρχει διαφορά μεταξύ των αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών», απηχώντας την επιφυλακτικότητα του Σολτς . Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Oλέκσει  Mακίεφ  είπε ότι δεν υπήρξε επίσημη απαίτηση από το Κίεβο προς το Βερολίνο για παροχή μαχητικών αεροσκαφών από τη Γερμανία, παρά  το ότι υπάρχουν ισχυρές  φωνές στο Κίεβο που ζητούν πολεμικά αεροσκάφη. «Δεν υποβάλαμε ακόμη κανένα αίτημα στη Γερμανία για μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Μακίεφ

.Από την πλευρά του το Βέλγιο που έντονα υποστηρίζει την Ουκρανία επεσήμανε ότι έχει μικρό αριθμό F16 ,ενώ συμμετέχει ενεργά στην εναέρια επιτήρηση της Βαλτικής στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.Η Ισπανία -με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέρεται να συνδράμει με 4-6 άρματα μάχης Leopard 2, ενώ το Κίεβο τονίζει ότι σε πρώτη φάση θα ενισχυθεί με 100-140 άρματα μάχης από 12 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κάλεσε  χθες τους δυτικούς ηγέτες να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας φαίνεται να έχουν “υποχωρήσει” από την παροχή F-16  ως και άλλων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να διαψεύδουν(προς το παρόν)  τις ελπίδες του Κιέβου ότι θα μπορούσε να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμέσως μετά τη συμφωνία της Δύσης να της στείλει άρματα μάχης. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε χθες ότι” η προμήθεια δυτικών αεροσκαφών  δεν είναι  πρακτική γιατί αυτά είναι εξελιγμένα κομμάτια εξοπλισμού. και δεν πιστεύουμε ότι είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα τζετ στην Ουκρανία”

Ωστόσο, ο Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με Αμερικανούς νομοθέτες για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, είπε ότι στο Ζελένσκι θα πρέπει να του δοθεί όλος ο εξοπλισμός που χρειάζεται. Μιλώντας στο Fox News, ο Τζόνσον είπε: Το μόνο που θα πω είναι ότι κάθε φορά που έχουμε πει ότι θα είναι λάθος να δίνουμε το ένα και το άλλο είδος όπλου, καταλήγουμε να το κάνουμε και  να είναι το σωστό για την Ουκρανία. Θυμάμαι ότι μου είπαν ότι ήταν λάθος ιδέα να τους δώσω τους αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τον ώμο.Τους έδωσα και οι Ρώσοι δέχθηκαν τεράστια πλήγματα”

Στόλντεμπεργκ  για απειλή από Ρωσία-Κίνα

Το να έρθουν πιο κοντά Ρωσία και Κίνα αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, είπε χθες ο Στόλτενμπεργκ Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ,  προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη σχέση Ρωσίας και Κίνας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ασία αλλά και για την Ευρώπη. Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο(πριν αναχωρήσει χθες από την Ιαπωνία) υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρότερης συνεργασίας και περισσότερων «φίλων» για το ΝΑΤΟ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε «πώς η ασφάλεια είναι διασυνδεδεμένη». Στο μεταξύ το Πεκίνο συνεχίζει να κλιμακώνει τον εξαναγκασμό των γειτόνων του ως  και τις απειλές κατά της Ταϊβάν. Ο Στόλτενμπεργκ είπε: Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά και οι σημαντικές επενδύσεις της Κίνας και οι νέες προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες υπογραμμίζουν απλώς ότι η Κίνα αποτελεί απειλή, αποτελεί πρόκληση και για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια. Πρόσθεσε ότι  Η Κίνα συνεργάζεται ολοένα και περισσότερο με τη Ρωσία και και οι δύο χώρες ηγούνται μιας «αυταρχικής απώθησης» ενάντια στη βασισμένη σε κανόνες, ανοιχτή και δημοκρατική διεθνή τάξη πραγμάτων.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com