Σημαντική επίσκεψη Νίκου Δένδια στο Ισραήλ ▪Επαφές με το νέο ΥΠΕΞ – Άνοιγμα Τουρκίας προς Φινλανδία για ΝΑΤΟ…

1-2-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ιδιαίτερα σημαντική και με διευρυμένες προεκτάσεις ήταν η χθεσινή επίσκεψη του υπεξ Νίκου Δένδια στο Ισραήλ,’όπου είχε επαφές  με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας . Ειδικότερα συζήτησε στην Ιερουσαλήμ σειρά θεμάτων με το νέο υπεξ  Έλι Κοέν για την περαιτέρω εμβάθυνση  της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, ενέργειας και άμυνας  . Ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού κράτους-μέλους της ΕΕ στο Ισραήλ ,μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση Νετανιέχου, και δεύτερη μετά εκείνης του Αμερικανού υπεξ Άντονι Μπλίνκεν ,που είναι από το περασμένο Σάββατο  στην περιοχή (Αίγυπτος, Ισραήλ ,Παλαιστινιακή Αρχή), λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Παλαιστινιακό, αλλά και του προβληματικού και αποσταθεροποιητικού  Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Από Ισραηλινής πλευράς δια στόματος Κοέν τονίστηκε η πλήρης υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας καθώς και στην εδαφική μας ακεραιτότητα, ενώ και οι δυο υπεξ τόνισαν τον σημαντικό από κοινού ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες  για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο,ως και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.Το βέβαιο είναι ότι και οι δυο χώρες προσβλέπουν σε ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των σχέσεων τους σε πολλούς επιμέρους τομείς,ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα σε  επίπεδο υπεξ η σύνοδος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με  κυρίως θέματα την ενεργειακή συνεργασία.

Οι επισκέψεις Δένδια και Μπλίνκεν  στο Ισραήλ, κρίνονται ως πολύ σημαντικές , γιατί η κατάσταση στο Παλαιστινιακό εγκυμονεί κινδύνους υποτροπής μετά τα τραγικά γεγονότα στη Τζενίν και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προ βδομάδας ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ,επισκέφθηκε την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ,για θέματα Μέσης Ανατολής,Ουκρανίας,Ιράν και ανατολικής Μεσογείου.Χθες μετά τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν  ο Κοέν  αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα,και ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο.

Τουρκία-ΝΑΤΟ-Φινλανδία

Αρκετά κοντά εμφανίζεται η Τουρκία στο να αποδεχθεί  το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας την περίπτωση της Σουηδίας για μετά τις εκλογές  και κοντά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούνιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπογράφοντα ο υπουργός άμυνας της Φινλανδίας, Mίκο Σαβόλα  , χορήγησε  χθες στρατιωτική άδεια εξαγωγής υλικού  στην Τουρκία  για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα λόγω της 3ης  στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Πέρυσι, η Τουρκία δήλωσε ότι θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αν (μεταξύ άλλων)  άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στον Τουρκικό αμυντικό τομέα. Ο Σαβόλα είπε στη κορυφαία  Φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι πήρε προσωπικά την απόφαση να χορηγήσει άδειες εξαγωγής για προστατευτικό χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικά οχήματα. “Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει μια αξιολόγηση εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αυτή η αξιολόγηση ήταν θετική’ είπε ο Σαβόλα.

Η HBL, μια άλλη Φινλανδική εφημερίδα ανέφερε ότι η εταιρεία χάλυβα Miilux ζήτησε από την κυβέρνηση άδεια να πουλήσει 12.000 τόνους θωράκισης για  στρατιωτικά οχήματα που παράγει η Τουρκική BMC μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.  Το Τουρκικό στρατιωτικό  ταμείο OYAK αγόρασε το 70 τοις εκατό της Miilux που εδρεύει στη Raahela τον Απρίλιο του 2019, πριν επιβληθεί το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η άδεια που χορηγήθηκε αφορά  την εξαγωγή 12.000 τόνων προστατευτικού χάλυβα.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.