1-2-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δυτικές, Oυκρανικές και Ρωσικές πηγές συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια εκ νέου επίθεση, στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την εκτίμηση ότι μια τέτοια επίθεση μέσα τους επόμενους μήνες είναι η πιο πιθανή ενέργεια. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε προχθές από την Σεούλ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί για ειρήνη και ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν το αντίθετο,που σημαίνει ότι βαίνουμε προς μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις.. Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 200.000 άτομα προσωπικό ενώ συνεχίζει να λαμβάνει όπλα και πυρομαχικά μέσω της αυξημένης εγχώριας παραγωγής αλλά και των συνεργασιών με αυταρχικά κράτη όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ο Πούτιν διατηρεί τους μαξιμαλιστικούς του στόχους στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εφέδρων των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Ιβάν Τιμότσκο τόνισε χθες ότι οι Ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν την ομάδα τους στο Ντονμπάς ως μέρος μιας αναμενόμενης επίθεσης και σημείωσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ξεκινήσουν επίθεση λόγω της αυξανόμενης εσωτερικής πίεσης στο καθεστώς Πούτιν. Οι δηλώσεις του Στόλντμπεργκ και Τιμότσκο υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για να ξεκινήσουν μια επιθετική προσπάθεια, πιθανότατα στην περιφέρεια Λουχάνσκ μέσα τους επόμενους μήνες. Οι Ρώσοι μιλμπλόγκερ συνεχίζουν επιπλέον να υποδεικνύουν ότι ο Ρωσικός χώρος πληροφοριών θέτει όρους και προβλέπεται μια επικείμενη επίθεση χωρίς όμως να είναι σίγουρη η επιτυχής έκβασή της.Ο Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύτηκαν χθες να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, σημειώνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική της συνεργασία με την Κίνα έχουν δημιουργήσει το πιο τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι δηλώσεις τους αναφέρονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στην Ιαπωνία, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε στη Νότια Κορέα κατά την οποία παρότρυνε την Σεούλ να αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και προέβη σε παρόμοιες προειδοποιήσεις για αυξανόμενη ένταση με την Κίνα.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.Σε αυτήν εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα κοντά στην Ιαπωνία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της, «εκφοβίζοντας τους γείτονές της και απειλώντας την Ταϊβάν».
Αυστραλία-Γαλλία μαζί για Ουκρανία…και ο Μακρόν συζητά για αεροσκάφη σε Ουκρανία…
Στο μεταξύ η Γαλλία και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες να παράγουν από κοινού και να στείλουν δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να καλύψουν την «επείγουσα ζήτηση» του Κιέβου. Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε χθες μετά τη δεύτερη υψηλόβαθμη υπουργική σύνοδο εξωτερικών και άμυνας Αυστραλίας-Γαλλίας που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, οι δύο χώρες επεσήμαναν την από κοινού δέσμευσή τους για την άμυνα και ασφάλεια της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Η Γαλλίδα υπεξ Κατρίν Κολονά και η Αυστραλή ομόλογός της Πένι Γόνγκ , ο Γάλλος υπουργός άμυνας Σεμπάστιαν Λεκορνού και ο Αυστραλός ομόλογός του Ρίτσαρντ Μάρλς επανέλαβαν τη σταθερή τους θέση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. “Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παράσχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της κοινής προμήθειας πυρομαχικών 155 χιλιοστών. Η πρωτοβουλία αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα των αντίστοιχων αμυντικών βιομηχανιών και καλύπτει την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για πυρομαχικά 155 χιλιοστών”, ανέφερε η εκτενέστατη κοινή δήλωση των 34 παραγράφων.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης στη δέσμευσή τους να αποκαταστήσουν «μια δυναμική διμερή σχέση» βασισμένη στην εμπιστοσύνη και σε κοινά συμφέροντα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που συμφώνησαν οι ανώτατες ηγεσίες των δύο χωρών πέρυσι. Την 1η Ιουλίου 2022, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να ‘επιδιορθώσουν” τους δεσμούς μετά τις εντάσεις σχετικά με μια ακυρωμένη συμφωνία για τα υποβρύχια πέρυσι. Η Αυστραλία το 2021 ακύρωσε μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια Γαλλική εταιρεία για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ τασσόμενη υπέρ της επιλογής του AUKUS, ενός νέου πολυδιάστατου αμυντικού συμφώνου με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.Στην Γαλλική πρωτεύουσα ήταν χθες ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσει Ρεζνίκοφ,που έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μακρόν. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Μακρόν,ότι το Παρίσι ανάλογα με τις υπό διαμόρφωση συνθήκες είναι έτοιμο να συνδράμει και με παροχή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία(πέραν των αρμάτων μάχης και των αντιαεροπορικών συστημάτων)στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πολωνία που επιδιώκει συνεργασίες με άλλα κράτη για την αποστολή αεροσκαφών και αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.Τέλος ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ολλανδός ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ προειδοποιεί τα Ευρωπαϊκά κράτη να ειναι προετοιμασμένα για πολύ δύσκολες οικονομικές και στρατιωτικές καταστάσεις που είναι μπροστά μας και επεσυμαν ότι πρέπει να υποστηριχτεί πολύ η αμυντική βιομηχανία των κρατών της ηπείρου μας. Τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη .Και κατέληξε λέγοντας ότι “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Ρώσοι δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν το κερδίσουν, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους για την άμυνα αφού οι Ρώσοι θα είναι στα σύνορά μας”….
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com