Επίσκεψη-σταθμός του Στόλντεμπεργκ σε Ασία (Ιαπωνία-Νότια Κορέα) για Ουκρανία και Κίνα

1-2-2023

Γράφει  ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία  να «εντείνουν » τη στρατιωτική  και ανθρωπιστική υποστήριξή τους  προς την Ουκρανία, προτείνοντάς μάλιστα  στη πρώτη  να επανεξετάσει την επί χρόνια πολιτική  θέση της ,  επί του να μην εξάγει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε πολεμική σύγκρουση. Ο Στόλτενμπεργκ από τη Σεούλ και το Τόκιο  μέσω  της  τετραήμερης επίσκεψής του  ως και των υψηλόβαθμων επαφών που είχε με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους  στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών της Ατλαντικής Συμμαχίας  με τους  συμμάχους  και εταίρους στην Άπω Ανατολή  και την Ωκεανία(Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία) λόγω της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία,  αλλά  και του αυξανόμενου ανταγωνισμού της Δύσης με την Κίνα.Σημειώνεται ότι και οι δυο Ασιατικές χώρες δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Βόρεια Κορέα.

Στη Σεούλ  προέτρεψε την ηγεσία της  χώρας  να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Κίεβο, λέγοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για περισσότερα πυρομαχικά για τον Ουκρανικό στρατό ». Είπε ότι ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία «παρέχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία», οι περιφερειακοί σύμμαχοι  του ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παγκόσμια «ασφάλεια είναι  διηπειρωτικά διασυνδεδεμένη». Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο, θα «έστελνε ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα στους αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Σεούλ, με «άμεσες συνέπειες» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα και στην Ασία. Επεσήμανε ότι το εκκεντρικό καθεστώς της  Βόρειας Κορέας “στέλνει μαζικά  ρουκέτες και πυραύλους στην μισθοφορική  ομάδα Βάγκνερ” ,κάτι που η Πιονγκγιάνγκ διέψευσε  με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν προχθές  ότι το ταξίδι του Στόλτενμπεργκ στην Ασία φέρνει  την περιοχή “κοντά σε ακραία κρίση ασφαλείας με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις…”. –

“Χρειάζονται όπλα” –

 Η Νότια Κορέα έχει παράσχει μη -φονική  ως  και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο και από την προ σχεδόν ενός χρόνου Ρωσική  εισβολή έχει υπογράψει συμφωνίες για την πώληση εκατοντάδων τανκς σε Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας ενός ισχυρού κράτους- μέλους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Σεούλ έχει μακροχρόνιες θέσεις κατά της εξαγωγής όπλων σε κυβερνήσεις που βρίσκονται σε ενεργό σύγκρουση, κάτι που όπως είπε δυσκολεύει την απευθείας παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Γερμανία και η Νορβηγία, μεταξύ άλλων, είχαν παρόμοιες πολιτικές  θέσεις που αναθεωρήθηκαν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αν πιστεύουμε στην ελευθερία, τη δημοκρατία, αν δεν θέλουμε να νικήσει η απολυταρχία και η τυραννία, τότε χρειάζονται όπλα», είπε, μιλώντας στο  γνωστό Ινστιτούτο Chey στη Σεούλ. Η Νότια Κορέα  μάλιστα άνοιξε την πρώτη της διπλωματική αποστολή στο ΝΑΤΟ πέρυσι και ο πρόεδρος Γιουν τόνισε ότι η Σεούλ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο.

Τέλος   ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι τα περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας επηρεάζουν επίσης την Ευρώπη και τη Συμμαχία  τονίζοντας ότι το πυραυλικό και το πυρηνικό  πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι  πρόβλημα του ΝΑΤΟ, γιατί “η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή έχει σημασία για εμάς”. Αναφέρθηκε  στη Κίνα που κάνει με μεγάλες επενδύσεις σε νέες σύγχρονες πυρηνικές δυνατότητες, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ  είναι αποσταθεροποιητική η  συμπεριφορά στη  Νότια Σινική Θάλασσα, ως και  και στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com