Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Ιάπωνες επιχειρηματίες

1-2-2023

Το αυξημένο ενδιαφέρον του ιαπωνικού επιχειρηματικού κόσμου και των ιαπωνικών επενδυτικών κεφαλαίων για δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε κατά την τριήμερη επίσκεψη της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στο Τόκυο, μεταξύ 29-31 Ιανουαρίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και της Γενικής Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Βίκυς Λοΐζου. 

Ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε στις επαφές του με Ιάπωνες επιχειρηματίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ιάπωνες αισθάνονται πλέον την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες και θα ανακοινωθούν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στον τουρισμό και την υψηλή τεχνολογία, ιδιαίτερα τη διαστημική και βιοτεχνολογική». 

Από την πλευρά της η κα Λοΐζου, αναφερόμενη στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε, εκ μέρους της Enterprise Greece, με τον αντίστοιχο ιαπωνικό φορέα JETRO, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιαπωνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, επεσήμανε: «Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και το Jetro επιβεβαιώνει τη βούληση των δύο πλευρών για στενή συνεργασία και αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα προς μια κοινή πορεία στρατηγικών πρωτοβουλιών και ανάπτυξης κοινών δράσεων». 

Ικανοποίηση για το επίπεδο των επαφών και τις προοπτικές προσέγγισης με τον ιαπωνικό επιχειρηματικό κόσμο και την ιαπωνική αγορά, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των 19 κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή, καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90 στοχευμένες B2B συναντήσεις με αντίστοιχες ιαπωνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους  της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και της ναυτιλίας. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης και η ΓΓΔΟΣΕ κα Λοΐζου συμμετείχαν σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ιάπωνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων, τραπεζών και επιχειρήσεων. Επιπλέον, είχαν διμερή συνάντηση με τον Ιάπωνα Υφυπουργό Εξωτερικών Kenji Yamada, με τον οποίο συζήτησαν προοπτικές ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων ευρύτερα, με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία και καινοτομία. Επίσης, συζητήθηκαν δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε, τέλος, με τον επικεφαλής ανάπτυξης στρατηγικής για τα συστήματα ενέργειας της Mitsubishi Heavy industries, Hitoshi Kaguchi, ο οποίος παρουσίασε τα τελευταία τεχνολογικά εγχειρήματα της εταιρίας, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του ιαπωνικού κολοσσού για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, ως μορφής πράσινης ενέργειας. 

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής στο Τόκυο, πέραν του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και JETRO, υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρίας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε., ECG και του αντίστοιχου ιαπωνικού φορέα NEXI. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ECG Γρηγόρης Σταματόπουλος, παρουσία και της ΓΓΔΟΣΕ κας Λοΐζου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Στόχος του Μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας και η διερεύνηση αμοιβαίων ευκαιριών για υπηρεσίες ασφάλισης, αντασφάλισης, συνασφάλισης για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  μεταξύ των δύο κρατών.

Στην αποστολή στο Τόκυο συμμετείχε επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης,  ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter