31-1-2023
Κρίσιμη προειδοποίηση του αρχηγού της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ – απαιτείται κάθετη αύξηση αμυντικών δαπανών…πριν να είναι αργά…
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Παρά τη χρονική καθυστέρηση στην άφιξη ορισμένων κρίσιμων οπλικών συστημάτων από τις Δυτικές χώρες προς την Ουκρανία, ιδιαίτερη είναι η ανησυχία της Μόσχας, εκφρασθείσα χθες δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ ,που σφοδρότατα επέκρινε τα νέα εξελιγμένα και σύγχρονα οπλικά συστήματα που θα αρχίσουν να φθάνουν στο Κίεβο ,μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες. Ειδικότερα στην Μεγάλη Βρετανία εκπαιδεύονται εκατοντάδες Ουκρανοί σε άρματα μάχης (από χθες επίσημα) καθώς και σε οπλικά συστήματα πεζικού και αεράμυνας,ενώ στις ΗΠΑ και στη Γερμανία εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιωτικοί σε αντιπυραυλικά συστήματα PATRIOT-3 και σε τεθωρακισμένα οχήματα ΒRADLEY και STRYKER. Ο Πεσκόφ κάνει λόγο για πολύ μεγάλη επερχόμενη κλιμάκωση των μαχών ειδικά στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε χθες από το Μικολάγιεφ (όπου μετέβη με την πρωθυπουργό της Δανίας Mετ Φρεντέρικσεν) ότι η χώρα του χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των Ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων επισημαίνοντας ότι «Θα ήταν δυνατό να σταματήσει ή να μειωθεί αυτή η Ρωσική φονική-πυραυλική τρομοκρατία αν μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας τις κατάλληλες πυραυλικές δυνατότητες για τον στρατό μας.Η Ουκρανία χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς , ειδικότερα, για να αφαιρέσει τη δυνατότητα των κατακτητών να τοποθετήσουν τους εκτοξευτές πυραύλων τους κάπου μακριά από την πρώτη γραμμή και να καταστρέφουν Ουκρανικές πόλεις»
Η Ρωσία επιτίθεται σε περιοχές της Ουκρανίας που απέχουν πολύ από την πρώτη γραμμή, λόγω της διαθεσιμότητας των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της. Ο Ζελένσκι ζητάει επίμονα από τους ξένους συμμάχους να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, ενώ οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν στην παροχή τέτοιων όπλων(προς το παρόν) ανησυχώντας ότι το Κίεβο θα εξαπέλυε πυραυλική επίθεση στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία παράνομα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Οι στρατηγοί του Πενταγώνου των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η στρατιωτική ανάκτηση της Κριμαίας είναι αδύνατη μέσα στο προσεχές 3-5μηνο. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Zελένσκι από το να προχωρά σε επανειλημμένα αιτήματα για παροχή πυραυλων μακράς εμβέλειας. Η βουλευτής Victoria Spartz (Ρεπουμπλικανική της πολιτείας Ιντιάνα) , και Ουκρανικής καταγωγής πιέζει επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει στη χώρα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον βίαιο πόλεμο των Ρώσων στην Ουκρανία και οι πυραυλικές δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας θα είναι κρίσιμες για την επιτυχία του», ανέφερε η Spartz σε προχθεσινή δήλωσή της.
Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εθνικής άμυνας της Πολωνίας, Mάριους Μπλάστζακ , δήλωσε χθες ότι ξεκίνησε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών που θα δωρίσουν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. «Με δική μου πρωτοβουλία, μιλήσαμε σε έναν κύκλο χωρών που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2A4 για να σχηματίσουμε από κοινού έναν συνασπισμό δωρητών σύγχρονου τεθωρακισμένου οπλισμού για την Ουκρανία», ανέφερε ο Πολωνός επίσημος.Ο υπουργός δεν κατονόμασε τις χώρες, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήσαν πίσω του οι εθνικές σημαίες της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας,της Δανίας,της Ελλάδος,της Πορτογαλίας του Καναδά, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας(λόγω των αρμάτων μάχης Challenger2 ). Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Μπλάστζακ τόνισε επίσης ότι οι δωρεές σύγχρονων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας του με την υπουργό εθνικής άμυνας του Καναδά Aνίτα Άναντ
Κλειδί η υποστήριξη των Αμερικανών σε συντήρηση υλικού .Διευρύνονται οι επαφές των Αμερικανών και Πολωνών με τους Ουκρανούς σε ζητήματα διοικητικής μέριμνας και συντήρησης πολεμικού υλικού.Επίσης ο Αμερικανικός στρατός παρέχει συνεχώς συμβουλές στις Ουκρανικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα. Καθώς οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν όλο και πιο πολύπλοκα και υψηλής τεχνολογίας όπλα στην Ουκρανία, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Και δεδομένου ότι καμία χώρα των ΗΠΑ ή άλλων χωρών του ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να παράσχουν έμπρακτη βοήθεια – λόγω” ανησυχιών” ότι θα οδηγηθούν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία – έχουν στραφεί στα εικονικά /δωμάτια ηλεκτρονικής επικοινωνίας/chatrooms και συνεργάζονται ηλεκτρονικά σε παροχή συμβουλών. Αμερικανοί αξιωματικοί ως και άλλα μέλη επιμέρους επιτελείων που σταθμεύουν μόνιμα σε στρατιωτική βάση στην Πολωνία μίλησαν την περασμένη βάση.(Λόγω της ευαισθησίας της επιχείρησης,οι αξιωματικοί εκεί μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που καθορίστηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ. Οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν επίσης να μην αποκαλύψουν το όνομα ή την τοποθεσία της βάσης ούτε να τραβήξουν φωτογραφίες.)
Η επισκευή ενός οβιδοφόρου, είπε η ομάδα επισκευής, ήταν συχνό αίτημα από τα Ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Η ανάγκη για βοήθεια σε όπλα αυξάνεται. Μόλις πριν από λίγους μήνες, υπήρχαν λίγο περισσότερα από 50 μέλη της ομάδας συντήρησης. Προ τριών βδομάδων η δύναμη του προσωπικού αυξήθηκε σε 155 και ο αριθμός των κρυπτογραφημένων γραμμών συνομιλίας έχει υπερτριπλασιαστεί – από περίπου 11 το περασμένο φθινόπωρο σε 38 τώρα. Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 30 άνδρες τώρα, συμπληρωμένους από πολίτες και εργολάβους, Και αναμένουν ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς νέα εξελιγμένα όπλα παραδίδονται στους Ουκρανούς και δημιουργούνται νέοι χώροι συνομιλιών για να τα χειρίζονται.
Η Δύση διπλασιάζει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με βαρέα όπλα , ενώ τα σχέδια για αποστολή ακόμη βαρύτερου εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να κερδίζει τις μάχες ελιγμών αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.. Μερικές φορές, είπε, η συνομιλία πρέπει να περιμένει λίγο μέχρι τα στρατεύματα να φτάσουν σε μια ασφαλέστερη τοποθεσία. Ένα βασικό πρόβλημα, είπε ένας αξιωματικός, είναι ότι τα Ουκρανικά στρατεύματα ωθούν τα όπλα στα όριά τους – πυροβολώντας τα με πρωτοφανείς ρυθμούς και τα χρησιμοποιούν πολύ καιρό αφότου ένα μέλος της Αμερικανικής υπηρεσίας τα αναλαμβάνει για επισκευή ή απόσυρση..Στην πραγματικότητα μαθαίνουμε από αυτούς(Ουκρανούς) βλέποντας πόση κατάχρηση μπορούν να πάρουν αυτά τα οπλικά συστήματα και πού είναι το σημείο θραύσης. Τα Ουκρανικά στρατεύματα είναι συχνά απρόθυμα να στείλουν τα όπλα πίσω από τη χώρα για επισκευές. Θα προτιμούσαν να το κάνουν μόνοι τους, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις –οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν το 99% των περιπτώσεων– οι Ουκρανοί κάνουν την επισκευή και συνεχίζουν.
Κρίσιμη παρέμβαση του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών πριν να είναι αργά….
Ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ πραγματοποιεί πολύ κρίσιμες επαφές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για την υποστήριξη των Ασιατικών κρατών στο Κίεβο , ως καθοριστικής σημασίας κρίνεται η χθεσινή τοποθέτηση -προειδοποίηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ/ΝΑΜΙLCOM Oλλανδού ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ που αφορά την προετοιμασία της Ατλαντικής Συμμαχίας για ιδιαιτέρα δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που η Δύση θα αντιμετωπίσει προσεχώς.Στον απόηχο της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προχωρήσουν στην «οικονομία πολέμου» σε καιρό ειρήνης. “Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας και ήδη γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για το θέμα σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες πρώτες ύλες, ορισμένες παραγωγικές ικανότητες που απαιτούνται για την αμυντική βιομηχανία και όχι για την μη-στρατιωτική. Τα τελευταία 25 περίπου χρόνια, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί με την αρχή του «τώρα και τότε», αλλά οι σημαντικές υλικές και τεχνικές απώλειες που σχετίζονται με τον πόλεμο έχουν αποκαλύψει πόσο αδύναμη είναι αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με τον Ολλανδό ναύαρχο.
“Και οι δύο πλευρές ξοδεύουν πολλά πυρομαχικά και καταστροφικό υλικό και πρέπει να αγοράσουν πολλές πρώτες ύλες και πυρομαχικά για να συνεχίσουν να πολεμούν. Το πρόβλημα και για τις δύο είναι ότι η δυτική και η Ρωσική αμυντική βιομηχανία πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους. ” υποστήριξε ο Μπάουερ. Για να επιτευχθεί αυτή η μετάβαση θα απαιτηθεί αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού, ένα θέμα που έχει χαρακτηρίσει «δύσκολο, αφού θα πρέπει να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς άμυνας του ΝΑΤΟ. “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Ρώσοι δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν το κερδίσουν, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους για την άμυνα αφού οι Ρώσοι θα είναι στα σύνορά μας”…
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.