Προς αποστολή αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία κινούνται οι Αμερικανοί

30-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Αμερικανοί και Νατοϊκοί  αξιωματούχοι συζητούν εδώ και μήνες την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων καθώς και την αποστολή αεροσκαφών τετάρτης γενιάς F16  στην Ουκρανία, στα πλαίσια περαιτέρω ενίσχυσης των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής και επιθετικότητας στην Ουκρανία,που πλησιάζει τον ένα χρόνο.Ήδη σε δυο Αμερικανικές βάσεις Ουκρανοί πιλότοι έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις ,ενώ ισχυροί κύκλοι στο Αμερικανικό Πεντάγωνο  επισημαίνουν ότι είναι  η ώρα για παράδοση αεροσκαφών(από τα αποθέματα των ΗΠΑ) καθώς και πυραύλων διευρυμένου βεληνεκούς τύπου ATACMS  στο Κίεβο. Τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν στα τέλη Φεβρουαρίου στην διάρκεια της 9ης συνόδου της Ομάδας επαφής και υποστήριξης στην Ουκρανία, γνωστή ως Ράμσταιν(στη νοτιοδυτική Γερμανία)  .

Στο  μεταξύ μια δικομματική τριάδα πολύ γνωστών γερουσιαστών ζήτησε  προχθές από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενισχύσει ακόμη περισσότερο στρατιωτικά την Ουκρανία εγκρίνοντας την αποστολή  συστημάτων  πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς ATACMS  ως και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Χαιρετίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν σχετικά με την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Abrams, οι γερουσιαστές Sheldon Whitehouse (Δημοκρατικός -Ρόουντ  Άιλαντ ), Lindsey Graham (Ρεπουμπλικανός -Νότια Καρολίνα) και Richard Blumenthal (Δημοκρατικός -Κονέκτικατ) ) δήλωσαν ότι χρειάζονται ακόμη πιο προηγμένα οπλικά συστήματα  οι Ουκρανοί για να « διαβρώσουν  την ικανότητα της Ρωσίας  στο να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία και  στο τέλος το Κίεβο να επικρατήσει ».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε προχθές (και είναι στη διάθεση του υπογράφοντα)  ανέφεραν: «Ενώ τα άρματα μάχης  αντιπροσωπεύουν μια τεράστια αναβάθμιση  για τον στρατό της Ουκρανίας, προτρέπουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους μας να στείλουν  άμεσα περισσότερο πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, όπως ATACMS, ως και μαχητικά αεροσκάφη πχ  το F -16 η εκσυγχρονισμένα  MiG-29. «Ο συνδυασμός αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και ATACMS θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επερχόμενη Ρωσική επίθεση και  παράλληλα να προχωρήσει σε επίθεση τόσο στο Ντονμπάς όσο και στο Νότο σε μια προσπάθεια να διαβρώσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να μάχεται στην Ουκρανία. «Ας δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να κερδίσουν – τώρα»

Καθώς περνούν οι μήνες, η Ουάσιγκτον και τα Ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται να έχουν όλο και πιο θετική τάση στην ιδέα να δώσουν στην Ουκρανία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς, και  όχι απλώς για αμυντικές ανάγκες ,κάτι που ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς νωρίτερα. Το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε αρχικά στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ήταν διφορούμενη σχετικά με την αποστολή αντιαρματικών πυραύλων  Javelin, τους οποίους είχε ζητήσει ο τότε πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Σήμερα, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στην αποστολή περισσότερων , πυραύλων ως και μαχητικών αεροσκαφών. Αμέσως μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει άρματα μάχης Leopard νωρίτερα  την προηγούμενη εβδομάδα, και  άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Πολωνίας των Σκανδιναβικών κρατών ,της Ισπανίας, της Ολλανδίας κα , ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.Ο  γνωστός αναλυτής Μάλκολμ  Nάνς, ο οποίος έχει εργαστεί στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών  των ΗΠΑ (DIA) για σχεδόν 35 χρόνια ως και  στη Λεγεώνα των Ξένων στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι τα ATACMS είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, συγκρίνοντάς τα με τα HIMARS, τα οποία έχουν θεωρηθεί ευρέως ως “μετατροπέας του παιχνιδιού” στον πόλεμο. Παρομοίασε το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS ή M270 με νυστέρι χειρουργού που κόβει τη ζωή και τις γραμμές εφοδιασμού των Ρώσων και εξαλείφει τα Ρωσικά στρατεύματα με δολοφονική ακρίβεια. «Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Ρώσους ταυτόχρονα. Η εμβέλεια αυτών των συστημάτων είναι περίπου 100 χιλιόμετρα. Με το ATACMS, οι Ουκρανοί  θα μπορούν να βάλουν εναντίον  Ρωσικών στόχων  με την ίδια ακρίβεια, αλλά περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά, συν πολύ περισσότερη δύναμη πυρός. Θα προκαλέσουν σοβαρότατα ρήγματα  στις Ρωσικές βάσεις αναφορικά με τις επιθέσεις τους κατά  της Ουκρανίας»

Επιπλέον ο γνωστός αναλυτής  τόνισε ότι «θα είναι εντός της δυνατότητας της Ουκρανίας να καταστρέψει  σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες που οδηγούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Η ικανότητα της Ουκρανίας να εξαφανίσει τη γέφυρα του Κερτς θα γινόταν ρεαλιστική με το ATACMS». Ένα καθοριστικό  πλεονέκτημα των μεγαλύτερων βεληνεκών αυτών των οπλικών συστημάτων, είναι ο « φόβος που θα προκαλούσε στις καρδιές των Ρώσων διοικητών μάχης. Χρησιμοποιώντας την απίστευτη ανθρώπινη νοημοσύνη της Ουκρανίας και τη γεωχωρική ακρίβεια της Αμερικής ,κάθε Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία θα γινόταν στόχος. «Θα επέτρεπαν την ταχεία καταστροφή των αποθηκών  καυσίμων και πυρομαχικών της Ρωσίας ενώ  θα άλλαζε εντελώς αυτόν τον πόλεμο», εξήγησε ο Nανς.

Δύσκολη η κατάσταση στο Ρωσικό στρατό και η Βόρεια Κορέα ενισχύει….

Οι Ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν έχουν την απαραίτητη μάχιμη ισχύ για να συντηρήσουν περισσότερες από μία σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις, ενώ  στοχεύουν στο να στατικοποιούν  τις Ουκρανικές δυνάμεις στο δυτικό Ντόνετσκ και στην ανατολική Ζαπορίζια. Δεν μπορούν  να διεξάγουν ταυτόχρονα μεγάλης κλίμακας μηχανοκίνητες  επιθέσεις  μέσα τους επόμενους αρκετούς μήνες. Τα πιο πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας γύρω από το Σολεντάρ  βασίστηκαν σε μήνες επιθέσεων ανθρώπινων  κυμάτων   με ωμή βία και  τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Στην  κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ και του Λυσιχάνσκ από τη Ρωσία το καλοκαίρι του 2022 επίσης δεν χρησιμοποιήθηκαν  συνδυασμένα όπλα, αλλά αντ’ αυτού βασίστηκαν σε μεγάλης κλίμακας  πυροβολικό για να καταστρέψει μεθοδικά τις  τότε Ουκρανικές θέσεις. Οι Ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ελλείψεις πυρομαχικών πυροβολικού που θα τους εμπόδιζε να επαναλάβουν αυτές τις τακτικές. Είναι απίθανο, επιπλέον, ο συμβατικός Ρωσικός στρατός να είναι διατεθειμένος να υποστεί τις τρομακτικές απώλειες που η τακτική του ανθρώπινου κύματος έχει προκαλέσει στους κατάδικους των μισθοφόρων της  Βάγκνερ. Η ικανότητα των Ρώσων να εκτελούν μεγάλης κλίμακας γρήγορες επιθέσεις σε πολλούς άξονες αυτόν τον χειμώνα και την άνοιξη είναι επομένως πολύ αμφισβητήσιμη. Ο συμβατικός Ρωσικός στρατός πρέπει ακόμη να υποβληθεί σε σημαντική ανασύσταση προτού ανακτήσει την ικανότητα να διεξάγει αποτελεσματικούς πολέμους ελιγμών.

Τέλος η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε  χθες  τις θέσεις των ΗΠΑ ότι παρείχε όπλα στη Μόσχα, αφού οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι προμήθευσαν ρουκέτες και πυραύλους στη Ρωσική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ,την οποία η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει  εδώ και μερικές ημέρες ως διεθνική  τρομοκρατική-εγκληματική οργάνωση, επειδή οι συναλλαγές όπλων με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν παραβίαση  διαδοχικών αποφάσεων του ΣΑ/ ΟΗΕ.. Ο Λευκός Οίκος έδειξε φωτογραφίες των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις οποίες τονίζει  ότι Ρωσικά βαγόνια εισέρχονται στη Βόρεια Κορέα(γέφυρα του ποταμού Τούμεν)  παραλαμβάνουν ρουκέτες και πυραύλους  και επιστρέφουν στη Ρωσία ενώ η Πιόνγκ Γιάνγκ επέκρινε τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com