Μνημείο Πεσόντων Ιμίων εν έτει 2023

30-1-2023

Ένα μνημείο αφιερωμένο στην ηρωϊκή θυσία τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού που μια άγρια, χειμωνιάτικη νύχτα του 1996 θυσιάστηκαν στα Ίμια, την εποχή που έγινε και η επίσημη γκριζαροποίηση του Αιγαίου. (Προηγούμενη δημοσίευσή μας για τα Ίμια μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ)

ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Γράφει το μνημείο και από κάτω χαραγμένα βαθιά στη μαρμάρινη στήλη τα ονόματα υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης (30-11-1961), υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος (19-9-1964) και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός (11-9-1966)

Έπεσαν για την Πατρίδα 31-1-1996

Τρία γενναία Ελληνόπουλα έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εμείς δεν θα γράψουμε πολλά. Έχουν φροντίσει άλλοι πιο ειδικοί από εμάς να γράψουν και να πουν.

Θα σταθούμε όμως σε μια εικόνα που μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σήμερα όταν και περάσαμε από το μνημείο σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στην θυσία των τριών Ηρώων που πριν 27 χρόνια δεν δείλιασαν ούτε στιγμή μπροστά στον κίνδυνο.

Είδαμε κατατεθειμένα τρία στεφάνια και γύρω από το μνημείο μια απαράδεκτη θέα. Πεταμένα άδεια ποτήρια καφέ, άδεια πακέτα από τσιγάρα, πεσμένα εσπεριδοειδή από τα δέντρα της πλατείας και άλλα σκουπίδια.

Το μνημείο δεν είναι σε καμιά ερημική περιοχή. Είναι στο κέντρο της Αθήνας, επί της Βασιλίσσης Σοφίας συμβολή με Ρηγίλλης, στην Πλατεία Παύλου Μελά, μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, λίγα μέτρα πιο πάνω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φάτσα στο κτίριο της ΕΡΤ.

Μήπως κάποιοι αρμόδιοι σε τούτο τον τόπο θα έπρεπε, τουλάχιστον για μια ημέρα το χρόνο, να επιμελούνται το συγκεκριμένο μνημείο ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην θυσία των τριών παλικαριών και να φροντίσουν ώστε να λάμπει από καθαριότητα;  

Αιδώς Αργείοι…