Επισημάνσεις σχετικά με την εμπλοκή Γερμανικών αρμάτων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας

29-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πρώτο: Η Γερμανία τελικά υποχώρησε στις πιέσεις  συμμάχων και εταίρων και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την διάθεση   των ισχυρών αρμάτων μάχης Leopard  για να βοηθήσει την Ουκρανία  στο να αποκρούσει την Ρωσική επίθεση. Η ανακοίνωση είναι αναμφίβολα ουσιαστική  και έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων από το Κίεβο για βαρέα τεθωρακισμένα  οχήματα, ωστόσο το έπος των τανκς Leopard απέχει πολύ από το να τελειώσει…

Είναι καλό και για τι; Πώς μπορούν αυτά τα τανκς να συνδράμουν  τον Ουκρανικό στρατό; Το τανκ Leopard 2 είναι κλασικό Γερμανικό σχέδιο και άμεσος απόγονος των διάσημων Γερμανικών τανκς Tiger και Panther του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το όχημα είναι βαριά θωρακισμένο, ιδιαίτερα από μπροστά και εξοπλισμένο με κορυφαία οπτικά και αισθητήρες, καθώς και ισχυρά πυρομαχικά πυροβόλου που μπορούν να καταστρέψουν οποιοδήποτε Ρωσικό τανκ σε σχεδόν οποιοδήποτε εύρος εμπλοκής. Ένα άρμα Leopard 2 στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) θα είναι  πιο επικίνδυνο για τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. Το μοντέλο που λέγεται ότι είναι πιο πιθανό να αποκτήσει η Ουκρανία είναι το  Leopard 2 A4, το οποίο είναι καλύτερο από όλα σχεδόν τα άρματα μάχης που χρησιμοποιεί ο Ρωσικός στρατός και, σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις , ισοδυναμεί με τα λίγα άρματα μάχης Τ-90 που έχουν οι Ρώσοι. στην Ουκρανία. Ωστόσο, εμφανίζονται πληροφορίες  για πιθανή παράδοση στην Ουκρανία μεταγενέστερων μοντέλων A5, A6 και A7. Το πιο πρόσφατο μοντέλο Leopards θα ήταν πιο αποτελεσματικό στις αναμετρήσεις άρματος σε άρμα και σε επίπεδο αντίστασης στους τελευταίους αντιαρματικούς πυραύλους. Θα είναι  βαρύτερα και θα φέρουν βελτιωμένη προστασία έναντι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, αν και  δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για τα τανκς στην Ουκρανία

Δεύτερο : Ποια είναι τα αδύνατα σημεία του Leopard 2; Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι με βάρος 55-65 τόνων (ανάλογα με το μοντέλο) το Leopard 2 είναι βαρύτερο από την αντοχή  των περισσότερων γεφυρών στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι τα άρματα μάχης θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν από τομέα σε τομέα και οι κατευθύνσεις επίθεσης τους θα είναι αναμενόμενος. Όπως σε όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης, η πλαϊνή,  και η πίσω θωράκιση του Leopard 2 είναι σχετικά λεπτή και ευάλωτη σε επίθεση από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα που βρίσκονται στο  Ρωσικό απόθεμα. Ένα άλλο πρόβλημα κοινό σε όλα τα άρματα μάχης στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ότι όταν κάποιος ενεργεί  κοντά στο μέτωπο, συχνά εντοπίζεται από drones και χτυπιέται σε θραύσματα από το πυροβολικό, προτού το πλήρωμα προλάβει να το αντιμετωπίσει. Τα άρματα μάχης της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν την ίδια αδυναμία και καταστρέφονται πιο συχνά, και μεταξύ των κύριων αρμάτων μάχης της Δύσης, το Leopard 2 έχει φήμη για αξιοπιστία. Αλλά αν κάποιος πρόκειται να χάσει ένα κατεστραμμένο τανκ από το πυροβολικό, ένα Leopard 2 είναι μια ακριβή απώλεια. Ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία του Leopard 2 είναι ότι οι Ουκρανοί διοικητές θα μπουν στον πειρασμό να αναπτύξουν τα άρματα μάχης σε κοντινό έδαφος χωρίς πεζικό. Ο Τουρκικός στρατός έκανε αυτό το λάθος στη Συρία και έχασε οκτώ άρματα μάχης Leopard 2A4 σε μία μόνο μάχη το 2016.

Από πού προέρχονται τα άρματα ; Μόνο από  Γερμανία; Όχι μόνο από  η Γερμανία. Μία από τις προϋποθέσεις του Βερολίνου για να επιτρέψει την αποστολή τανκς Leopard στην Ουκρανία ήταν να μην στείλει μόνο η Γερμανία. Αξιωματούχοι από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ελλάδα,(;) τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Πορτογαλία   και την Ολλανδία έχουν προτείνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα στείλουν Leopards στην Ουκρανία μαζί με τη Γερμανία.

Τρίτο :Πόσα από αυτά τα ισχυρά  Γερμανικά τανκς, από όλες τις πηγές, πρόκειται να πάρει στην πραγματικότητα η Ουκρανία; Οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό, και από τις 25 Ιανουαρίου φάνηκε ότι δεν έχει  ληφθεί οριστική συλλογική απόφαση σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων  και τον χρόνο παράδοσης. Η τάση των ειδήσεων ήταν ότι μόλις εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες, περίπου 80-90 άρματα μάχης Leopard 2 θα μπορούσαν αρχικά να περιέλθουν στα χέρια της Ουκρανίας. Αυτό είναι όλο?

Η Rheinmettal δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι έχει στη διάθεσή της 29 Leopard που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου,  ως και άλλα 22  που θα μπορούσε να ανακαινίσει  και να παραδώσει μέχρι το τέλος του 2023  καθώς και άλλα 88 που θα μπορούσε να «διαθέσει»(παλαιότερα μοντέλα) .  Η Die Welt ανέφερε την Τετάρτη ότι μόνο στους Ευρωπαϊκούς στρατούς υπάρχουν 2.200 τανκς Leopard διαφόρων κατηγοριών  Πότε θα πάρουν στα χέρια τους τα Ουκρανικά πληρώματα στο πεδίο; Αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορούν να εκπαιδευτούν τα πληρώματα και η ικανότητα του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύει πληρώματα αρμάτων μάχης , ενώ χρειάζεται συνεχής μετάφραση των εγχειριδίων . Την ίδια στιγμή που τα Ουκρανικά πληρώματα πρόκειται να εκπαιδευτούν, τα κράτη του ΝΑΤΟ που λειτουργούν με άρματα μάχης Leopard 2 πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν τα δικά τους πληρώματα ή να αποδεχτούν κάποια  απώλεια ετοιμότητας. Οι εικασίες στα στρατιωτικά μέσα φαίνεται να συμφωνούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για την εκπαίδευση ενός μόνο Ουκρανικού πληρώματος, και εάν το έργο είναι η εκπαίδευση δεκάδων ή εκατοντάδων πληρωμάτων, η διαδικασία θα είναι πιο αργή. Πιθανότατα, ο Ουκρανικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί συνολικά τα  άρματα  Leopard 2 πριν από τα τέλη Απριλίου/Μαΐου  με τον αριθμό των αρμάτων μάχης στο πεδίο να αυξάνεται σταδιακά μετά από αυτό.

Τέταρτο  :Μόλις τα Leopards πάνε στη μάχη, τι θα συμβεί; Θα τελειώσει πιο  γρήγορα τον πόλεμο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το εάν ο διοικητής του στρατού της Ουκρανίας  στρατηγός Valeriy Zaluzhny αποφασίσει να δεσμεύσει τα άρματα μάχης Leopard 2 σε μικρές ομάδες ή ως μέρος ενός μεγάλου σχηματισμού, και εξίσου κρίσιμο είναι πόσο καιρό θέλει να περιμένει πριν πάρει αυτή την απόφαση. Εάν επιλέξει την προσέγγιση μικρής κλίμακας, τότε στους περισσότερους μικρούς τομείς όπου θα  υπάρχουν Leopard 2, ο Ουκρανικός στρατός θα πρέπει να μπορεί να σταματήσει εν ψυχρώ κάθε Ρωσική μηχανοκίνητη  επίθεση ή να ανατινάξει οποιαδήποτε Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα που προσπαθούν να υπερασπιστούν ένα χωριό ή μια θέση Ακόμη και μερικές ίλες ( Leopard 2 με 4 άρματα μάχης) που θα αναπτύσσονταν  και επιχειρούσαν έξυπνα στην περιοχή της πόλης Bakhmut, για παράδειγμα, πιθανότατα θα απέκλειαν κάθε πιθανότητα τεθωρακισμένης επανάστασης του Ρωσικού στρατού, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε με το πεζικό που πολεμούσε στο πόλη. Εάν ο στρατηγός Zaluzhny επρόκειτο να αποφασίσει να «προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό» και , να δώσει χρόνο στο πεζικό και στο πυροβολικό του για να εκπαιδεύσει τη λειτουργία του μαζί με δεκάδες Leopards, τότε μια επίθεση εδάφους με άρματα μάχης Leopard 2 θα έχει  πραγματική  μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει μια μεγάλη επιχειρησιακή ήττα. στις Ρωσικές δυνάμεις Για παράδειγμα, πιέζοντας 100 χλμ. ή περισσότερο στις πύλες της Μαριούπολης ή στα σύνορα της Κριμαίας. Αλλά η απόπειρα μιας τέτοιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας χωρίς σοβαρή εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων θα ήταν ένας στρατιωτικός κίνδυνος πολύ μεγαλύτερος από ό,τι η Ουκρανική ανώτατη διοίκηση φαινόται διατεθειμένη να αναλάβει.Οι AFU θα χρειαζόταν τανκς Leopard 2 στο έδαφος και τουλάχιστον ένα μήνα πρακτικής, πριν ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση όπως αυτή.(σύμφωνα με πληροφορίες μου η εκπαίδευση θα γίνεται σε Γερμανία,Πολωνία και Σλοβακία)

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com