*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη
28-1-2023
Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κόσμο μας μία Oυκρανική επικράτηση κατά της Ρωσίας
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να σταματήσει τον γενοκτονικό και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας πριν ο φασισμός και η επιθετικότητα της τελευταίας εξαπλωθούν και αντιγραφούν από άλλα έθνη(Κίνα,Τουρκία κα). Ο υπογράφων παρουσιάζει δεκαέξι λόγους αναφορικά με το γιατί ο κόσμος χρειάζεται μία Ουκρανική νίκη κατά του αναθεωρητικού καθεστώτος του εκκεντρικού Ρώσου δικτάτορα.
Πρώτο : Να σταματήσει η θηριωδία. Η Ρωσική κατοχή είναι γενοκτονική. Όπου οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη(Χερσώνα, Χάρκοβο κα) σώζουν ζωές και αποκαθιστούν την αρχή ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να μην βασανίζονται, να μην απελαύνονται και να μην δολοφονούνται.
Δεύτερο : Να διαφυλαχθεί η διεθνής έννομη τάξη. Η βάση της είναι ότι μια χώρα δεν μπορεί να εισβάλει σε μια άλλη και να προσαρτήσει το έδαφός της, όπως επιδιώκει να κάνει η Ρωσία. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας είναι προφανώς παράνομος, αλλά η έννομη τάξη πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό της.
Τρίτο : Για να τελειώσει μια εποχή αυτοκρατορίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος πόλεμος που έγινε με την αποικιακή λογική και το σημείο καμπής επιτυγχάνεται μόνο αν η Ρωσία χάσει.
Τέταρτο : Να υπερασπιστεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά ενάντια στην ευρύτερη ιδέα ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να συνεργαστούν ειρηνικά. Εάν επικρατήσει η αυτοκρατορία, η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτυγχάνει.
Πέμπτο :Να δοθεί μια ευκαιρία στο κράτος δικαίου στη Ρωσία. Όσο η Ρωσία διεξάγει αυτοκρατορικούς πολέμους, είναι παγιδευμένη στην κατασταλτική εσωτερική πολιτική. Οι επόμενες γενιές Ρώσων θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερες και πιο ελεύθερες ζωές, αλλά μόνο αν η Ρωσία χάσει αυτόν τον πόλεμο.
Έκτο : Να αποδυναμώσει το κύρος των τυράννων. Σε αυτόν τον αιώνα, η τάση ήταν προς τον αυταρχισμό, με τον Πουτινισμό ως δύναμη και πρότυπο. Η ήττα της από μια δημοκρατία αντιστρέφει αυτή την τάση. Ο φασισμός έχει να κάνει με τη δύναμη, και απαξιώνεται από την ήττα.
Έβδομο :Να μας θυμίζει ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα. Οι Ουκρανοί έχουν εσωτερικεύσει την ιδέα ότι επιλέγουν τους ηγέτες τους. Παίρνοντας ρίσκα για να προστατεύσουν τη δημοκρατία τους, μας υπενθυμίζουν ότι όλοι πρέπει να ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τη δική μας.
Όγδοο : Να άρει την απειλή μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη. Για δεκαετίες, μια αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ και μετά τη Ρωσία ήταν το σενάριο για περιφερειακό πόλεμο. Μια νίκη της Ουκρανίας καταργεί αυτό το σενάριο καθιστώντας μια άλλη Ρωσική επίθεση απίθανη.
Ένατο : Να άρει την απειλή μεγάλου πολέμου στην Ασία. Τα τελευταία χρόνια, μια Kινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ήταν το κύριο σενάριο για έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μια Oυκρανική νίκη διδάσκει στο Πεκίνο ότι μια τέτοια επιθετική επιχείρηση είναι δαπανηρή και πιθανόν να αποτύχει.
Δέκατο : Να αποτραπεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Η Ουκρανία εγκατέλειψε το 1994 τα πυρηνικά της όπλα. Στη συνέχεια εισέβαλε η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη. Εάν η Ουκρανία χάσει, οι χώρες που μπορούν να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα θα αισθανθούν ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατευθούν.
Ένδεκατο : Να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου. Μια νίκη της Ουκρανίας καθιστά λιγότερο πιθανά δύο μεγάλα σενάρια πολέμου που αφορούν πυρηνικές δυνάμεις και λειτουργεί κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων γενικά. Τίποτα δεν θα μείωνε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου περισσότερο από μια νίκη της Ουκρανίας.
Δωδέκατο :Να αποτρέψει μελλοντικούς πολέμους πόρων. Πέρα από το ότι είναι σταθερός δράστης εγκλημάτων πολέμου, ο μισθοφορικός όμιλος Wagner της Ρωσίας αρπάζει ορυκτούς πόρους με βία όπου μπορεί. Γι’ αυτό πολεμά στο Μπαχμούτ.
Δέκατο τρίτο :Να εγγυηθούν τις προμήθειες τροφίμων και να αποτρέψουν τη μελλοντική πείνα. Η Ουκρανία τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του κόσμου. Η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον επισιτισμό ως όπλο. Όπως είπε ένας Ρώσος προπαγανδιστής, «η πείνα είναι η μόνη μας ελπίδα».
Δέκατο τέταρτο : Να επιταχυνθεί η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Πούτιν δείχνει την απειλή που αποτελεί για το μέλλον η ολιγαρχία των υδρογονανθράκων. Ο οπλισμός του σε προμήθειες ενέργειας έχει επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα συνεχιστεί, εάν η Ρωσία χάσει.
Δέκατοπέμπτο : Να επιβεβαιώσει την αξία της ελευθερίας. Παρόλο που έχουν κάθε λόγο να ορίζουν την ελευθερία ως ενάντια σε κάτι — τη Ρωσική κατοχή –, οι Ουκρανοί μας υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία είναι στην πραγματικότητα για κάτι, το δικαίωμα να είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι, και στο μέλλον μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση.
Δέκατοέκτο :Να εμπεδωθεί η ασφάλεια της Ευρώπης ,μέσω της Ατλαντικής Συμμαχίας μ την Ουκρανία ως κράτος-μέλος του Ευρωατλαντικού Συμφώνου .
Είμαι ένθερμος υποστηριχτής της καταπολέμησης των γενοκτονιών ,μαζικών εγκλημάτων και άλλων ειδεχθών πράξεων..Αλλά κάθε ένα από τα άλλα δεκαέξι σημεία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κάθε ένα παρουσιάζει το είδος της ευκαιρίας που επιθυμούν γενιές σχεδιαστών πολιτικής, αλλά σχεδόν ποτέ δεν έχουν. Έχουν γίνει πολλά, δεν έχουμε δει και αδράξει ακόμα τη στιγμή. Αυτή είναι μια συγκυρία που γίνεται μια φορά στη ζωή, που δεν πρέπει να χαθεί. Οι Ουκρανοί μας έδωσαν την ευκαιρία να ανατρέψουμε αυτόν τον αιώνα, μια ευκαιρία για ελευθερία και ασφάλεια που δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με τις δικές μας προσπάθειες, ανεξάρτητα από το ποιοι τυχαίνει να είμαστε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν κατά των Ρώσων.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο