Μπαράζ σκληρών αντι-Ερντογανικών δημοσιευμάτων όπου επικρίνεται για αυταρχισμό και αβυσσαλέα προκλητικότητα

27-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός αναλυτής

Σφοδρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν  και τους επιτελείς του  ασκεί  μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες υπό τον τίτλο “Ούτε μία ίντσα”) ο πρώην υπεξ των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ ως και διατελέσας Διευθυντής της CIA  Μαικ Πομπέο, ο οποίος αποκαλύπτει τις εμπειρίες του με τον εκκεντρικό ,αυταρχικό και διπρόσωπο πρόεδρο του ανατολικού μας γείτονα στηριζόμενος στις προσωπικές  επαφές που είχε διαχρονικά είτε  ως επικεφαλής της πανίσχυρης Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών , είτε ως επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας (ειδικά στη διάρκια των επαφών με Ερντογάν και Τσαβούσογλου). Η αποκάλυψη των  διμερών συζητήσεων (για τις οποίες μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε), αποτελεί χαστούκι στον αλαζόνα Ερντογάν ,  αποδεικνύει πόσο δύσκολες έχουν καταστεί εδώ και χρόνια οι σχέσεις των ΗΠΑ με την προβληματική, ασταθή  και δύστροπη Τουρκία(από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα μέχρι σήμερα). Οι πολύ σημαντικές αποκαλύψεις του Πομπέο,προκάλεσαν οργή στην Άγκυρα, και στα όσα αναφέρει ο Πομπέο ,σε οξύτατο ύφος και  αιχμηρότατο λόγο απάντησαν και σχολίασαν χθες ο υπεξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ως και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν και μυστικοσύμβουλος Ιμπραίμ Κάλίν. Μεταξύ άλλων ο υπογράφων τονίζει τα παρακάτω :

*Όταν μετέβη  στην Άγκυρα ως διευθυντής της CIA, το 2017, ο Ερντογάν τον ανάγκασε(!) να δει ένα τρίωρο βίντεο(!) για την απόπειρα του Γκιουλενικού πραξικοπήματος, το οποίο, ήταν «τόσο απεχθές και ατελείωτο, που έθεσε σε κίνδυνο την ψυχική υγεία μου».(!) Το ίδιο βίντεο-επισημαίνει – ότι  ήρθε ξανά στο μυαλό του δύο χρόνια αργότερα, όταν ως υπεξ μετέβη στην Αγκυρα μαζί με τον  τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς με τη δύσκολη αποστολή διαχείρισης της πολύπλοκης κατάστασης στη μεθοριακή ζώνη  με τη Συρία και την ανακοίνωση  Τραμπ περί αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

*«Η στροφή του  Ερντογάν προς τον πλήρη απολυταρχισμό  και βαθύ ισλαμισμό ολοκληρώθηκε μετά το υποτιθέμενο πραξικόπημα του 2016», Περιγράφει επίσης πώς πραγματικά βλέπει τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς ηγέτες που τον περιβάλλουν(Ακάρ κλπ) οι οποίοι –όπως τονίζει-δεν  του λένε την πραγματικότητα των γεγονότων και συνεχώς ψεύδονται.

*Όταν φθάσαμε στο Παλάτι, ο Ερντογάν ζήτησε να δει για λίγα λεπτά μόνος του τον αντιπρόεδρο. Έπειτα από μισή ώρα είπα στους συνεργάτες του ότι έπρεπε οπωσδήποτε να δω τον Μάικ Πενς. Τίποτα. Πέρασαν ακόμη 20 λεπτά και ήμουν πια αποφασισμένος. Χωρίς να ζητήσω άδεια, κατευθύνθηκα προς την αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Είπα στον ομόλογό μου ότι θα τη σπάσω. Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο. Οι συνεργάτες μου φοβήθηκαν ότι αν πράγματι επιχειρούσα να παραβιάσω την πόρτα θα βρισκόμουν αντιμέτωπος με την ασφάλεια του Ερντογάν, η οποία ενδεχομένως να αντιδρούσε επιθετικά. Παραδόξως με άφησαν να μπω μέσα».Όταν του απέδειξα ότι λέμε την αλήθεια γύρισε στους στρατηγούς του και είπε ότι “είστε ψεύτες”

*Ο πρώην Αμερικανός υπεξ  θυμάται ένα ακόμη εκρηκτικό περιστατικό στις αρχές της διακυβέρνησης Τραμπ, όταν κλήθηκαν στο Γραφείο Ρούζβελτ του Λευκού Οίκου ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν για να τους ανακοινωθεί η Αμερικανική απόφαση περί στήριξης των Κούρδων  ανταρτών της  βόρειας Συρίας (SDF) για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους ISIS. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο πολύ θυμό να κατακλύζει μια αίθουσα και να ξεσπά τόσο γρήγορα», αναφέρει. «Βγήκαν έξαλλοι από την αίθουσα και ωρυόμενοι,

 *Σε άλλο σημείο του βιβλίου  επιβεβαιώνει τις συχνές τηλεφωνικές επαφές που είχαν οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν. «Του τηλεφωνούσε διαρκώς ζητώντας του να του εκδώσει τον  ιμάμη Γκιουλέν, ενώ γκρίνιαζε συνεχώς για τη στήριξη που παρείχαμε στους Κούρδους». Στο κεφάλαιο για τη δολοφονία του  Αμερικανοσαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν κρύβει τα πραγματικά συναισθήματα που επικράτησαν στην Αμερικανική κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας. «Κρυφογελάσαμε(!) με τον πρόεδρο Τραμπ για τις διαρροές του Ερντογάν και των μυστικών υπηρεσιών του για όσα συνέβησαν στο προξενείο. Ο Ερντογάν ήταν σχεδόν δικτάτορας, τι λόγο είχε να παραπονιέται για μια δολοφονία εγκεκριμένη από μια κυβέρνηση;» αναρωτιέται.

*Αναφέρεται  στην απόφασή του να επισκεφθεί τον Νοέμβριο του 2020 το Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς να συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο.  Γράφει «Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να στείλω μήνυμα στήριξης. Οι Ερντογάν και Τσαβούσογλου δυσαρεστήθηκαν, αλλά ο Ορθόδοξος κόσμος συνειδητοποίησε ότι η Αμερική είναι δίπλα του».*Τελείως διαφορετικός είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τη σχέση του με την Ελλάδα και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Εξηγεί πως ήταν απολύτως συνειδητή η απόφασή του να επικεντρωθεί και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, εξέλιξη για την οποία είναι υπερήφανος. «Μια χώρα η οποία διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του ’70, σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ τον προτιμητέο σύμμαχο. Επικεντρώθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αντιμετώπιση των διενέξεων που είχαν προκύψει από τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στον τομέα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετείχα ως ο πρώτος υπεξ ΗΠΑ στο σχήμα 3+1 για τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή, έκανα κάτι που δεν είχε γίνει για χρόνια, έστειλα επιστολή στον Έλληνα ομόλογό μου εξαίροντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παρότρυνα την Τουρκία να τερματίσει τις μελετημένες προκλήσεις της στην περιοχή». *Αναφέρεται και στη στενή προσωπική σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη και στο γεγονός ότι με τη σύζυγό του Σούζαν φιλοξενήθηκαν στην πρωθυπουργική οικία στην Κρήτη. «Οι σχέσεις μας με ένα σύμμαχο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ στα τέλη της δεκαετίας του 40».

Τουρκικές αντιδράσεις από Τσαβούσογλου-Καλίν

Οι αναφορές Πομπέο  εξόργισαν την Άγκυρα, με τον  Τσαβούσογλου, απερίφραστα να κατηγορεί τον πρώην  Αμερικανό ομόλογό του   ότι υποστήριξε την απόπειρα του  πραξικοπήματος του  Ιουλίου 2016, ενώ ο  Καλίν του καταλόγισε πως «ομολόγησε» την μεροληψία του υπέρ της Ελλάδος και σε βάρος της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπεξ είπε ότι «Τώρα αντιλαμβανόμαστε γιατί ενοχλήθηκε. Εκείνες τις “άθλιες εικόνες”, όπως τις αποκαλεί, εμείς τις ζήσαμε εδώ. Η τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε 251 πολίτες μας. Μιλάω για την FETO». Ενοχλήθηκε πολύ που ο Τουρκικός λαός νίκησε τους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί αυτό το ύφος και μιλάει θρασύτατα.* Ο Καλίν είπε «Αυτοί ήταν που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και ο ίδιος, επειδή θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, θέλει την υποστήριξη του Ελληνικού λόμπι και γι’ αυτό τα γράφει αυτά. (πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί περί προεδρικής υποψηφιότητας .Και κατέληξε λέγοντας ότι ‘λέει αναλήθειες, είναι ανέντιμος, ανειλικρινής  και διπρόσωπος!!”

Και η Τουρκική προεδρία ήταν εξίσου σκληρή και επιθετική απέναντι στον Πομπέο «Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Άρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε». «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έδειξε πως, ενώ μιλάει για ειρήνη στο Αιγαίο, προκαλεί ένταση μεταξύ των δυο συμμάχων όταν στηρίζει ξεκάθαρα μόνο την Ελλάδα. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη στάση της αυτή, δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά.!!!Στο βιβλίο του ο Πομπέο αναφέρεται εκτενώς στη Ρωσία, στην προσπάθεια του αποτροπής πυρηνικού πολέμου  Ινδίας-Πακιστάν , στις συναντήσεις του Τραμπ με τον βορειοκορεάτη  δικτάτορα Κιμ, το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα  κα.Σκληρή επίθεση από το γνωστό Γερμανικό περιοδικό STERN κατά Ερντογάν.Μετά τον  Βρετανικό Economist  και το Βloomberg  που ασκούν δριμεία κριτική στον εκκεντρικό, αυταρχικό και αλλοπρόσαλλο Ερντογάν το γνωστό Γερμανικό περιοδικό STERN επισημαίνει ότι ο «Ερντογάν, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, έχει γίνει ‘εμπρηστής’ τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό», προτάσσοντας την αρνητική  στάση του στις περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά  με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στις απειλές εισβολής  στη βόρεια Συρία και στη  στρατιωτική παρουσία του στη Λιβύη, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί  και στην εμπρηστική  του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «απειλεί μια σύμμαχο χώρα με πυραύλους, ακόμα και πως θα πλήξει με Tayfun την Αθήνα».(!). Προσθέτει ότι ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται, ωστόσο, από το Stern  ως εμπρηστής και αδίστακτος  ακόμα και για τη Γερμανία, στην οποία επιχειρεί να φέρει το μίσος κατά των πολιτικών του αντιπάλων( που χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα )ως και ότι κρατάει πολλά μέτωπα ανοικτά από τη Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.Τέλος το Bloomberg κάνει ειδική ανάλυση με  έμφαση στο Τουρκικό μπλόκο στα Σκανδιναβικά αιτήματα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να ασκηθεί πίεση» στην Τουρκία ως απάντηση στο βέτο του Ερντογάν στη Στοκχόλμη.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com