Ετοιμάζονται οι Αμερικάνοι για την αποστολή αρμάτων και πυροβόλων στην Ουκρανία  ▪ Σε μεγέθη ρεκόρ οι εξαγωγές οπλών των ΗΠΑ σε πολλά κράτη λόγω Ουκρανίας

27-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός αναλυτής

Με επίσημη και δεδομένη  πλέον την υποστήριξη  σε αρματικό και μηχανοκίνητο  δυναμικό στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς και τους Νατοϊκούς συμμάχους για την αντιμετώπιση της βάρβαρης Ρωσικής εισβολής, εδώ και κάποιες βδομάδες άρχισε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας  ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του Αμερικανικού στρατού  για τη συνδρομή  των Ουκρανών στο να  χειριστούν  τα μεγαθήρια του πεδίου μάχης που “διψούν” για συντήρηση αλλά και  για καύσιμα. «Ο Στρατός αναπτύσσει επιλογές που θα παρουσιαστούν  άμεσα στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και του στρατού ξηράς, δήλωσε ο  συνταγματάρχης Ντάγκλας Μπους, που   θεωρείται από τους κορυφαίους αξιωματούχος σε θέματα στρατιωτικό-εξοπλιστικών συνεργασιών των ΗΠΑ λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επερχόμενη μεταφορά 31 αρμάτων μάχης από την Γερμανία  μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία, μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι δράσης και δεν είναι μόνο τα τανκς. Πρέπει να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τα άρματα μάχης, τον εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση, τα πυρομαχικά, τα καύσιμα, ξέρετε, το σύνολο του πακέτου όπως κάνουμε με άλλους εταίρους των Abrams στον παγκόσμιο χάρτη.»είπε ο Μπους, απόφοιτος  της κορυφαίας Στρατιωτικής ακαδημίας του West Point,  αξιωματικός τεθωρακισμένων και εκ των πιο σημαντικών συμβούλων τυ αρχηγού στρατού των ΗΠΑ στρατηγού Μακ Κόνβιλ.  Συνήθως, οι ΗΠΑ παρέχουν  πλήρη εκπαίδευση και άλλο σχετικό εξοπλισμό σε  συμφωνίες όπλων, έτσι ώστε το όπλο να παραμένει αποτελεσματικό και πάντοτε σε ετοιμότητα.. “Υποθέτω ότι αυτό θα είναι μέρος αυτού που θα παρέχεται στην Ουκρανία”, είπε. Ο Μπους πρόσθεσε  ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και ότι “ο Στρατός θα το υλοποιήσει άμεσα”

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κατασκευάσει νέα άρματα μάχης Abrams από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χιλιάδες Abrams που κατασκευάστηκαν για να πολεμήσουν την τότε  Σοβιετική Ένωση τέθηκαν σε αποθήκευση,  Αυτές τις μέρες, η εταιρία  General Dynamics ανακατασκευάζει βάσεις αρμάτων Abrams για τον στρατό των ΗΠΑ ως  και τους συμμάχους στην τεράστια  βάση Λίμα του Οχάιο. Οι γενικές επισκευές παράγουν «ουσιαστικά ένα ολοκαίνουργιο ρεζερβουάρ για τα καύσιμα. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ έχουν  στα αποθέματά τους περίπου 8.000 Abrams, αλλά «σημαντικά λιγότερα» είναι έτοιμα για πόλεμο. Οι ΗΠΑ  από αυτά τα τανκς που βρίσκονται σε αποθήκευση προχωρούν σε εκσυχρονισμό για συμμάχους, όπως τη Πολωνία, η οποία έχει παραγγείλει 350 Abrams. Στελέχη της General Dynamics δήλωσαν χθες ότι η γραμμή παραγωγής Abrams μπορεί να καλύψει τη ζήτηση για αποστολή τανκς στην Ουκρανία. «Το προσωπικό δεν είναι θέμα εδώ. Υπάρχει αρκετή χωρητικότητα στην πλευρά των οχημάτων μάχης [της εταιρείας] τόσο σε τροχοφόρα  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Phebe Novakovic στην τριμηνιαία αναφορά  κερδών της εταιρείας τονίζοντας  «Επομένως, στο βαθμό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να εκτελέσει οποιεσδήποτε συμβάσεις σε σχέση με ορισμένες από αυτές τις διμερείς συμφωνίες που αναπτύσσουν… είναι πολύ εντός της ικανότητας της βιομηχανικής βάσης να καλύψει»

Η μεταφορά Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών κύριων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια μετατόπιση των τύπων όπλων που μεταφέρονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από αμυντικά όπλα σε ένα επιθετικό σύστημα στην πρώτη γραμμή.Άλλωστε ένα τανκ,εξ ορισμού, πρέπει να βρίσκεται στο μέτωπο. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αφαιρέσουν τα  πολύ διαβαθμισμένα ηλεκτρονικά από το Abrams πριν τα στείλουν στην Ουκρανία, παρόμοια με αυτό που έκαναν με ένα εξάρτημα των πυραύλων Stinger πέρυσι. Ωστόσο ακόμη και ένα σχετικά  “απογυμνωμένο” Abrams, αν βρεθεί στα χέρια τον Ρώσων  θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα  στο να αναζητήσει τρωτά σημεία ή να επιδιώξει  την  αντιγραφή της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Τα τανκς Abrams και Challenger2 αποδείχθηκαν πολύ πιο θανατηφόρα από τα Σοβιετικά σχεδιασμένα τανκς κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.Τα Abrams και Challengers  μπορούσαν να χτυπήσουν και να επιβληθούν απέναντι σε ένα Ρωσικό τανκ πέρα από τη μέγιστη εμβέλεια του κύριου όπλου του Ρωσικού τανκ.Σε κλειστή μάχη μπορούν απλώς να ελίσσονται πιο γρήγορα και υπερτερούν των βαρέων Ρωσικών».

Ανάγκες λόγω Ουκρανίας σε βλήματα πυροβολικού

Ο στρατός των ΗΠΑ προχωρά  επίσης με ταχείς ρυθμούς για να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγική του ικανότητα  σε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, καθώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί χιλιάδες καθημερινά αποκρούοντας τη Ρωσία. Αμερικανοί στρατιωτικοί δήλωσαν  στον υπογράφοντα  ότι πέρυσι οι Ουκρανοί ξόδευαν περίπου 3.000 βλήματα την ημέρα, ενώ ένα ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη στείλει πάνω από 1 εκατομμύριο βλήματα  των 155 χιλιοστών στη χώρα. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μπορούσαν να κατασκευάζουν περίπου 14.400 βλήματα πυροβολικού των 155 mm το μήνα. Όμως, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν  πολύ τα πυρομαχικά που στέλνονται στη χώρα, οι ΗΠΑ ελπίζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους σύντομα  σε περίπου 90.000  το μήνα.

Η παραγωγή  σε  βλήματα των 155 χιλιοστών «λαμβάνει  χώρα  σχεδόν αποκλειστικά σε ένα μέρος ,στο εργοστάσιο πυρομαχικών του στρατού στην πολιτεία  Αϊόβα (Middletown ). Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί  επισημαίνουν ότι προσπαθούν να επεκταθούν εκεί και να αναπτύξουν επιπρόσθετες δυνατότητες σε συνεργασία με  τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την παραγωγή αμαξώματος από μεταλλικό κέλυφος όσο και ασφάλειες, εκρηκτικά γεμίσματα και γομώσεις. Ο Στρατός συνεργάζεται με την General Dynamics Ordnance and Tactical Systems για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στο εργοστάσιο πυρομαχικών Scranton Army στην Πενσυλβάνια και σε μια γειτονική εγκατάσταση, ενώ ο στρατός έχει συμφωνήσει  εταιρεία για να δημιουργήσει ένα άλλο εργοστάσιο για να κάνει την ίδια δουλειά στο Γκάρλαντ του Τέξας. Ο Στρατός ανέθεσε επίσης στα τέλη του περασμένου έτους συμβόλαιο 391 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εταιρεία με έδρα το Οντάριο  IMT Defense του Καναδά  για την κατασκευή σωμάτων βλημάτων. Αυτό δυνητικά  προσφέρει τέσσερις τοποθεσίες  Ο στρατός είναι «πολύ κοντά  στο να αναθέσει νέες  συμβάσεις» για να έχει στην διάθεσή του  επιπρόσθετες χώρους  για τη συναρμολόγηση πυραύλων, τη φόρτωση των σωμάτων με εκρηκτικά κλπ.

Επίπεδα ρεκόρ σε πωλήσεις Αμερικανικών όπλων

Οι πωλήσεις στρατιωτικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους  ανήλθαν σε σχεδόν 51,9 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό  έτος 2022, κυρίως επειδή οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη σπεύδουν να εξοπλιστούν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες. Το συνολικό ποσό  αντιπροσωπεύει άλμα 49% από 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι άμεσες εμπορικές πωλήσεις – από εργολάβους σε κυβερνήσεις – αυξήθηκαν επίσης, φτάνοντας τα 153,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 103,4 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Ένας παράγοντας στην άνοδο είναι η χαλάρωση της παγκόσμιας πανδημίας που το 2021 μείωσε τις πωλήσεις από άνοδο σε 83,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Επίσης, από την εισβολή της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και σύμμαχοι στον Ειρηνικό αναζήτησαν όπλα από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν την Κινεζική επιθετικότητα.

Μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες το 2022 ήταν από την Ινδονησία, την οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι δημιουργεί έναν στρατό με σκοπό να αποτρέψει την Κίνα. Οι ΗΠΑ ενέκριναν για  την Ινδονησία να αγοράσει τρεις δωδεκάδες αεροσκάφη F-15ID της Boeing  ως και σχετικό εξοπλισμό σε μια συμφωνία αξίας 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πακέτο όπλων 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν, το οποίο θα περιλαμβάνει 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και 100 τακτικούς πυραύλους αέρος-αέρος  Sidewinder. Στην Ευρώπη, μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Πολωνία παρήγγειλε 250 άρματα μάχης M1 Abrams της General Dynamics σε μια συμφωνία αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γερμανία παρήγγειλε τον Ιούλιο αεροσκάφη  35 F-35 της Lockheed Martin αξίας 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πυρομαχικά και σχετικό εξοπλισμό, επικαλούμενη «ανάγκη για ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα για τη Ρωσία.(παρόμοιες συμφωνίες με Φινλανδία , Ελβετία κα)

Οι ΗΠΑ βλέπουν την ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο αγοράς όπλων από την υπό κυρώσεις Ρωσία Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες  ότι η Ρωσική αμυντική βιομηχανία που έχει πληγεί από κυρώσεις ανοίγει μια «ευκαιρία» για τις Αμερικανικές και δυτικές αμυντικές εταιρείες. Μερικές από τις πιο ελεγμένες εντολές του έτους προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν διέκοψε λόγω της εμπλοκής των δύο χωρών του Κόλπου στον πόλεμο στην Υεμένη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον περασμένο Αύγουστο, ενημέρωσε το Κογκρέσο  για μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία προμήθειας ι 300 πυραύλων MIM-104E Patriot της Raytheon Technologies ύψους  3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως  και μια άλλη για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αγορά 96 Terminal High της Lockheed Martin σύστημα άμυνας περιοχής ύψους  2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις ευνοούν πολύ τις εξαγωγές  σύγχρονων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε κράτη του νοτίου ημισφαιρίου.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο ambassadorsatlarge.com

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com