26-1-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Έσπασε χθες επίσημα το φράγμα της μη-αποστολής (μέχρι σήμερα) βαρέων αρμάτων μάχης προς την Ουκρανία από τις Δυτικές χώρες. Η Γερμανία(μετά από μήνες στασιμότητας, αλλά και συνεχών διασυμμαχικών διαβουλεύσεων) δια στόματος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στέλνει στην Ουκρανία (σε πρώτη φάση) 14 υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard2 , ενώ έδωσε παράλληλα τη συγκατάθεσή της για την επανεξαγωγή Γερμανικών αρμάτων στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (και όχι μόνο) , ώστε να σταλούν στην μαχόμενη Ουκρανία. Την ίδια στιγμή άλλαξε η στάση των ΗΠΑ που προχωρούν στην αποστολή αρμάτων μάχης Abrams M1 από τα αποθέματά τους , ενώ βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα από την προ 6ημερών σύνοδο των 50 κρατών της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, 12 κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας(πλην Ελλάδος και Τουρκίας) είχαν συμφωνήσει και δηλώσει πανέτοιμα για την πολυεθνική αποστολή του αρματικού δυναμικού στο Κίεβο.Προ δέκα ημερών ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η χώρα του στέλνει 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία(μονομερώς) .
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο ΝΑΤΟ, η απόφαση Σολτς ανοίγει τον δρόμο για χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία , η Ολλανδία,η Φινλανδία η Νορβηγία ,η Πορτογαλία κα, να στείλουν τα ίδιου τύπου άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη “γραμμή” υποστήριξης της Ουκρανίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Η Γερμανία θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών που θα αναλάβουν θέσεις χειριστών με το Βερολίνο να παρέχει και υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά.,ενώ εκτιμάται από διάφορες πλευρές ότι τα τανκς θα βρίσκονται στην Ουκρανία, μέσα στους επόμενους 3 μήνες.Την ίδια στιγμή στη Γαλλία είναι στην τελική φάση οι προτάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος Μακρόν από το υπουργείο άμυνας για την συμμετοχή και αποστολή αρμάτων Λεκλέρκ στην Ουκρανία.
Ο απόστρατος Αμερικανός αντιστράτηγος Ben Hodges, που διοικούσε επί τρία χρόνια τον Αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη και τώρα συμβουλεύει την ομάδα Human Rights First, είπε χθες ότι τα τανκς και άλλες μορφές χερσαίας θωράκισης που προμηθεύονται οι Ουκρανοί από τη Δύση θα μπορούσαν να είναι «η αιχμή του δόρατος μιας δύναμης που θα διαπεράσει τη Ρωσική άμυνα προς τη Μαριούπολη και την ανατολική Χερσώνα με στόχο να συνεχιστεί η απομόνωση της Κριμαίας».Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Χάγη , η Μαδρίτη και η Βαρσοβία εξέφρασαν χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σωστή απόφαση» της Γερμανίας να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαρέα άρματα μάχης, τα οποία «θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας» απέναντι στη βάναυση Ρωσική εισβολή.Και πρόσθεσε ότι «Δίπλα στα Challenger 2 (σ.σ.: τα άρματα μάχης που στέλνει το Λονδίνο), θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας», καταλήγοντας ότι «Μαζί, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η Γαλλική προεδρία εξέφρασε επίσης ένθερμα την «ικανοποίησή της» και καλωσόρισε το πράσινο φως που έδωσε η Γερμανία.Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Η Γαλλία καλωσορίζει τη Γερμανική απόφαση, η οποία επεκτείνει και αυξάνει την υποστήριξη που έχουμε παράσχει με την παράδοση των AMX10 RC», , σε μια αναφορά στα Γαλλικής κατασκευής πιο ελαφρά οχήματα μάχης που το Παρίσι έχει επίσης στόχο να στείλει στην Ουκρανία.
Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός πρωθυπουργός που πρωτοστάτησε στο θέμα της αποστολής των αρμάτων ευχαρίστησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.Ο Ματέους Μοραβιέτσκι. ανέφερε ότι «Η απόφαση να σταλούν τα Leopards στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τη Ρωσία να σταματήσει». Ένθερμα υποστηρικτικά μηνύματα ήρθαν από το Ελσίνκι, τη Μαδρίτη, τη Χάγη,τη Λισαβόνα,τη Στοκχόλμη ,αλλά και από την “ουδέτερη” Ελβετία.
Άρματα μάχης τύπου Leopard διαφόρων κατηγοριών τύπων 2Α6 ΗΕL, 2A4 και 1A5 διαθέτουν η Γερμανία 321, η Ελλάδα 353, η Ισπανία 327, η Τουρκία 316, η Πολωνία 247, η Ελβετία 134, η Φινλανδία 100, η Τσεχία 13, η Σουηδία 120, ο Καναδάς 82, η Αυστρία 56, η Ουγγαρία12, η Νορβηγία 35, η Δανία 44, η Πορτογαλία 37, και η Σλοβακία 14.Εκτός Ευρώπης Γερμανικά άρματα έχουν η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη,η Χιλή και το Κατάρ.
Από την μεριά των ΗΠΑ αναμένονταν αργά το βράδυ η ανακοίνωση του αριθμού των αρμάτων μάχης Abrams που θα σταλούν στην Ουκρανία..Πρόκειται για άρμα μάχης σημαντικών δυνατοτήτων και προδιαγραφών ,που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί στα πεδία μαχών του Ιράκ, Αφγανιστάν , Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κοσόβου κα.
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Ελβετίας
Ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε χθες στη Βέρνη την αλλαγή στη νομοθεσία της χώρας ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά πολεμικού υλικού της μέσω τρίτων χωρών στην Ουκρανία. Η Ελβετία είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει σε χώρες που διαθέτουν όπλα Ελβετικής κατασκευής να τα εξάγουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την διαχρονική και ιστορική στρατιωτική της ουδετερότητα. Σύμφωνα με τον νόμο για το πολεμικό υλικό της Ελβετίας, τα αιτήματα εξαγωγής δεν μπορούν να εγκριθούν εάν η χώρα αποδέκτης βρίσκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση.΄Όμως η επιτροπή πολιτικής ασφαλείας του κοινοβουλίου αποφάσισε , με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά, να υποστηρίξει μια πρόταση ζητώντας μια αλλαγή νόμου ώστε να γίνουν δυνατές τέτοιες μεταφορές.
Η ολομέλεια του κοινοβουλίου πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσει την έγκρισή του προτού εφαρμοστεί η αλλαγή. Μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025, ανέφερε η δήλωση. «Η πλειοψηφία της επιτροπής έκρινε ότι η Ελβετία θα πρέπει να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία» Η δήλωση ανέφερε ότι μια μειοψηφία της επιτροπής εξέφρασε “ανησυχία ” ότι η μεταφορά Ελβετικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συμμόρφωση με την Ελβετική ουδετερότητα,ως και την συνεργασία της χώρας σε πολλούς τομείς με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.