25-1-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες από το Βερολίνο ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ αναφορικά με το θέμα της αποστολής σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί θετική λύση.Επίσης η Πολωνία πιέζει έντονα τη Γερμανία να δώσει το “πράσινο φως” για επανεξαγωγή των τανκς αν και έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρώτη φάση στην αποστολή 14 δικών της αρμάτων μάχης ,καθώς και σε συνεργασία με ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (και όχι μόνο).Η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση καθημερινά ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.(Φινλανδία και Ολλανδία εμφανίζονται να συγκλίνουν με την Πολωνία)
Οι συζητήσεις για τα Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας και συνέχισε επισημαίνοντας ότι με το νέο Γερμανό υπουργό άμυνας Μπόρις Πιστόριους συζητήσαμε για όλα και ότι “Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση” ..Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε από την πλευρά του ο Πιστόριους , δείχνοντας προς τα που βαίνουν οι εξελίξεις….και δείχνει θετική έκβαση στο ζήτημα…
Επιπρόσθετα δήλωσε ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα,μόλις υπάρξει θετική απόφαση. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και του Πούτιν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε τονίζοντας ότι «Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο», παραδέχθηκε ο Πιστόριους.
Ο Στόλτενμπεργκ εξήρε τη σημαντική συνεισφορά της Γερμανίας στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλειά μας εδώ και γενιές. Επαίνεσε επίσης τη Γερμανία που είναι μεταξύ των Συμμάχων που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με συστήματα αεράμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και πυρομαχικά. Κατέστησε σαφές ότι «τα όπλα από τη Γερμανία σώζουν ζωές στην Ουκρανία καθημερινά»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αλλάξει τον στόχο του να ελέγξει την Ουκρανία, επομένως ο μόνος τρόπος για διαρκή ειρήνη είναι να καταστεί σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις των συμμαχικών χωρών να αυξήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης αρμάτων μάχης. Προχθές το βράδυ ο Στόλντεμπεργκ παρευρέθηκε στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής της Welt με δεκάδες Γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο. Συζήτησε τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης για την Ουκρανία, τις αμυντικές επενδύσεις και την κοινωνική ανθεκτικότητα σε έναν πιο επικίνδυνο και ανταγωνιστικό κόσμο.
O πρόεδρος της Γαλλίας και h υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας μίλησαν για το καυτό θέμα της προμήθειας τανκς στην Ουκρανία μετά τη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι αφιερωμένη στην 60ή επέτειο της Συνθήκης φιλίας των Ηλυσίων μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας στη Σορβόννη, ο Μακρόν είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράδοσης του κύριου άρματος μάχης της Γαλλίας, Leclerc, στην Ουκρανία και ζήτησε από τον υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων του να διερευνήσει άμεσα το θέμα και να προτείνει επιλογές ,τονίζοντας ότι η παράδοση των αρμάτων θα ενισχύσει σημαντικά το Κίεβο, και ότι δεν θα προκαλέσει αδυναμίες και αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
Η Γερμανική στρατιωτική-βιομηχανική εταιρεία Rheinmetall είναι έτοιμη να στείλει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία μόλις η Γερμανική κυβέρνηση δώσει την αντίστοιχη άδεια. Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικό ομίλου στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι η Rheinmetall είναι έτοιμη να παραδώσει 29 άρματα μάχης Leopard 2A4 τον Απρίλιο-Μάιο του τρέχοντος έτους στο Κίεβο . Σύμφωνα με στελέχη του Γερμανικού κολοσσού θα χρειαστεί σχεδόν ένας χρόνος για να επισκευαστούν άλλα 22 Leopard της ίδιας κλάσης και θα είναι δυνατή η παράδοση τους στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.. Επιπλέον, η Rheinmetall θα μπορούσε να μεταφέρει 88 παλιά άρματα μάχης Leopard 1 στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Έντονα υπέρ του ΝΑΤΟ οι Ουκρανοί Από τα μέσα Ιανουαρίου του 2023, το 86% των Ουκρανών υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μία τεράστια έρευνα του κορυφαίου πρακτορείου δημοσκοπήσεων Rating της Ουκρανίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες.. Οι κοινωνιολόγοι σημειώνουν ότι η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί ξανά τους τελευταίους μήνες και είναι η υψηλότερη στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Η έρευνα δείχνει ότι το 86% των Ουκρανών θα υποστήριζε αυτή την πρωτοβουλία σε δημοψήφισμα, το 3% θα ψήφισε κατά και το 8% δεν θα ψήφισε καθόλου. Η κατάταξη δείχνει ότι η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των εκπροσώπων όλων των ομάδων, ανεξάρτητα από την περιοχή, την ηλικία και το επίπεδο εισοδήματος. Η ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζεται από το 87% των ερωτηθέντων. Ειδικές έρευνες ρώτησαν επίσης τους Ουκρανούς για τη στάση τους απέναντι στη δημιουργία μιας στρατιωτικοπολιτικής ένωσης που θα αποτελείται από την Ουκρανία, την Πολωνία , τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 85% των ερωτηθέντων υποστηρίζει αυτή την ιδέα, το 3% είναι κατά και το 7% είναι αδιάφορο. Η ιδέα της δημιουργίας της πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας ως τμήμα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας είναι επίσης θετικό το 80% των Ουκρανών. Η έρευνα διεξήχθη στις 14-16 Ιανουαρίου σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκτός από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη ως και από εδάφη χωρίς σταθερή λήψη κινητής τηλεφωνίας, με μέγεθος δείγματος 2.000 ατόμων και περιθώριο σφάλματος 3%.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com