Σεργκέι Λαβρόφ ▪ Δυσαρέσκεια για την στάση Ελλάδος και Κύπρου

24-1-2023

Μήνυμα δυσαρέσκειας από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με πολλούς αποδέκτες αναφέρεται σε ανάρτηση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρει τα ακόλουθα:

“Πάντα ήμασταν στενοί φίλοι με τους Έλληνες και τους Κύπριους. Σημειώσαμε τις μεταμορφώσεις στις ηγεσίες και των δύο χωρών. Νομίζω ότι αναγκάστηκαν ή οι ίδιες συμφώνησαν πρόθυμα να υποταχθούν στην αμερικανική επιταγή. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και, φυσικά, θα τα κάνουμε σε σχέση με εκείνους που τόσο γρήγορα και ευχάριστα υποστήριξαν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν από τις πιο φιλικές προς εμάς χώρες. Είχαμε έναν τεράστιο αριθμό κοινών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Η οικονομική συνεργασία αναπτύσσονταν ενεργά για το καλό των αμοιβαίων συμφερόντων.

Η ταχύτητα, με την οποία μετέβησαν όχι μόνο στο «στρατόπεδο» εκείνων του υπέγραψαν τις κυρώσεις, αλλά και στην ομάδα των ηγετών των αντιρωσικών δράσεων και της ρητορικής, ήταν κάπως λίγο περίεργη για εμάς.

Μάλλον καθρεφτίζει τη γραμμή της επιθετικής αντιπαράθεσης που επιβάλλεται στην Ευρώπη και όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού.”