Ουκρανικό – Πιέσεις σε Γερμανία να στείλει άρματα μάχης από πολλά κράτη ▪ Νέο πακέτο όπλων τον Φεβρουάριο

23-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός αναλυτής

Μετά την σύνοδο των 50 κρατών της Ομάδας Επαφής και Υποστήριξης της Ουκρανίας στην Αμερικανική βάση του Ράμσταιν στη Γερμανία, εντείνονται πολύπλευρα οι διπλωματικές και άλλες πιέσεις στο Βερολίνο να αποστείλει το συντομότερο δυνατό τα καθοριστικής σημασίας για την επικράτηση της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών  πανίσχυρα άρματα μάχης LEOPARD, τα οποία προφανώς θα κάνουν την διαφορά απέναντι στη Ρωσία.Οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι πολυδιάστατες,ενώ εμπλέκονται πολλά κράτη και παράγοντες, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία, η Πολωνία, ενώ τα τρια Βαλτικά κράτη (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) ζητάνε από την Γερμανική τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού να δείξει τώρα πόσο κατανοεί και στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπεξ Τζέιμς Κλέβερλι συνεπικουρούμενος από κορυφαίους στρατιωτικούς και αναλυτές  γνωστών “δεξαμενών σκέψης”  έχει εκφράσει τη πρόθεση να προμηθεύσει το Λονδίνο πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία παρά την προς το παρόν άρνηση των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS στο Κίεβο. «Στο θέμα των  ATACMS, νομίζω ότι είμαστε κάπως στη θέση «συμφωνούμε να διαφωνούμε» είπε στους δημοσιογράφους στις 20 Ιανουαρίου ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής στρατηγικής  Δρ Κόλιν Καλ. Ουκρανική αντιπροσωπεία θα ζητήσει  προσεχώς από τον Μπάιντεν πυραύλους ATACMS,  ως και προηγμένης τεχνολογίας  drones.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο επιθετική δημόσια στάση του Λονδίνου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει περισσότερο ηγετικό ρόλο( άτομα που γνωρίζουν τα αιτήματά τους) .Θέλουν επίσης από τους Βρετανούς αξιωματούχους να ενημερώνουν πιο δυναμικά  τους υπουργούς εξωτερικών και τους υπουργούς άμυνας των συμμάχων για το τι πιστεύουν οι Ουκρανοί ότι είναι η επιχειρησιακή πραγματικότητα του πολέμου , και τι χρειάζονται για να τον κερδίσουν», αναφέρει απόρρητη  έκθεση 48 σελίδων..Το CNN πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται αθόρυβα, με συμμετοχή Καναδών , Βαλτικών , Σκανδιναβών , Ολλανδών και Πολωνών σε  Βρετανική βάση στην Εσθονία.Πάντως και το νέο Αμερικανικό πακέτο όπλων που ανακοινώθηκε προχθές είναι πολύ σημαντικό αφού  περιλαμβάνει για πρώτη φορά  90 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, 59 οχήματα μάχης  Bradley  ως και οχήματα που προστατεύονται από τις νάρκες, γνωστά ως MRAP.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Γαλλογερμανικής Συνθήκης του Ελιζέ (από τους Ντεγκώλ και Αντενάουερ) πραγματοποιούνται στο Παρίσι σε ανώτατο επίπεδο επαφές ανάμεσα στους ηγεσίες των δυο συμμάχων κρατών. Σύσσωμο το Γερμανικό υπουργικό συμβούλιο έχει μεταβεί στο Παρίσι, ενώ περιπου 300 Γερμανοί βουλευτές βρίσκονται ήδη στη Γαλλική πρωτεύουσα για τους εορτασμούς που άρχισαν χθες.Κυρίαρχα θέματα είναι η αμυντική συνεργασία σε υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τα ενεργειακά. Και το Παρίσι θα ασκήσει πιέσεις στο Βερολίνο για αποστολή αρμάτων μάχης ενώ συζητείται  ακόμα και η κοινή αποστολή αρμάτων  μάχης Λέοπαρντ και Λεκλέρκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε  και προχθές   την «επείγουσα» ανάγκη να ενισχυθεί  καθολικά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν δείχνει σημάδια προετοιμασίας για ειρήνη». Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συμμετοχή του με τα κράτη-μέλη  της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ράμσταιν της Γερμανίας. Αντίθετα, η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν « πολύ μακρό πόλεμο», είπε ο Στόλτενμπεργκ. “Όπως οι περισσότεροι πόλεμοι, και αυτός κάποια στιγμή  είναι πιθανό να τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά αυτό που συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις συνδέεται άμεσα με αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, επομένως πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία τώρα γιατί ο πόλεμος έχει χρονικό βάθος“.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας , της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχετικά με την ενίσχυση της Ουκρανίας σε αεράμυνα, σε οχήματα μάχης πεζικού  ως και σ τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Νατοϊκός αξιωματούχος  χαιρέτισε επίσης ότι το γεγονός ότι  Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία , η Φινλανδία  και η Πολωνία είναι έτοιμες να παραδώσουν κύρια άρματα μάχης και ελαφρά άρματα μάχης, καλώντας τους συμμάχους και τους εταίρους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τεσσάρων . Υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης της μη φονικής  στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και προέτρεψε τους συμμάχους να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών και να αναπληρώσουν γρήγορα τα αποθέματα.

Τέλος -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα οι Αμερικανοί μέσω ειδικών αναλυτών και αξιωματούχων των  Στρατηγικών Διοικήσεων Νότιας Αμερικής και Αφρικής (SOUTHCOM-AFRICOM)  πιέζουν Λατινοαμερικανικές και Αφρικανικές χώρες με Σοβιετικό/Ρωσικό οπλισμό να τον διαθέσουν στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν τον οπλισμό τους,. Υπάρχουν ήδη  αρκετά κράτη σε αναμονή, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, ο Ισημερινός, το Περού, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη το Μεξικό  και η Κολομβία,  ενώ από την Αφρική είναι η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη,η Αιθιοπία και η Τανζανία.(με τους ηγέτες όλων αυτών των κρατών συνομίλησε  τηλεφωνικά την τελευταία εβδομάδα ο υπεξ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν)

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com