ΚΕΟΑΧ Όλυμπος ▪  “Κατάληψη”… από καταδρομείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων

22-1-2023

Επίσκεψη μελών των λεσχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων στο ΚΕΟΑΧ πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 13 έως και 15 Ιανουαρίου 2023 ύστερα από σχετική έγκριση της ηγεσίας του ΓΕΣ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΕΔ.

Έφεδροι Κ/Δ από τον Έβρο, Μακεδονία, Ήπειρο, και Στερεά Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου στον θρυλικό Όλυμπο και στο ιστορικό στρατόπεδο  ΚΕΟΑΧ «Ταγματάρχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη».

Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του (1940 – 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι έφεδροι παρακολούθησαν σεμινάρια που αφορούσαν σε θέματα διάσωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές μεγάλου υψόμετρου, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα εκπαιδευτική άσκηση περισυλλογής και ανέλκυσης τραυματισμένου ατόμου από χαράδρα.

Τα αντικείμενα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στις ικανότητες του ε/π Super Puma και στις απαιτήσεις για τη χρήση του ως διασωστικό ελικόπτερο. Η εν λόγω θεματική ενότητα αναπτύχθηκε από το μέλος της λέσχης Ν. Έβρου κ.Κεχαγιά Παναγιώτη.

Ο πρόεδρος της λέσχης Ν. Φλώρινας, ανέπτυξε τις λεπτομέρειες (τακτικές και αθλητικές) του αλπικού σκι, ενώ αρκετά μέλη διαφόρων λεσχών είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη θεματολογία μεταφέροντας τις εμπειρίες τους.

Το Σάββατο δύο 16/μελείς ομάδες ξεκίνησαν πορεία μετά φόρτου αρχικά για το μνημείο του Τχη (ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη, όπου  απέτισαν φόρο τιμής στον ήρωα και εν συνεχεία προωθήθηκαν ψηλότερα στον Όλυμπο, προκειμένου να υλοποιήσουν εκπαιδευτική άσκηση εντοπισμού τραυματία σε χαράδρα, ανέλκυση και παροχή Α’ βοηθειών. Παράλληλα ομάδα 10 ατόμων συνέχισε μέχρι την κορυφή Αγ. Αντώνης (υψ. 2815μ), προσομοιώνοντας το τμήμα ερεύνης και τεστάροντας τις αντοχές τους. Σημειωτέον πως στο τμήμα που πάτησε την κορυφή του Αγ. Αντώνη μετείχε και το μέλος της λέσχης Έβρου κ.Δόμπας Φώτιος που τη συγκεκριμένη μέρα – εκτός των άλλων – γιόρτασε τα 71α  γενέθλια, αποδεικνύοντας πως η θέληση της ψυχής ενός καταδρομέα είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε απειλή….ακόμη και αυτή του γήρατος!

Η άσκηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οπότε και επέστρεψαν όλοι στο στρατόπεδο. Η φιλοξενία από μέρους του στρατοπέδου ήταν άριστη και όλοι οι μετέχοντες ένιωθαν έντονους τους δεσμούς που δημιουργεί το καταδρομικό πνεύμα, εμπνέοντας τους νέους καταδρομείς που υπηρετούν το ένδοξο έμβλημα των καταδρομών.

Οι καιρικές συνθήκες – αν και δεν ήταν αυτές που οι καταδρομείς επιθυμούν – επέτρεψαν την χωρίς προβλήματα πρόσβαση και αποχώρηση όλων των συμμετεχόντων.

Ευχαριστίες από τους συμμετέχοντες και την Ομοσπονδία εκφράστηκαν προς τον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και τους Καταδρομείς του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. για τη θερμότατη φιλοξενία τους.

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης από την Π.Ο.Ε.Δ. ήταν ο κ.  Παπαϊωάννου Νικόλαος.

φωτογραφίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ)

Λίγα λόγια για το Κ.Ε.Ο.Α.Χ.

Το κέντρο εκπαίδευσης ορεινού αγώνα χιονοδρόμων Κ. Ε. Ο. Α. Χ.  βρίσκεται στην πλευρά της Θεσσαλίας συνορεύοντος με το νομό Λαρίσης στην περιοχή «Βρυσοπούλες». Έχει 36 κορυφές που είναι πάνω από 2.000 μέτρα υψόμετρο, το στεφάνι στα 2900 η σκάλα στα 2800, το σχολειό στα 2900 και ο Άγιος Αντώνιος στα 2.800 με την υψηλότερη κορυφή τον Μύτικα στα 2917μ.

Το κέντρο εκπαίδευσης βρίσκεται στα 1820 μέτρα υψόμετρο και πήρε το όνομα προς τιμήν του ταγματάρχη Παπαρόδου Ιωάννη ιδρυτή των πρώτων χιονοδρόμων.

Κάθε χρόνο κατά παραχώρηση της ΔΕΔ/ΓΕΣ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, ένα τριήμερο διατίθεται στα μέλη των λεσχών για χειμερινή εκπαίδευση.

Η ΠΟΕΔ συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν στην τριήμερη εκπαίδευση για την άψογη και υποδειγματική  τους συμπεριφορά και  ομαδική παρουσία.