21-1-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στο Ράμσταιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όλων αναφορικά με την επόμενη φάση του περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, αφού λαμβάνει χώρα η 8η Σύνοδος των 50 κρατών της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία . Στην κολοσσιαία Αμερικανική αεροπορική βάση βρίσκεται από αργά χθες βράδυ ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός εα Λόιντ Όστιν ,προερχόμενος από το Βερολίνο ,όπου χθες είχε συναντήσεις με τα κορυφαία στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου και του νέου υπουργού άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Από τα πιο βασικά και επικυρίαρχα θέματα για το οποίο ασκούνται εντονότατες πιέσεις από Αμερικανούς, Βρετανούς και Νατοϊκούς είναι η περίπτωση της αποστολής Γερμανικών αρμάτων LEOPARD2 στην Ουκρανία, από κοινού με σειρά κρατών -συμμάχων ,όπως της Πολωνίας,της Φινλανδίας κα.(κράτη που υποστηρίζουν ένθερμα το Κίεβο) .Το Βερολίνο δια στόματος Σόλτς υποστηρίζει ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνδυαστεί με την αποστολή /συμμετοχή Αμερικανικών αρμάτων ,και να μην είναι αποκλειστικά Γερμανοκεντρική .Μιλώντας προχθές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο καγκελάριος Σόλτς “πέταξε το μπαλάκι στους Αμερικανούς οι οποίοι είναι η κορυφαία και καθοδηγητική δύναμη σε στρατιωτικό-διπλωματικά θέματα και ειδικά στον πόλεμο της Ουκρανίας”.Οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες στην «επόμενη φάση» του πολέμου στην Ουκρανία και σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση ενός νέου μεγάλου πακέτου βοήθειας(ύψους 2 δις δολ και εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα STRYKER ) αλλά σε αυτή την φάση δεν θα περιέχει τα πολυπόθητα οπλικά συστήματα όπως το κατευθυνόμενο πυραυλικό ATACMS. Τις επόμενες εβδομάδες, η πρόοδος της πρώτης γραμμής στον πόλεμο στην Ουκρανία θα μετρηθεί όχι σε μίλια αλλά σε «εκατοντάδες μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής στρατηγικής Ο Δρ Καλ , μόλις επέστρεψε από ένα κρίσιμο ταξίδι στην Ουκρανία ,όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας , είπε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην «ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων στην Ουκρανία για την επόμενη φάση της σύγκρουσης στοχεύοντας πραγματικά στο να αλλάξουν την κατάσταση και να αποκτήσουν οι Ουκρανοί τη δυναμική που είχαν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στους Ρώσους ».
Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα πει ότι θέλει περισσότερα άρματα μάχης για να διαπεράσουν τις εδραιωμένες Ρωσικές θέσεις στα ανατολικά της χώρας. Και ζητούν κατευθυνόμενους πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς από την αρχή της σύγκρουσης.Αλλά ο Kαλ είπε ότι τα εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης ως και άλλες “ανησυχίες” συμβάλλουν στις επιφυλάξεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «Το άρμα μάχης Abrams M1 είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι του εξοπλισμού.Είναι ακριβό. Απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο»,Όσον αφορά το ζήτημα των πυράυλων μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως το ATACMS, που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους 185 μίλια μακριά, ο Kαλ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Η θέση μας ήταν – ως θέμα της πολιτικής των ΗΠΑ – δεν αισθανόμαστε άνετα να επιτρέψουμε χτυπήματα στη Ρωσία. Θα σας ενημερώσουμε όταν αλλάξει, αλλά αυτή είναι η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ» Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στείλουν εκτοξευόμενες από το έδαφος της Ουκρανίας πυραυλους μικρής διαμέτρου, οι οποίες έχουν εμβέλεια 100 μιλίων.
Αν και υπάρχουν κάποιες Ρεπουμπλικανικές φωνές που είναι “σφιχτές” απέναντι στην διάθεση πολλών όπλων στην Ουκρανία,αυτή τη θέση δεν την συμμερίζεται η ηγεσία του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, Μάικ Ρότζερς (από την πολιτεία Αλαμπάμα) εξέδωσε μια δήλωση την χθες καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να είναι πιο τολμηρή στα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία.”Η τρέχουσα χειρονομία και δισταγμός της κυβέρνησης Μπάιντεν ως και ορισμένων από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την παροχή κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία “μυρίζει” τις αδύναμες πολιτικές του 2021, όπως τη μη επιβολή κυρώσεων στο Nord Stream 2 ή τη μη-παροχή Stingers προέλευσης ΗΠΑ πριν από την πλήρη εισβολή.”
Ενώ αυτές οι πολιτικές απέτυχαν να αποτρέψουν αυτή τη σύγκρουση, η τρέχουσα αναποφασιστικότητα και η αυτο-αποτροπή θα την παρατείνουν , κοστίζοντας ζωές Ουκρανών. Τώρα πρόσθεσε είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις Μπάιντεν και Σολτς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συμμάχων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη, παρέχοντας τα άρματα μάχης Leopard 2, ATACMS ως και άλλα πυρομαχικά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που θα πρέπει να εγκριθούν από εμάς χωρίς καθυστέρηση»
Ωστόσο, ο Καλ είπε ότι το κύριο όπλο που χρειάζεται η Ουκρανία είναι πιο ικανή αεράμυνα. «Στην κορυφή, νομίζω, [της λίστας αναγκών] παραμένει η αεράμυνα. Και είναι περισσότερα συστήματα, αλλά διατηρεί επίσης τα Σοβιετικά κληρονομιά τους συστήματα που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά, και βιώσιμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υποσχεθεί τη διάθεση 50 οχήματα μάχης πεζικού Bradley στο Κίεβο ως και την εκπαίδευση που απαιτείται για την αποτελεσματική χρήση τους με Ουκρανικές ήδη να εκπαιδεύονται στο 7ο Εκπαιδευτικό Κέντρο Στρατού των ΗΠΑ στο Γκράφενβορ της νότιας Γερμανίας. Συνολικά, σύμμαχοι και εταίροι έχουν παράσχει περίπου 900-1000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εκπαιδεύουν επίσης Ουκρανικές δυνάμεις.(άλλα 200 υποσχέθηκε χθες ο Καναδάς ότι θα δοθούν μέσα σε δυο μήνες στην Ουκρανία ). Χρειάζονται όμως περισσότερα. «Έχουμε ήδη δουλέψει με Ουκρανούς στα T-72 [τανκς] ως και σε άλλα τανκς της Σοβιετικής εποχής», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γκράφενβορ . “Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το επόμενο βήμα. Και γι’ αυτό εξετάζουμε σύγχρονες, μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνατότητες. Και γι’ αυτό η εστίαση στα τανκς, και η Γερμανία είναι το κλειδί για αυτήν την ικανότητα.”
Τέλος η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ συμφώνησαν να στείλουν περίπου 300.000 οβίδες στην Ουκρανία, ανέφερε εξειδικευμένη έκθεση, 12 σελίδων προσθέτοντας ότι ήδη οι μισές από αυτές που προορίζονται για το Κίεβο έχουν ήδη αποσταλεί στην Ευρώπη και τελικά παραδίδονται μέσω της Πολωνίας και Σλοβακίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν στο παρασκήνιο για να συγκεντρώσουν αρκετές οβίδες για να διατηρήσουν την Ουκρανία επαρκώς εφοδιασμένη για το 2023, καθώς το Κίεβο εξαντλεί τα πυρομαχικά για τα δικά του όπλα της Σοβιετικής εποχής. Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει ή υποσχεθεί ελαφρώς περισσότερες από 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών στο Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Times της Νέας Υόρκης καθώς το πυροβολικό έχει γίνει το κλειδί στον πόλεμο της Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν για πρώτη φορά τη δυνατότητα προμήθειας της Ουκρανίας σ πυρομαχικά από το απόθεμα στο Ισραήλ πέρυσι, πυροδοτώντας ανησυχίες στο Τελ Αβίβ για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία. Ο τότε υπουργός άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ,εκείνη την εποχή, συζήτησε το αίτημα με το υπουργικό συμβούλιο. Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιάιρ Λάπιντ ενέκρινε την κίνηση μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς ανέφερε η έκθεση.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com