Επιβεβαίωση το βράδυ από Κοινοβούλιο – Υπουργείο Άμυνας του βρετανικού εξοπλιστικού πακέτου ▪Αναζητούνται από Γερμανία πιο πολλά άρματα μάχης για Ουκρανία

17-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 Επιβεβαίωσε χθες βράδυ στο Βρετανικό  Κοινοβούλιο ο υπουργός άμυνας Μπεν Γουάλας  ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει 14 άρματα μάχης άμεσα στην Ουκρανία ενώ πληροφορίες του υπογράφοντα  φέρουν ότι  και άλλες χώρες πρόκειται  να στείλουν σύντομα περισσότερα, αλλά οι ειδικοί σε χερσαίες επιχειρήσεις  τονίζουν  ότι το Κίεβο χρειάζεται περίπου 100  δυτικά άρματα μάχης . Τα τανκς διαδραμάτισαν αναμφισβήτητα τον καθοριστικό ρόλο τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο,( μετά από τέσσερα χρόνια  στατικού αδιεξόδου) ενώ  ήταν απαραίτητα καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου..Ωστόσο, μετά την αρχική Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν 11 μήνες  ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του πολέμου  είναι ότι δεν είναι  ένας πόλεμος δραματικών ελιγμών, αλλά μάλλον  πολλών υπομέτωπων  που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά..Ωστόσο, με τους Ρώσους να προσπαθούν να οχυρώσουν τις θέσεις τους, ενόψει ίσως μιας νέας επίθεσης, το Κίεβο βρίσκεται υπό πίεση να βρει κάποιο  υπολογίσιμο  όπλο για  αυτή την άνοιξη. Ο Γουάλας επεσήμανε ότι το νέο πακέτο όπλων  θα «επιταχύνει την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας του Πούτιν» και ότι  είναι μια «καλά μελετημένη κλιμακωτή  απάντηση στην αυξανόμενη επιθετικότητα και τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία ». Το νέο εξοπλιστικό  πακέτο πρόσθεσε ” θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της της ήττας  του Πούτιν και θα διασφαλίσει ότι το 2023 και μετά(αν  χρειαστεί) η Ουκρανία θα διατηρήσει τη δυναμική της που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα που είναι αποφασισμένη περισσότερο από ποτέ ότι ο Πούτιν είναι  ένας  αξιοθρήνητος παράνομος και η απρόκλητη εισβολή  του θα αποτύχει. Ο Γουάλας  χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης να στείλει ελαφρά άρματα μάχης AMX 10-RC στην Ουκρανία καθώς και το νέο πακέτο όπλων των ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει περίπου 50 τεθωρακισμένα  οχήματα μάχης  Bradley. Αυτές οι συνεισφορές είναι «σημαντικές από μόνες τους», αλλά αντιπροσωπεύουν μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που “συλλογικά μεταφέρει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα δύναμης στο Κίεβο”.

Τον Δεκέμβριο, είπα στη Βουλή ότι” εξέταζα  επιλογές για να απαντήσω στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας με αποφασιστικό τρόπο. Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω το πιο σημαντικό πακέτο μαχητικής ισχύος μέχρι σήμερα για την επιτάχυνση της Ουκρανικής επιτυχίας. Πέραν των αρμάτων μάχης τόνισε ότι  θα δωρίσουμε πυροβόλα AS-90 στην Ουκρανία(συγκεκριμένα οκτώ πυροβόλα όπλα υψηλής ετοιμότητας) Το σημερινό πακέτο είναι μια «σημαντική αύξηση στις δυνατότητες της Ουκρανίας» και κατέληξε ότι  ” με αυτά  τα όπλα  οι Ουκρανοί  μπορούν να προχωρήσουν από τις υπάρχουσες  θέσεις τους στην εκδίωξη των Ρωσικών δυνάμεων από το Ουκρανικό έδαφος. Ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά είναι εξίσου βέβαιος ότι μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί αυτή την απρόβλεπτη βία και τον ανθρώπινο πόνο ως  ότου οι δυνάμεις του  εκδιωχθούν από τη χώρα.”

Με το ΝΑΤΟ -επί του παρόντος- προβληματισμένο στο να ενισχύσει την Ουκρανία με πολεμική αεροπορία, η απάντηση, προς το παρόν, βρίσκεται στα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα  – το οποίο τελικά, η Δύση είναι έτοιμη να παράσχει. Η Βρετανία στέλνει 14 άρματα μάχης Challenger 2 ενώ  η Πολωνία θέλει να στείλει άλλα 14 Γερμανικής κατασκευής Leopard 2, αν  το Βερολίνο (όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό) δώσει το ‘πράσινο φως”

Μόνο τα άρματα μάχης παρέχουν την προστασία, την κινητικότητα και τη δύναμη πυρός για να διατηρήσουν την ορμή ακόμη και όταν έρθουν σε επαφή με τις εχθρικές δυνάμεις σε ισχύ.Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιος  είναι ο κατάλληλος αριθμός που θα δώσει στο Κίεβο την ευκαιρία να ξεκινήσει τη δική του επίθεση.

Εμπειρογνώμονες και συνεργάτες του υπογράφοντα  ανέφεραν  την περασμένη εβδομάδα ότι η απάντηση είναι  «γύρω στα 100», αριθμός που υποστηρίζεται ευρέως από τους πρώην αρχηγούς  στρατιωτικών  πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και αυτό εξαρτάται από την κατάλληλη εκπαίδευση, την επαρκή  προσφορά ανταλλακτικών. και ποια είναι τα  επιχειρησιακά σχέδια  της Ουκρανίας για την άνοιξη του 2023. Είναι πιθανό τα πολεμικά της σχέδια να είναι μαξιμαλιστικά, σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες των ηγετών της, οι οποίες ζητούν την εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων από το έδαφός τους, για να επαναβεβαιωθούν τα σύνορα πριν από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης όλου του ανατολικού Ντονμπάς και της Κριμαίας στο νότο.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ….ΚΟΙΤΆΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Ουκρανία έχει υποφέρει αρκετά  από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8.000 αμάχων νεκρών. Είναι απελπισμένη να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστούν οι εχθροπραξίες με όρους που να μην  παραχωρούν εδάφη στο Κρεμλίνο, το οποίο επί του παρόντος κατέχει το ένα έκτο ή περισσότερο της γης της,  και πρέπει  το Κίεβο να δράσει πριν εξαντληθεί η υπομονή των δυτικών υποστηρικτών και τα αποθέματά τους σε πυρομαχικά .Αυτό που ξεκαθαρίζει μόνο είναι ότι η δωρεά 14 Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι από μόνη της αρκετή και ότι ακόμη κι αν η Βρετανία ήθελε να προχωρήσει περισσότερο από το  απόθεμα των 227, δεν θα μπορούσε να παρέχει τίποτα σαν τον όγκο που απαιτείται  για την Ουκρανία μεμονωμένα. Εδώ έρχεται το Γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο είναι διαθέσιμο σε μεγαλύτερο όγκο σε όλη την Ευρώπη και είναι πιο ικανό από τα τανκς της Σοβιετικής εποχής που έχει τώρα η Ουκρανία. Υπάρχουν  περισσότερα από 2.300 άρματα μάχης Leopard 2 που είναι εξοπλισμένοι  οι στρατοί 13 χωρών του ΝΑΤΟ, αν και τουλάχιστον 300 βρίσκονται σε αποθήκευση ,ενώ  πολλά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επισκευής (το περασμένο καλοκαίρι η Ισπανία έκρινε ότι δεν είναι για αποστολή   Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά για να φτάσουμε στα 100 αν  εμφανιστούν ορισμένες ακόμη χώρες , πχ  η Φινλανδία είναι πολύ  πρόθυμη, αλλά  από μόνη της δεν αρκεί (αν  ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, λάβει την τελική απόφαση να επιτρέψει την επανεξαγωγή τους ). Πέραν του Σόλτς καθοριστικός  είναι ο ρόλος της υπεξ Αναλένα Μπέρμποκ,ως και του/της διαδόχου της παραιτηθείσας(χθες) υπουργού άμυνας Κρίστιν Λάμπρεχτς.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη