Σκληρά πυραυλικά πλήγματα των Ρώσων στην Ουκρανία ενώ έρχονται βαριά Δυτικά όπλα στο Κίεβο από Βρετανούς και Αμερικανούς – και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι σύντομα….

16-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός αναλυτής

Την προσεχή  Παρασκευή στο Ράμσταιν της Γερμανίας επικυρώνεται η νέα εντυπωσιακή στρατιωτική συμβολή  των Δυτικών κρατών προς την Ουκρανία,στη διάρκεια της 8ης Συνόδου των υπουργών άμυνας  ως και υψηλόβαθμων επιτελών των 50  κρατών-μελών της “Ομάδας  Επαφής/ Αμυντικής Υποστήριξης” του Κιέβου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ  στρατηγός εα Λόιντ Όστιν , έχοντας δίπλα του  τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέκσει Ρεζνίκοφ.

Το Λονδίνο εμφανίζεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να πρωτοστατεί στη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία(όλων των Ευρωπαϊκών κρατών και να δείχνει τον δρόμο)  μέσω της προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού Ρίτσι Σούνακ ,με την αποστολή για πρώτη φορά 14 σύγχρονων αρμάτων Challenger-2 ,ενώ μετά την προ διημέρου τηλεφωνική επικοινωνία του Σούνακ  με τον πρόεδρο Ζελένσκι ‘το ¨Λονδίνο θα συνεχίσει μέχρι τέρμα την πολυδιάστατη συμβολή στον αγώνα της Ουκρανίας”. Εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει σύντομα περίπου 30 αυτοκινούμενα πυροβόλα  AS90 στην Ουκρανία.  Αυτά  είναι μεγάλα, αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, τα οποία χειρίζονται πέντε πυροβολητές, και ακολουθούν  τα άρματα  μάχης αναφέρει το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε  χθες στην ιστοσελίδα του κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπογραμμίζεται ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία είναι η αρχή μιας αλλαγής ταχύτητας στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ σήμερα ο υπουργός άμυνας Μπεν Γουάλας  παρουσιάζει περαιτέρω στοιχεία  για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία στη Βουλή των Κοινοτήτων(που θα παρουσιάσει συνολικά στο Ράμσταιν) , ενώ την άλλη εβδομάδα αρχίζει η εκπαίδευση των Ουκρανών  για τη χρήση των αρμάτων μάχης και των  νέων  όπλων,που θα φθάσουν μέσω Πολωνίας και Γερμανίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να πραγματοποιήσει  σε μια σειρά δραστηριοτήτων «για να κινητοποιήσει περαιτέρω διεθνή δράση». Ανώτατοι πολίτικο-στρατιωτικοί αξιωματούχοι  του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν  ότι έχει “ανοίξει ένα παράθυρο” όπου η Ρωσία βρίσκεται σε αδύναμη φάση λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού  αλλά και πτώσης του ηθικού. Ως εκ τούτου, ο Σούνακ  ενθαρρύνει τους συμμάχους να αναπτύξουν την προγραμματισμένη υποστήριξή τους για το 2023 το συντομότερο δυνατό για να έχουν τον μέγιστο αντίκτυπο»(βάσει επίσημης ανακοίνωσης).

«Καθώς ο λαός της Ουκρανίας πλησιάζει το δεύτερο έτος ζωής του κάτω από ανελέητο ρωσικό βομβαρδισμό, ο πρωθυπουργός  Σούνακ είναι αφοσιωμένος στο να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. “Ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος ότι ένας μακρύς και στατικός πόλεμος εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της Ρωσίας. Γι’ αυτό και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας  θα μιλήσουν με τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να ενισχύσουν την πίεση στον Πούτιν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για Ουκρανία.” Το θέμα των βαρέων αρμάτων  μάχης είναι εδώ και πολύ καιρό βασικό για το Κίεβο και πολλοί αναλυτές  βλέπουν την παροχή σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ως ζωτικής σημασίας δομικό στοιχείο στην ικανότητά της να κερδίζει εναντίον της Ρωσίας. Για αυτό το λόγο μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ουκρανός υπεξ Ντιμίτρι Κουλέμπα είχε  επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του  Άντονι Μπλίνκεν.

Η Βρετανική κινητικότητα ωθεί προς τα εμπρός και άλλα συμμαχικά κράτη μεταξύ των οποίων τη Πολωνία,την  Ολλανδία,τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία,ενώ  εκτιμάται  και τη Γερμανία(έστω και με σχετική χρονική καθυστέρηση)

Και ελικόπτερα Απάτσι μετά τα άρματα μάχης …

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπογράφοντα στο επόμενο “πακέτο” στρατιωτικής ενίσχυσης του Λονδίνου προς το Κίεβο  είναι τα κορυφαία επιθετικά ελικόπτερα Αpache/ΑΗ 64Ε(πιθανότατα 4) οπλισμένα με  τους φονικούς πυραύλους Hellfire . Η κίνηση χαιρετίστηκε  από κορυφαίους αναλυτές και στρατιωτικούς συμμαχικών κρατών ως «αλλαγή του παιχνιδιού» στον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσική εισβολή. . Τα ελικόπτερα Apache θα ενισχύσουν τον απελπισμένο αγώνα της χώρας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς, που τώρα εισέρχεται(σε λίγες ημέρες)  στον 12ο μήνα.  Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητάει από τη Δύση να προμηθεύσει άρματα μάχης  και αεροσκάφη εδώ και μήνες.  Χειριστής του θέματος στο Λονδίνο  μου  ανέφερε ότι “θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ”.   Κάθε Apache φέρει  έως και 16 αντιαρματικά Hellfires, 76 ρουκέτες Hydra 70mm και ένα πυροβόλο αλυσίδας 30mm.Μάλιστα  κυβερνητικός εκπρόσωπος  στη Βρετανική πρωτεύουσα είπε: “Επιταχύνουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία με το είδος της στρατιωτικής τεχνολογίας επόμενης γενιάς που θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.

Ρωσικά  φονικά πλήγματα σε Ουκρανικές πόλεις. 30 οι νεκροί  σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στην ευρύτερη περιοχή των αλατωρυχείων της κωμόπολης Σολεντάρ  στο Ντόνετσκ(και στο γειτονικό και πιο σημαντικό Μπαχμούτ) , με εκατέρωθεν μεγάλες απώλειες,  ενώ μέσα στο τελυταιο 48ωρο  οι Ρώσοι προχώρησαν σε νέες πυραυλικές επιθέσεις κατά κτιρίων και ορισμένων ενεργειακών υποδομών.

Οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν  χθες δύο κύματα πυραυλικών επιδρομών με στόχο την Ουκρανική  ενεργειακή υποδομή ενώ  Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Ρώσοι  εκτόξευσαν  50 πυραύλους και  πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κίεβου, Χάρκοβο, Οδησσού, Κρύβι Ριχ, Ντνίπρο, Βίννιτσα και απροσδιόριστων οικισμών στη δυτική Ουκρανία. Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Ντνίπρο  κατέστρεψαν μια πολυκατοικία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 90. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι έπληξαν πόλεις και οικισμούς της Ουκρανίας σε δύο κύματα: πρώτα χρησιμοποίησαν  συστήματα S-300 και S-400  από τη Λευκορωσία εναντίον χερσαίων στόχων στο Κίεβο και την Περιφέρεια Κιέβου το πρωί και αργότερα έκαναν 28 επιδρομές με πυραύλους κρουζ χρησιμοποιώντας πυραύλους κατευθυνόμενου αέρα Kh-101/Kh-555, Kh-22, ναυτικών  Kalibr και Kh-59. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο πρόσθεσε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 18 πυραύλους κρουζ  ως και τρεις  ειδικά κατευθυνόμενους πυραύλους

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com