Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων ▪ Η κοπή της Βασιλόπιτας των Ελλήνων Πρασινομπερέδων σε μια μεγαλόπρεπη εκδήλωση στη ΛΑΦ Θεσσαλονίκης

17-1-2023

Το μοναδικό και αγαπημένο μας έμβλημα με το ξίφος ανάμεσα στις πτέρυγες ήταν σε διαρκή ετοιμότητα για χρήση. Τα φτερά ήταν ανοιγμένα προς τα πάνω και επίσης έτοιμα για τα πάντα. Το ρητό: “Ο Τολμών Νικά” σε πλήρη αρμονία με το  καταδρομικό πνεύμα και τον πατριωτισμό που ήταν διάχυτα στην αίθουσα. Βρισκόμασταν στην καρδιά των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που χτύπησε δυνατά σαν δυναμίτης, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στην πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ) για τη νέα χρονιά.

φωτ. Το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων

Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να είμαστε παρόντες στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη και τους φίλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων. Όντες περιβαλλόμενοι από τόσους πολλούς Κομάντο νιώσαμε πιο ασφαλείς από ποτέ.

Ήταν όλοι τους ένας κι ένας. Ντυμένοι επίσημα όπως άρμοζε στην εκδήλωση, με κουστούμια και γραβάτες αλλά το μάτι τους γυάλιζε επικίνδυνα. Όπως τότε, όταν ήταν μες στο φόρτε της νιότης τους περνώντας για πρώτη φορά την πύλη του στρατοπέδου εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Νέα παιδιά, γεμάτα ενθουσιασμό που θα προσπαθούσαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, να φορέσουν τον τιμημένο ελληνικό πράσινο μπερέ.

Το βλέμμα τους, τίποτα άλλο από μια κοφτερή λεπίδα, που ήταν σαν να έλεγε: “Όποιοι τολμούν ας έρθουν εδώ όποτε θέλουν, νύχτα ή μέρα, τους περιμένουμε. Πρέπει να περάσουν πρώτα πάνω από εμάς τους Έλληνες Πρασινοσκούφηδες  για να πάρουν έστω και μια σπιθαμή αυτής της γης και δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε ποτέ. Σας το ορκιζόμαστε, θα το πάμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας!” Ήταν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων – ΠΟΕΔ, οι Άρχοντες των Βετεράνων Πρασινομπερέδων!

Πολλές φορές έχουμε γράψει σε αυτόν τον ιστότοπο πως ότι φτιάχνουν οι ειδικοδυναμίτες έχει εγγυημένα άριστο αποτέλεσμα και επίσης έχουμε αναφέρει ξανά πως όποτε βρισκόμαστε κοντά στις Ειδικές Δυνάμεις εμείς αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Η φιλοξενία και η  εγκαρδιότητα με την οποία μας  περιβάλλουν μας κάνει να νιώθουμε όπως είναι αυτοί…Ξεχωριστοί!

Το κρύο απόγευμα του Σαββάτου η οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων είχε ανοίξει διάπλατα την ζεστή αγκαλιά της στην ΛΑΦ Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας την πρώτη για το 2023 εκδήλωση – συνάντηση μελών και φίλων της Ομοσπονδίας με αφορμή την κοπή της Βασιλόπιτας. (Για να δείτε εκτενές αφιέρωμα για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, πατήστε εδώ).

Ο προορισμός μας δεν ήταν άλλος από τα ανώγεια του ιστορικού χώρου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων –  τιμών στον 2ο όροφο του κτιρίου της Λέσχης με την απίστευτη θέα στον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό. Στο ball room με τους κεραμιδί κίονες, τα αρχαία αγάλματα και τις τοιχογραφίες από τις ιστορικές στιγμές της Ελλάδος, αρχαίας και νεότερης. Στο φόντο τέσσερις  σημαίες, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων, της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Αλεξιπτωτιστών – UEP και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων.

φωτ. Οι σημαίες, από αριστερά, της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων, η Ελληνική, της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Αλεξιπτωτιστών – UEP και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων

Εκεί, μας υποδέχτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον  Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών – UEP, Συνταγματάρχη ε.α. κ.Δημήτρη Γεωργάκη και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΕΔ, π. Πρόεδρο της UEP και Έφεδρο Ταγματάρχη Καταδρομών κ.Κώστα Λυκοτραφίτη ή αλλιώς το “μυαλό” και η “ψυχή” αντιστοίχως της ΠΟΕΔ, και βεβαίως, όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας ήταν «επί ποδός πολέμου» σε μια εγκάρδια υποδοχή των προσκεκλημένων.

φωτ. Από αριστερά, ο κ. Δημήτρης Γεωργάκης και δίπλα του ο κ. Κώστας Λυκοτραφίτης

Στην άψογα οργανωμένη, κατάμεστη από κόσμο, υπέροχη εκδήλωση, παρευρέθηκαν μέλη από όλες τις Λέσχες Καταδρομέων που απαρτίζουν την δύναμη της Ομοσπονδίας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών, παράγοντες από καταδρομικά σωματεία, συνδέσμους, λέσχες όλων των νομών της χώρας του χώρου των Ειδικών Δυνάμεων και όχι μόνο, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

φωτ. από την αίθουσα της εκδήλωσης στη ΛΑΦ Θεσσαλονίκης

Μεταξύ άλλων,  παρευρέθηκαν: ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης   Σταύρος Καλαφάτης  εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εκπροσωπώντας τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και ως Πρόεδρος της επιτροπής  Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος, ο Βουλευτής Δημήτριος Κούβελας, ο Υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημοσθένης Κωστόπουλος εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ  Στρατηγό  Κωνσταντίνο  Φλώρο και τον Διοικητή του Γ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο  Σωτήριο  Κωστάκογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλειος Μωυσίδης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομάδας 21 Μακεδονίας – Θράκης Αντώνιος Δασκόπουλος,

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Συνταγματάρχης ε.α., κ.Δημήτρης Γεωργάκης. Ο Βετεράνος Καταδρομέας αφού καλωσόρισε ονομαστικά όλους τους εκπροσώπους των Αρχών της Πόλης ανέφερε λίγα λόγια για το ιστορικό της ΠΟΕΔ, τονίζοντας πως είναι η μήτρα των Λεσχών.

φωτ. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων κ. Δημήτρης Γεωργάκης

Ο έμπειρος commando συνέχισε με αναφορές σε προηγηθείσες δραστηριότητες, συνέδρια, εκδηλώσεις, και εν γένει στο πλούσιο έργο της Ομοσπονδίας που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και επεσήμανε ότι η ΠΟΕΔ έχει καταξιωθεί όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά στο Πανελλήνιο.

Ειδική μνεία έκανε επίσης, στην εξαιρετικά πολύτιμη συνεισφορά του κ. Κώστα Λυκοτραφίτη. Κάνοντας λόγο για τους “κωπηλάτες” που βοήθησαν την Ομοσπονδία να φτάσει στο πολύ  υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της στήριξης από την Πολιτεία για την επίτευξη των στόχων της Ομοσπονδίας.

Σχετικά με τα συνεχή απειλητικά λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν εναντίον της Ελλάδος ο δυναμικός παράγοντας, με λόγο γνήσια ανδρικό και πατριωτικό, έστειλε σαφές μήνυμα: “Θα σας περιμένουμε κ. Ερντογάν μέρα και νύχτα, ελάτε και με Typhoon”.

Επισημαίνοντας ότι η ΠΟΕΔ λειτουργεί υπό το Υπουργείο Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πως όλα είναι μια συλλογική προσπάθεια ο κ. Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: “Το 50% του δυναμικού μας συμμετέχει όπου κληθεί ενώ συμπληρώθηκαν 27 χρόνια δραστηριοτήτων”.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ και Πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γεώργιος Κατσάνης» κ.Κωνσταντίνος Μελαχροινός, ήταν δεύτερος ομιλητής στην εκδήλωση ανεβαίνοντας στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Στον λόγο του έδωσε έμφαση στις αρετές που χαρακτηρίζουν τους Καταδρομείς και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της βοήθειας και αγάπης των παραγόντων της Πολιτείας.

Λίγο μετά, ο κ.Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού πήρε τον λόγο, με αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις τουρκικές προκλήσεις.

Αργότερα, ο κ. Γιάννης Αμανατίδης σημείωσε κατά την ομιλία του την ανάγκη για ενωτική αντιμετώπιση των απειλών λέγοντας:  “Πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι”.

Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι η πλειοψηφία των ομιλητών επικεντρώθηκε στις τουρκικές προκλήσεις για ερχομό μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα.

Επόμενος ομιλητής εκπροσωπώντας τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο ήταν  ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην εκδήλωση. Εστιάζοντας στους πολεμικούς μύδρους που ακούμε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου διεμήνυσε: “Τα σύνορα μας είναι σφραγισμένα απέναντι στον εχθρό και επεσήμανε πως αγωνιζόμαστε για την ειρήνη”.

Ο Υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημοσθένης Κωστόπουλος χαιρέτισε  το ακροατήριο ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Έδωσε τις ευχές του στο κοινό με τη συντομία και περιεκτικότητα του λόγου που διακρίνει τους στρατιωτικούς.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Μωυσίδης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Καστανίδης,

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Αντώνιος Δασκόπουλος εκ της Ομάδας 21 Μακεδονίας – Θράκης. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και ευχόμενος ομόνοια είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς θα είμαστε κοντά σας, τόσο τα παιδιά μας όσο και τα εγγόνια μας.”

Με το πέρας των ομιλιών και χαιρετισμών ακολούθησαν βραβεύσεις από την ΠΟΕΔ.

Το πρώτο βραβείο ήταν για τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την προσφορά του στις Ειδικές Δυνάμεις και την Πατρίδα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημοσθένης Κωστόπουλος.

Ακολούθησαν βραβεύσεις για την προσφορά στην Π.Ο.Ε.Δ. και συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο κ. Φώτης Κωνσταντινάκης από τα ιδρυτικά μέλη της ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης και της Π.Ο.Ε.Δ. και ο κ. Δεληογλάνης Βαχάρης, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η απονομή πτερύγων αλεξιπτωτιστή σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και έφεδρους καταδρομείς αποφοιτήσαντες  από το Σχολείο Αλεξιπτωτιστών υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε.Δ. και της ΛΕΚ-.ΑΛ. Ν. Πιερίας. Την απονομή έκανε ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) Αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Παρασκευάς.

φωτ. από την απονομή πτερύγων αλεξιπτωτιστή στους αποφοιτήσαντες  από το Σχολείο Αλεξιπτωτιστών

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν  βραβεύσεις παραγόντων της Λέσχης Καταδρομέων Θεσσαλονίκης με τον χαιρετισμό της εκδήλωσης του Προέδρου της Λ.Ε.Κ. Ν. Θεσσαλονίκης, Έφεδρου Λοχαγού κ. Αθανασίου Κωτίτσα. Από την Λ.Ε.Κ. τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Έφεδρος Λοχίας, Αλεξιπτωτιστής και πρώην Αντιπρόεδρος της ΛΕΚ κ. Γεώργιος Κουκίδης, ο Έφεδρος Λοχαγός, Αλεξιπτωτιστής  κ. Παντελεήμων Σταθόπουλος και ο Ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.

Με το πέρας των απονομών, ο Περιφερειάρχης κ.Απόστολος Τζιτζικώστας αναγνωρίζοντας την προσφορά της ΠΟΕΔ τόνισε ότι δεν δέχεται ευχαριστώ για την συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της ΠΟΕΔ καθώς το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια είναι να βοηθά το έργο της Ομοσπονδίας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζεται στις Ειδικές Δυνάμεις, στους καταδρομείς της.

Η κοπή της Βασιλόπιτας με το αρμόζων θρησκευτικό τελετουργικό έγινε ευθύς αμέσως. Την ευλόγησε ο πατέρας Σιλουανός Τατσιάδης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου.

φωτ. Η κοπή της Βασιλόπιτας

Μετά από την κοπή και της Βασιλόπιτας, για εμάς είχε σημάνει η ώρα για το κύριο μέρος του ρεπορτάζ που έγινε, όπως ταίριαζε στο χώρο, καταδρομικά. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του 2023 αλλά και το πολυαναμενόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών  – UEP που η ΠΟΕΔ θα διοργανώσει φέτος στην χώρα μας και για αυτό περισσότερες πληροφορίες θα παραθέσουμε σε μελλοντική δημοσίευση, μονοπώλησαν τις συζητήσεις που είχαμε με τους κορυφαίους παράγοντες των Ειδικών Δυνάμεων.

φωτ. από δεξιά, ο κ. Κώστας Λυκοτραφίτης, δίπλα του ο κ. Δημήτρης Γεωργάκης και από αριστερά ο κ.Κωνσταντίνος Μελαχροινός

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο κ. Κώστας Λυκοτραφίτης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΕΔ, δίπλα του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων, Συνταγματάρχης ε.α. κ.Δημήτριος Γεωργάκης, από αριστερά, ο κ. Νικόλαος Σκιαδάς, Αντισυνταγματάρχης ε.α. Ειδικών Δυνάμεων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας

Όπως πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις, το τερπνόν συνδυάστηκε με το ωφέλιμο και είχε έρθει η ώρα να μεταβούμε στην αίθουσα «Κλεοπάτρα» της ΛΑΦ για την ετήσια συνεστίαση των μελών της Ομοσπονδίας.

Μέσα σε ένα πολύ φιλικό κλίμα απαρτιζόμενο από τα μέλη της παρέας των ευγενέστατων κυρίων Γεωργίου Νησιώτη, Αντιπροέδρου της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης και Πάρη Πίνδη, μας ανέμενε μια νοστιμότατη ποικιλία από εδέσματα, πολλές λιχουδιές και μεθυστικά κρασιά, όλα τέλεια οργανωμένα και σερβιρισμένα. Εμείς κατά πάγια συνήθειά μας, τιμήσαμε δεόντως τα γλυκίσματα.

Από τον κ.Πάρη Πίνδη ενημερωθήκαμε για μια συγκινητική στιγμή που έζησαν πέρυσι τον Ιούνιο κατά την επίσκεψή τους στο τιμημένο στρατόπεδο στην Ρεντίνα Γεώργιος Κατσάνης – ΚΕΑΠ.  Στους χώρους του στρατοπέδου όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής του ΚΕΑΠ Αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Παρασκευάς, πήγαν ως Βετεράνοι καταδρομείς της Δ΄ Μοίρας Καταδρομών, υπηρετήσαντες την περίοδο 91-94 ύστερα από 30 χρόνια. Εκεί, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Καταδρομέων. “Ήταν μια εκδήλωση πολύ συγκινητική για όλους εμάς τους πρασινοσκούφηδες που νιώθουμε μια οικογένεια” μας είπε ο κ.Πίνδης μεταφέροντάς μας τα συναισθήματα που ένιωσαν οι κομάντο στο ΚΕΑΠ.

Στο γιορτινό τραπέζι κατά την πρόποση, ο δυναμικός, με λόγο γνήσια ανδρικό Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων κ.Δημήτρης Γεωργάκης, το «μυαλό» της ΠΟΕΔ, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία σε όλον τον κόσμο και παν ποθητόν.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Κώστας Λυκοτραφίτης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΕΔ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την βράβευση των πρώην  προέδρων Λεσχών, ιδρυτικών μελών και παραγόντων που έχουν προσφέρει στις Καταδρομές και την Ομοσπονδία με πολλαπλό ρόλο.

Ο Βετεράνος Καταδρομέας η «ψυχή» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων κ. Λυκοτραφίτης, ο άνθρωπος που έχει προσφέρει το «αίμα» του στην δημιουργία και την ανάπτυξη της ΠΟΕΔ για να είναι αυτό το δημιούργημα που βλέπουμε και θαυμάζουμε σήμερα, στην κυριολεξία “Το Σπίτι των Ειδικών Δυνάμεων” επεσήμανε πως: “Πρέπει να αναγνωρίζεται η προσφορά” ενώ συνέχισε λέγοντας: “Ξεκίνησε η προσπάθεια το ΄74 με πολλούς αγώνες”. Ο Ειδικοδυναμίτης κ. Λυκοτραφίτης, μίλησε με εμφανή την συγκινησιακή του φόρτιση, για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της  αρχικής Λέσχης. με την καρδιά του, με ειλικρίνεια, παθιασμένα, καταδρομικά, όπως συνήθως μιλάει ένας αληθινός κομάντο, ωσάν να βρισκόταν εν μέσω καταδρομικής επιχείρησης, εκεί όπου παίζονται όλα για όλα. Σε κάθε του λέξη έβγαινε η αγάπη και το μεράκι που υπάρχει μέσα του για τις καταδρομές, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παριστάμενους.  Αναφέρθηκε στα παλαιά ιδρυτικά μέλη και τον ζήλο που έδειξαν για να κρατηθεί η Λέσχη.

Επίσης,  μίλησε για τον Προέδρο κ. Δημήτρη Γεωργάκη και την ιδιότητα του ως εκλεγμένος Σύμβουλος στην τοπική αυτοδιοίκηση της Λάρισας κατ΄ επανάληψη καθώς είναι πολύ οργανωτικός, πράγμα που έχει βοηθήσει εξαιρετικά στο έργο της ΠΟΕΔ.

Με την ολοκλήρωση της συγκινητικής ομιλίας του κ. Κώστα Λυκοτραφίτη δόθηκαν τιμητικές ανθοδέσμες από ωραία τριαντάφυλλα σε κυρίες που έχουν συνδράμει στο έργο της Ομοσπονδίας.

Λίγο πριν το φινάλε της όμορφης βραδιάς, σκεφτήκαμε πόσο ανώτερη όλων είναι η ΠΟΕΔ. Την διακρίνει ο ενωτικός χαρακτήρας. Αυτή η μεγάλη καταδρομική αγκαλιά που λέγεται Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων θέλει κοντά της όλους τους κομάντο και την ελληνική κοινωνία γιατί πάνω απ΄ όλα βάζει την Ελλάδα, την Πατρίδα.  Είναι η γέφυρα που ενώνει τους πάντες και κάτω από τις πτέρυγες που περιβάλλουν το ξίφος του εμβλήματος των καταδρομών χωράνε όλοι, μακριά από παραγοντικές διαφορές μεταξύ των καταδρομικών συλλογικοτήτων. Σημειώνουμε πως οι Ειδικές Δυνάμεις είναι μια μεγάλη αγκαλιά που κλείνει μέσα της όλη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο.

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα πλέον θετικά σχόλια των προσκεκλημένων από την άριστη διοργάνωση δίνοντας τις καλύτερες  ευχές τους στην ΠΟΕΔ για το 2023 και ευχόμενοι επίσης κάθε επιτυχία στο έργο της αλλά και στο προσεχές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών  – UEP που θα λάβει χώρα φέτος στην χώρα μας.

Εμείς, ως είθισται, είχαμε μείνει από τους τελευταίους καθώς μας άρεσε πολύ το περιβάλλον και δεν θέλαμε να φύγουμε. Το ντεκόρ σε όλους τους ορόφους της ΛΑΦ είναι εντυπωσιακό και στο μυαλό μας οι εικόνες δημιούργησαν πολλούς συνειρμούς.

φωτ. από το εσωτερικό της ΛΑΦ Θεσσαλονίκης

Βρισκόμασταν στην όμορφη Μακεδονία, όπου εκεί οι συμπατριώτες μας αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις αλλιώς. Εμείς χαμένοι στον δικό μας κόσμο, στην Αθήνα, μακριά από τα χερσαία μας σύνορα, βλέπουμε διαφορετικά την κατάσταση από όσους είναι στον ελληνικό Βορρά ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λίγο μετά, συνειδητοποιήσαμε πως πέρασε μια χρονιά από τότε που γνωρίσαμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και νιώθαμε σαν να ήταν χθες. Ένα έτος  μετά, οι κομάντο που γνωρίσαμε στην ΠΟΕΔ δεν είναι ένα χρόνο μεγαλύτεροι, είναι ένα χρόνο φονικότεροι γιατί δεν αφιέρωσαν απλά τη ζωή τους στις καταδρομές, έδωσαν την ψυχή τους. Αυτοί είναι οι Έλληνες Καταδρομείς. Τους βλέπαμε και χαζέψαμε με την γενναιότητα τους.

Πριν ένα χρόνο γνωρίσαμε τους τζέντλεμεν παλαίμαχους καταδρομείς. Τώρα είδαμε  την άλλη τους όψη, την θυμωμένη με τα όσα συμβαίνουν με την γείτονα εξ ανατολών. Αν και όλοι φορούσαν τα καλά τους κουστούμια, ήταν έτοιμοι να αλλάξουν σε δευτερόλεπτα, φορώντας την στολή παραλλαγής και να φύγουν για μυστική καταδρομική αποστολή.

Ήταν όλοι εκεί, όπως πέρυσι όταν συστηθήκαμε μαζί τους.

Πιο αποφασισμένοι από όταν ήταν εν ενεργεία, πιο δυνατοί από όταν εκπαιδεύονταν στις καταδρομές, πιο μάχιμοι από ΠΟΤΕ!

Είναι αγριεμένοι, έτοιμοι να τα δώσουν όλα στην πρώτη γραμμή των ανορθόδοξων επιχειρήσεων. Ενωμένοι σαν μια γροθιά. Είναι το φονικό όπλο των περίφημων Ελλήνων Πρασινοσκούφηδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.

Φέραμε στη μνήμη μας ότι στην εκδήλωση ακούστηκε πως το πιο δυνατό όπλο των Καταδρομέων είναι ο αιφνιδιασμός. Λοιπόν, εμείς μετά από ένα χρόνο γνωριμίας μαζί τους εκτιμούμε πως το πιο καλά κρυμμένο όπλο των ελληνικών ειδικών δυνάμεων είναι εκεί που δεν το περιμένει κανένας, στην κοινότητα των Βετεράνων Ελλήνων Κομάντο. Αυτός κι αν θα είναι αιφνιδιασμός για όποιον τολμήσει να έρθει εδώ, ξαφνικά ένα βράδυ ή ένα πρωί…

Το μόνο που είχε αλλάξει πάνω τους ήταν  η λάμψη που είδαμε στα μάτια τους όταν τους πρωτογνωρίσαμε κατά τη διαδικασία του ρεπορτάζ το 2022, να έχει δώσει πια τη θέση της στην αστραπή και σύντομα στον κεραυνό απέναντι σε κάθε επίβουλο εναντίον της Πατρίδας μας. Για όσους τους διαφεύγει, υπενθυμίζουμε ότι οι Πρσινοσκούφηδες δεν έχουν εκπαιδευτεί για να μοιράζουν σοκολάτες και καραμέλες στον εχθρό και επίσης επισημαίνουμε ότι θυμούνται άριστα τα πάντα από τις τεχνικές δράσης τους.

Η ώρα είχε περάσει και έπρεπε να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες, τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για την ωραία εκδήλωση και να τους ευχηθούμε η επόμενη αντάμωσή μας να είναι πάλι  σε γιορτινή ατμόσφαιρα.

Πριν φύγουμε νιώσαμε κάτι διαφορετικό. Πλούσιοι σε συναισθήματα. Αισθανθήκαμε για λίγο σαν να ήμασταν ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους. Ωσάν να είχαμε φορέσει για λίγο τον τιμημένο πράσινο μπερέ τους, την στολή παραλλαγής και τις αρβύλες.

Όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Επιστρέψαμε τον πράσινο σκούφο εκεί που ανήκει, στους ειδικοδυναμίτες, φορέσαμε τον δικό μας μαύρο χειμωνιάτικο ολόμαλλο μπερέ, βγάλαμε τη στολή παραλλαγής, βάλαμε το παλτό μας και βγήκαμε έξω από την ΛΑΦ στην πολύ ψυχρή νύχτα για εμάς τους Αθηναίους, της φωτισμένης Θεσσαλονίκης.

Την ματιά μας τράβηξε ο Λευκός Πύργος μπροστά μας και στο βάθος η μυστηριώδης, σκοτεινή ομορφιά του Θερμαϊκού. Το ψύχος ήταν τσουχτερό, τα βόρεια ρεύματα σε συνδυασμό με την υγρασία από τη θάλασσα μας περόνιαζαν το κόκκαλο, αλλά κρατάγαμε γερά γιατί είχαμε τη ζεστασιά της μεγάλης και ανοιχτής καρδιάς που μας έβαλαν μέσα  της  λίγο νωρίτερα τα καμάρια των Ελλήνων Πρασινοσκούφηδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.

φωτ. Ο Λευκός Πύργος και στο βάθος ο Θερμαϊκός Κόλπος

Ευχόμαστε καλή καταδρομική χρονιά στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων και καλή επιτυχία στην διοργάνωση του φετινού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών  – UEP στην χώρα μας, με Εκτελεστικό Πρόεδρο τον πεπειραμένο κομάντο κ. Δημήτρη Γεωργάκη.

Χρόνια πολλά, καλά και με υγεία στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων και κάθε επιτυχία στο έργο της.

Εις το επανιδείν Πρασινομπερέδες μας!

Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε!

*Θερμές ευχαριστίες για την ευγενική συνδρομή στο καταδρομικό μας ρεπορτάζ προσωπικά στους κ.κ. Δημήτρη Γεωργάκη και  Κώστα Λυκοτραφίτη και σε όλο το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων απαρτιζόμενο από τους:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΤΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΝΕΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΚΥΡΑΛΕΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΥΠ. ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ UEP:  ΠΟΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΥΠ. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΜΟΥ: ΜΑΣΤΡΟΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΧΑΤΖΗΚΤΩΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΛΥΚΟΤΡΑΦΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

φωτ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point