12-1-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται μέσα στις προσεχείς βδομάδες να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Challenger 2 (πιθανότατα 10-12) για να πολεμήσει τις Ρωσικές κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Λονδίνο ,αλλά και μέσα από την Ομάδα Ράμσταιν (δηλαδή τα κράτη που από την αρχή της εισβολής συνδράμουν με πολεμικό υλικό ως και εκπαίδευση στο Κίεβο ,τα μέλη της οποίας θα συναντηθούν στη Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν). Μια τέτοια παράδοση αρμάτων μάχης θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκ των πρώτων κρατών που ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις της Ουκρανικής ηγεσίας να εξοπλίσει τον στρατό της με ισχυρά δυτικά άρματα μάχης πιθανότατα μαζί με την Γαλλία και την Πολωνία και σε επόμενη φάση με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Αν και τα 10-12 άρματα μάχης είναι υπολογίσιμα , αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση θα ωθήσει και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο και είναι εξαιρετικά σημαντική αφού «ξεπερνά ένα φράγμα που μέχρι στιγμής εμποδίζει τους συμμάχους να συνεισφέρουν με δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία από ανησυχία μήπως εκληφθεί ως υπερβολικά κλιμακούμενη από τη Ρωσία» Ουκρανική πηγή τόνισε ότι «Θα είναι ένα καλό προηγούμενο να δείξουμε [σε] άλλους πχ στη Γερμανία πρώτα απ’ όλα, για τα Leopard τους…ως και για τα Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Πράγματι, η παράδοση Βρετανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, προσδίδει ευρύτερες διαστάσεις στην υποστήριξη του Κιέβου.Χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος SPD ) δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένος για την ανάγκη συντονισμού των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία με τους συμμάχους καθώς αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο να στείλει στο Κίεβο άρματα μάχης Leopard 2. Επιπρόσθετα είπε ότι «Η Γερμανία δεν θα πάει μόνη της και παραμένει πάντα ενωμένη με τους φίλους και τους συμμάχους της… Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο σε μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση».Πάντως το Παρίσι και η Βαρσοβία ασκούν έντονες πιέσεις στο Βερολίνο να προχωρήσει μαζί τους σε αποστολή αρμάτων ,που θα ενισχύσουν την αναμενόμενη σε μερικές βδομάδες αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων,ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολύ σκληρές μάχες στο Μπαχμούτ και στο Σολεντάρ στην περιοχή του Ντονμπάς.Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει Γερμανικά άρματα μάχης Leopard που βρίσκονται στα οπλοστάσια 13 Ευρωπαϊκών κρατών(συνολικά 2000 άρματα αυτού του τύπου) .Επιπρόσθετα πάνω από 100 Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Fort Silly στην Οκλαχόμα για ταχύρυθμη εκπαίδευση στο αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό PATRIOT-3.
Σε μία πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση η υπεξ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την ιδιαίτερα προωθημένη γεωγραφικά πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, υποσχόμενη περισσότερα όπλα και δίνοντας ελπίδες ότι το Βερολίνο θα απελευθερώσει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο. Στο αιφνιδιαστικό ταξίδι της είχε επαφές με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα ενώ υποσχέθηκε επίσης περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στη διάρκεια του βαθύ χειμώνα της Ουκρανίας , καθώς και υποστήριξη στις προσπάθειές του να ενταχθεί στην ΕΕ. Φτάνοντας στο Χάρκοβο, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αφού βάλλεται επί μήνες από Ρωσικούς πυραύλους η Μπέρμποκ είπε ότι οι Ουκρανοί «πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας και αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω παραδόσεις όπλων».
Το Χάρκοβο είναι πλέον σύμβολο επιτυχημένων Ουκρανικών αντεπιθέσεων που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει με επαρκή υποστήριξη των συμμάχων και εταίρων. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει περαιτέρω Γερμανική στρατιωτική βοήθεια”, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας. Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε επίσης περισσότερη μη-στρατιωτική βοήθεια, τονίζοντας ότι η Γερμανία προμήθευσε γεννήτριες, μετασχηματιστές και καύσιμα για να βοηθήσει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Εσθονίας, και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Ιρλανδίας για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη,ενώ επαφές είχε και ο Ουκρανός υπουργός άμυνας με τον Κροάτη ομόλογό του.
Στο μεταξύ -σύμφωνα με την έγκυρη περιοδική και διαδικτυακή επιθεώρηση Foreign Policy -με πυρομαχικά διασποράς /cluster munitions /DPICM προμηθεύει εδώ και 3 μήνες η Τουρκία την Ουκρανία . Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά πυρά πυροβολικού και προκαλούν 10 φορές μεγαλύτερη ζημιά από τα συνήθη πυρομαχικά που προμηθεύουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία(πολλά από αυτά είναι από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου) .Πρόκειται για τα βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλού σκοπού (DPICM), τα οποία παρήχθησαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο συμφωνίας συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ. Έχουν σχεδιαστεί, μεταξύ άλλων, για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το περιοδικό, αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν χαρακώματα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα κατά την εκτέλεση χτυπημάτων σε ανοιχτό έδαφος στο Ντονμπάς.Όπως σημειώνει το περιοδικό, το Κίεβο προσπάθησε επί μήνες να πείσει την Ουάσινγκτον να προμηθεύσει τέτοια πυρομαχικά, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν επί του παρόντος να εξάγουν DPICM σε άλλες χώρες, επειδή αυτό απαγορεύεται από την Αμερικανική νομοθεσία. Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Τουρκία, δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και η οποία απαγορεύει τη χρήση, τη μεταφορά και την αποθήκευση τέτοιων όπλων. Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν επίσης υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Εμμένει σε νέους χάρτες η Ρωσία….πόλεμος χαρτών…
Η κυβέρνηση Πούτιν υποστήριξε μια νομοθετική τροποποίηση ότι χάρτες που αμφισβητούν την επίσημη «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας είναι αξιόποινα και εξτρεμιστικά “υλικά” . Η τροποποίηση στη νομοθεσία κατά του εξτρεμισμού της Ρωσίας ορίζει ότι «χαρτογραφικά και άλλα έγγραφα ως και εικόνες που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας» ταξινομούνται ως εξτρεμιστικά έγραφα. Η σαρωτικά αναθεωρητική νομοθεσία κατά του εξτρεμισμού της Ρωσίας, ισχύει για θρησκευτικές οργανώσεις, δημοσιογράφους ως και το υλικό τους,( καθώς και για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων) και μεταξύ άλλων επιτρέπει στο Κρεμλίνο να περιορίζει πολύ τους αντιπάλους του. Η νέα τροπολογία, προέκυψε αφού οι συντάκτες της τόνισαν ότι ορισμένοι χάρτες που κυκλοφορούν στη Ρωσία αμφισβητούν την «εδαφική ένταξη» της χερσονήσου της Κριμαίας και των Νήσων Κουρίλων στην Ομοσπονδία.. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας το 2014 – μια κίνηση που απορρίφθηκε από την Ουκρανία και πολλές χώρες ως παράνομη. Έκτοτε, οι Ουκρανοί και η κυβέρνησή τους έχουν συχνά αντιρρήσεις στους παγκόσμιους χάρτες που δείχνουν την Κριμαία ως μέρος του εδάφους της Ρωσίας. Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν τερματίσει επίσημα τις εχθροπραξίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της αντιπαράθεσης τους για μια ομάδα νησιών ακριβώς πάνω από το βορειότερο νησί Χοκάιντο του Ιαπωνικού αρχιπελάγους.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com