Πάμε για κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία – Στέλνουν Stryker οι Αμερικανοί στο Κίεβο

11-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος,  Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός  Αναλυτής

Σε νέα φάση με περαιτέρω κλιμάκωση  σε όλα τα μέτωπα  εισέρχεται η πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας , με την Μόσχα  από την πλευρά της να ισχυρίζεται δια στόματος του πιο στενού διαχρονικά συμμάχου του Πούτιν (πρώην  ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών( και διατελέσαντα αρχηγού της διαβόητης FSB) ως και πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάε Πατρούσεφ να υποστηρίζει ότι η χώρα του εισέρχεται πλέον σε σφοδρή αντιπαράθεση με την πανίσχυρη Αμερικανοβρετανική συμμαχία και το ΝΑΤΟ.Ο Πατρούσεφ  θεωρείται ότι αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες σκληροπυρηνικές προσωπικότητες με έντονη επιρροή  στον Ρώσο πρόεδρο (με τον οποίο συνδέεται με στενή σχέση από τα χρόνια της Αγίας Πετρούπολης στη δεκαετία του 70 ) . Χθες σε  συνέντευξή του  σε Ρωσικό περιοδικό  μεταξύ άλλων  είπε: Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου , αλλά είναι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, και πάνω από όλα με τις  ΗΠΑ  και τη Μεγάλη Βρετανία. Υποστήριξε (χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία)  ότι υπάρχει ανατρεπτικό σχέδιο της Δύσης που  είναι ” να διαμελίσει  τη Ρωσία και τελικά απλώς να τη διαγράψει από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου ενώ οι Δυτικοί  προσπαθούν επί  χρόνια να υπονομεύσουν τη «μοναδική» κουλτούρα και γλώσσα της Ρωσίας.” (!).

Στο μεταξύ  οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο  άμεσης αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης  τύπου  Stryker στην Ουκρανία στο επόμενο  πακέτο στρατιωτικής  βοήθειας για να ενισχύσουν το Κίεβο να αποκρούσει μια αναμενόμενη Ρωσική εαρινή επίθεση, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες (και με τα οποία συνομίλησε  προχθές ο υπογράφων) . Η είδηση ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει 50 Bradley Fighting Vehicles, ένα ισχυρό τεθωρακισμένο όχημα που φέρει ένα αυτόματο πυροβόλο, ένα πολυβόλο  ως και πυραύλους TOW. Η Αμερικανική  κυβέρνηση πιθανότατα θα ανακοινώσει το  30ο πακέτο, με ή χωρίς Strykers, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, περίπου την ώρα της επόμενης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας(των 50 κρατών)  στη Γερμανία στο Ράμσταιν.

Οι δυο  ανώτατοι στρατιωτικοί μου επεσήμαναν ότι δεν έχει ληφθεί  η οριστική απόφαση και δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον  να στείλει  εναλλακτικά τα Strykers  στο δεύτερο 15ημερο του Φεβρουαρίου με μέσα  Μαρτίου. «Δεν έχουμε ανακοινώσεις να κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε  χθες ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Γκάρον .  Τα Strykers θα ήταν ακόμα μία δυναμική  ενίσχυση  των δυνατοτήτων του Κιέβου  για το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο της Ουκρανίας , ενώ  θα βοηθούσαν στην κάλυψη μιας κρίσιμης ανάγκης για τεθωρακισμένα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια δεύτερη επιστράτευση για μια μεγάλη νέα επίθεση  μέσα στις επόμενες  6-8 εβδομάδες. Ενώ τα Strykers δεν είναι τόσο ισχυρά ή προστατευτικά όσο τα τανκς, το οκτάτροχο θωρακισμένο όχημα μάχης που κατασκευάστηκε από την General Dynamics Land Systems μπορεί να λειτουργεί σε χιόνι, λάσπη και άμμο, αν και η κινητικότητα  του εκτός δρόμου περιορίζεται κάπως λόγω της έλλειψης τροχιών. «Οι Ουκρανοί χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκτός από άλλες χώρες που τα παρέχουν, είναι αυτό που έχουμε στο απόθεμα», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας.  συμπληρώνοντας “Όχι τόσο καλό όσο ένα Bradley για αρματικές επιχειρήσεις , αλλά καλό για να προστατεύεις το πεζικό και να φτάνεις κοντά σε επιτυχή έκβαση “.

 Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία χιλιάδες οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των Humvees  ως και οχημάτων  που είναι ανθεκτικά στις νάρκες που χρησιμοποιούνται  στα πεδία των  μαχών. Αλλά τα Strykers μπορούν  να προσφέρουν  μια ισορροπία μεταξύ ενός τανκ και ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού. Οι χειριστές του στρατού λένε ότι το τροχοφόρο όχημα κινείται πιο αθόρυβα από ένα Bradley και σημειώνουν ότι μπορεί να μεταφέρει περισσότερους στρατιώτες, εννέα σε σύγκριση με έξι που είναι για  ένα τυπικό  άρμα μάχης M2. Τα οχήματα αναπτύχθηκαν  στο Ιράκ με τάγματα πεζικού των ΗΠΑ, όπου επέτρεπαν στα στρατεύματα τους  να κινηθούν γρήγορα κατά μήκος ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ πρόσφεραν περισσότερη προστασία από ένα Humvee, μαζί με ένα πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 που χειριζόταν εξ αποστάσεως ένας στρατιώτης μέσα  από το  όχημα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη ένα παρόμοιο όχημα, καθώς το πρώτο από τα προγραμματισμένα 39 Καναδικά τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης – μια Καναδική έκδοση του Stryker που κατασκευάστηκε επίσης από την General Dynamics – άρχισε να φτάνει στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. Τα οχήματα αγοράστηκαν αρχικά για τις Καναδικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τον Ιούνιο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι “εκτρέπει” την παράδοσή τους στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ πούλησαν  πρόσφατα 60 Stryker στην Ταϊλάνδη ενώ  η Βόρεια Μακεδονία αγοράζει 16.

Οι  υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποιούν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κινητοποιήσει έναν ακόμη μεγάλο αριθμό στρατιωτών για την εαρινή επίθεση στον πόλεμο. Ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι , αναπληρωτής διευθυντής των  στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συγκεντρώσει 500.000 περισσότερους στρατιώτες, από τις 15 Ιανουαρίου και για περίπου 2 μήνες. Ο Aντρί Τσέρνιακ ένας άλλος αξιωματούχος των Ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σταμάτησε ποτέ τις προσπάθειες στρατολόγησης και η νέα ώθηση θα γίνει σε μεγάλες αστικές περιοχές. «Αυτή τη φορά το Κρεμλίνο θα κινητοποιήσει τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών βιομηχανικών κέντρων σε όλη τη Ρωσία», είπε ο Τσέρνιακ προσθέτοντας ότι   «Αυτό θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη υποφέρουσα Ρωσική οικονομία».Αισιοδοξία Στόλντεμπεργκ για ΝΑΤΟ-Σκανδιναβούς

Ο  ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,  σε  χθεσινή συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία της Ατλαντικής  Συμμαχίας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2023 ( λίγες  μόνο ημέρες αφότου η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις επιφυλάξεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της.). Ο Νορβηγός ΓΓ του ΝΑΤΟ  είπε: Είμαι βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα οριστικοποιηθεί και ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης στα κοινοβούλια τους. Αυτό ισχύει και για την Τουρκία. Η διαδικασία ένταξης συνήθως διαρκεί χρόνια, συνέχισε, αλλά και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Φινλανδία και τη Σουηδία τον Ιούλιο να προσχωρήσουν και υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης τους.

Από τότε, 28 χώρες έχουν εγκρίνει την διαδικασία .Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν.” Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θέλει η Φινλανδία και η Σουηδία να πατάξουν τις ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις(στελέχη τους ζούνε  στην Σουηδία)  και να εκδώσουν άτομα που είναι ύποπτα για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Σουηδία δεν βρίσκεται καν στα «μισά» της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών της προς την Άγκυρα. Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον  είπε ότι “η χώρα του τήρησε τις δεσμεύσεις της και ότι η απόφαση τώρα «εναπόκειται στην Τουρκία”, ενώ και οι δυο Σκανδιναβικές χώρες ήραν το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα που είχε επιβληθεί πριν σχεδόν τρία χρόνια λόγω των επιχειρήσεων του Τουρκικού στρατού  κατά των Κούρδων σε μία εκτεταμένη γεωγραφικά μεθοριακή ζώνη της βόρειας Συρίας.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com