9-1-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στις 20 Ιανουαρίου συγκαλείται η 8η σύνοδος της Ομάδας των κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία (γνωστή ως Ομάδα Ράμσταιν) ,όπου οι περίπου 50 χώρες που συμβάλουν διαχρονικά σε πολύμορφη ενίσχυση του στρατού του Κιέβου ,θα παρουσιάσουν τις νέες δωρεές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία,εν όψει της φερόμενης στα τέλη Φεβρουαρίου/Μάρτιο αντεπίθεσης των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων προς ανακατάληψη των κατεχόμενων περιοχών στα ανατολικά και νότια της χώρας .Σε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων το τελευταίο τριήμερο ορισμένοι από τους σημαντικότερους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας υποσχέθηκαν να στείλουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στο Κίεβο στον αγώνα του κατά της εισβολής της Ρωσίας. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γερμανία δήλωσαν ότι θα παράσχουν νέα ισχυρά όπλα στο Κίεβο μεταξύ των οποίων σε πρώτη φάση ,50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2 Bradley από την Ουάσιγκτον(ιδιαιτέρα αξιόπιστα και με πολεμικές εμπειρίες) ως και 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder από το Βερολίνο. Η ανακοίνωση της 5ης Ιανουαρίου ήρθε μια ημέρα αφότου η Γαλλία δεσμεύτηκε να στείλει άμεσα νέα όπλα και συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης AMX-10 RC (αναφέρονται στη Γαλλία ως “μίνι άρματα μάχης )δηλαδή μια εξέλιξη που σηματοδοτεί σαφή κλιμάκωση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης.Για την σύγκλιση και τη συνεργασία στη μεταφορά των Αμερικανικών και Γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων έλαβαν ,έλαβαν χώρα συνεχείς επαφές(τηλεφωνικές και όχι μόνο) ανάμεσα στους υπουργούς άμυνας των ΗΠΑ της Γερμανίας και της Πολωνίας. Για την επικείμενη μεταφορά των νέων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ (ύψους 3.25 δις δολ), ήσαν στο Κίεβο και ενημέρωσαν οι γερουσιαστές Τσακ Ριντ (Δημοκρατικός/Ρόουντ Άιλαντ) και Άγκνους Κίνγκ (Ρεπουμπλικανός/ανεξάρτητος της πολιτείας Μέιν)
Αν και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση στην παρεχόμενη Ουκρανική στρατιωτική βοήθεια, τα οχήματα Bradley αποτελούν “προάγγελο” των επιθυμιών του Κιέβου για προσεχή αποστολή (μέσα στην άνοιξη) βαρέων αρμάτων μάχης, όπως το Αμερικανικής κατασκευής M1 Abrams ή του Γερμανικού Leopard. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εφοδιαστεί με δυτικά άρματα μάχης», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια μαγνητοσκοπημένη ομιλία στις 5 Ιανουαρίου. Οι εξελίξεις έρχονται καθώς η μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλησιάζει την πρώτη επέτειό της στις 24 Φεβρουαρίου. Οι έντονες μάχες συνεχίζονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές(ειδικά στις περιοχές του Μπαχμούτ) με τη Μόσχα να πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με πυραύλους και drones με στόχο την πολιτική/ ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να προκαλεί τακτικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. σε όλη τη χώρα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση μέσα τις επόμενες 7-8 εβδομάδες.
“Οπλοποίηση” θρησκείας από τη Μόσχα
Από την πλευρά της η Μόσχα μονομερώς δεν τήρησε τα περί “εκεχειρίας” 36 ωρών(για τον δικό της εορτασμό των Χριστουγέννων) αφού με πυραύλους βομβάρδισε περιοχές του Ντόνετσκ,του Λουκάνσκ και της δυτικής Χερσώνας), ενώ εξακολουθεί να ενισχύει εξοπλιστικά τις σταθμεύουσες δυνάμεις της στη γειτονική Λευκορωσία, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα η ανάληψη κάποιων επιθετικών επιχειρήσεων από το βόρειο μέτωπο,με ειδικούς της υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας προς το παρόν να αποκλείουν κάποια στρατιωτική κίνηση της Μόσχας από το έδαφος της συμμάχου χώρας του αυταρχικού ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο(μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας υποστράτηγος Κίριλ Μπουντάνοφ) .
Ο πρώην διοικητής των Ρώσων αποσχιστών μαχητών στο Ντονμπάς το 2014 και γνωστός μιλμπλόγκερ Ιγκόρ Γκίρκιν/Στρέλκοφ χαρακτήρισε την εκεχειρία «τολμηρό και αποφασιστικό βήμα προς την ήττα και την παράδοση»(!) για τις παραπαίουσες Ρωσικές δυνάμεις και επέκρινε τη Ρωσική ηγεσία ότι δεν διδάχθηκε από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκεχειριών τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Ντονμπάς . Άλλοι εξέχοντες μιλμπλόγκερ άρπαξαν την ανακοίνωση “κατάπαυσης του πυρός” για να επικρίνουν τη συμπεριφορά του πολέμου από το Κρεμλίνο και να κατηγορήσουν τη Ρωσική ηγεσία ότι θέτει άμεσα σε κίνδυνο τους Ρώσους στρατιώτες. Ενώ πολλές φωνές στον Ρωσικό χώρο πληροφόρησης επέκριναν έντονα την ανακοίνωση περί “κατάπαυσης του πυρός” ορισμένα σκληροπυρηνικά στοιχεία άδραξαν τη δήλωση του Πούτιν για να συνεχίσουν να διαδίδουν το παραπλανητικό αφήγημα ότι ο Πούτιν είναι προστάτης των θρησκευτικών αξιών και ηθών(!). Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στις 7 Ιανουαρίου ότι ο Πούτιν πρόσφερε «το χέρι στο χριστιανικό έλεος» στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία το απέρριψε επειδή η Ουκρανία δεν έχει πίστη(!). Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων της Τσετσενίας Αχμάτ, Άπτι Aλαουντίνοφ , απάντησε στην προταθείσα από τον Πούτιν ” κατάπαυση του “με λαμπερούς επαίνους για τον Πούτιν(!), τον οποίο αποκάλεσε “αληθινό και πιστό χριστιανό”, ενώ σημείωσε ότι ο Ιησούς είναι ένας σεβαστός προφήτης στο Ισλάμ και κατηγόρησε τον Ουκρανικό “σατανισμό” ως το λόγο για τον οποίο το Κίεβο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εκεχειρία(!)
Η Ρωσία συνεχίζει να οπλίζει τη θρησκεία για να διαιωνίσει μακροχρόνιες “επιχειρήσεις παραπληροφόρησης” και να δυσφημεί την Ουκρανία. Ρώσοι μιλμπλόγκερ απάντησαν σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 7 Ιανουαρίου με ένστολους Ουκρανούς στρατιωτικούς που παρευρέθηκαν στις ορθόδοξες χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στην ιστορική Λαύρα Kyiv-Perchesk και το αποδοκίμασαν ως αντίποινα και ανοιχτό πόλεμο στο Πατριαρχείο Μόσχας , από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησίας (UOC MP). Αρκετοί milbloggers με βιτριολικές δηλώσεις αναφέρθηκαν στο βίντεο ως απόδειξη ότι η Λαύρα έχει «καταληφθεί» από «αιρετικούς και σχισματικούς».(!)
Μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι πιστή στη Μόσχα, της οποίας οι ιερείς είναι ευρέως ύποπτοι σε όλη την Ουκρανία ότι τρέφουν συμπάθειες υπέρ του Κρεμλίνου και είναι πράκτορες της διαβόητης Ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB . Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέλαβε τη διαχείριση του τεράστιου εκκλησιαστικού συγκροτήματος και επέτρεψε στην Ουκρανική εκκλησία να το χρησιμοποιήσει για την Ορθόδοξη λειτουργία των Χριστουγέννων. Ήταν η πρώτη φορά στα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας που έγινε εκεί λειτουργία στην Ουκρανική γλώσσα και στρατιωτικοί με την εθνική στολή ήταν μεταξύ εκείνων που έψαλλαν γνωστά Ουκρανικά κάλαντα. «Είναι μια πρώτη νίκη» για την Ουκρανία, είπε η Oκσάνα Aμπού -Aκέλ , η οποία τη χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα στις προσπάθειες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερους από 10 μήνες.
Εγκλήματα πολέμου
Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει δικαστήριο για «εγκλήματα επιθετικότητας» στην Ουκρανία, λένε διακομματικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου Η πίεση στον Πούτιν αυξάνεται καθώς πολιτικοί και νομικοί επισημαίνουν αρχές που οδήγησαν σε δίκες της Νυρεμβέργης των ναζί εγκληματιών πολέμου , ως και των Ιάπωνων μιλιταριστών στη δίκη του Τόκιο. Ο Βρετανός Kαρίμ Χαν εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επισκέφθηκε έναν ομαδικό τάφο στην Μπόυτσα στα περίχωρα του Κιέβου, τον περασμένο Απρίλιο. Τα αιτήματα για ένα ειδικό δικαστήριο για τη διερεύνηση της Ρωσίας για «έγκλημα επιθετικότητας» κατά της Ουκρανίας έχουν υποστηριχθεί από ανώτατους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου από όλο το πολιτικό χάσμα, σε μια κίνηση να δείξουν στον Πούτιν και στους στρατηγούς του ότι θα λογοδοτήσουν.
Σε κοινή δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας στην Βρετανική εβδομαδιαία επιθεώρηση Observer, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ντέιβιντ Όουεν και ο πρώην ηγέτης των Τόρις Ίαν Ντάνκαν Σμιθ αναφέρουν ότι το δικαστήριο πρέπει να συσταθεί για να εξετάσει τον «προφανώς παράνομο πόλεμο» στις ίδιες αρχές που καθοδήγησαν τους συμμάχους όταν συναντήθηκαν το 1941 για να θέσουν τα θεμέλια για τις δίκες εγκλημάτων πολέμου της Νυρεμβέργης των ναζιστών ηγετών. Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξετάζει ήδη καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, οι συνήγοροι για ένα ειδικό δικαστήριο λένε ότι είναι απαραίτητο επειδή το ΔΠΔ δεν έχει την εξουσία να εξετάσει το έγκλημα της επίθεσης .
Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν μια επιθετική πράξη ως «εισβολή ή επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους στο έδαφος άλλου κράτους ή οποιαδήποτε στρατιωτική κατοχή». Ένα ειδικό δικαστήριο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Ρωσία και τον Πούτιν, λένε οι υποστηρικτές του.Πάντως χθες στο Λονδίνο συναντήθηκαν ανώτατοι πολιτικοί και νομικοί παράγοντες από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και συζήτησαν επιμέρους λεπτομέρειες.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com