Εντυπωσιακή δυτική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία – Πλήρης ταύτιση θέσεων των Συμμάχων

Απέρριψε το Κίεβο την προταθείσα Πουτινική εκεχειρία…

7-1-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Καταλυτικής σημασίας εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες με τους βασικούς δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να «διαβαίνουν τον εξοπλιστικό Ρουβίκωνα» των όποιων περιορισμών  στην τροφοδοσία του στρατού του Κιέβου, προωθώντας  μαζικά σε πρώτη φάση τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ,και -σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα-από Αμερικανικές, Νατοϊκές  και Γερμανικές πηγές στον ορίζοντα είναι εμφανής  η αποστολή  αρμάτων  μάχης και λίγο αργότερα πολεμικών  αεροσκαφών  από τα αποθέματα των ΗΠΑ ,με Ουκρανούς χειριστές και πιλότους να εκπαιδεύονται μαζικά σε Αμερικανικές, Βρετανικές, Γερμανικές και Γαλλικές βάσεις. Όλα αυτά ενόψει της επικείμενης αντεπίθεσης (ανάμεσα σε τέλη Φεβρουαρίου-αρχές άνοιξης) του Ουκρανικού στρατού σε όλη τη γραμμή αντιπαράθεσης με τους Ρώσους σε ανατολική και νότια Ουκρανία.

Για τα  επιμέρους σημεία της αντεπίθεσης συζήτησαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ζελένσκι, ενώ στην επόμενη συνάντηση των υπουργών άμυνας της «Ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας/Ραμστάιν» σε λίγες ημέρες  θα τοποθετηθούν όλα τα κράτη (περίπου 50) για δική τους διάθεση επιπρόσθετων  όπλων.Είναι συνεχείς οι συσκέψεις Αμερικανών και Ουκρανών σε κορυφαίες βάσεις των ΗΠΑ σε Γερμανία, Πολωνία και Σλοβακία, ενώ για τη νέα συνδρομή των Βρετανών και Γερμανών σε όπλα συζήτησαν εκτενώς χθες  στο Βερολίνο και συμφώνησαν οι υπεξ της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας Τζέιμς Κλέβερλι και Αναλένα Μπέρμποκ.

Η διάθεση αρμάτων μάχης (και Βρετανικών) μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος της «επόμενης φάσης» της μαζικής μεταφοράς  όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπεξ Τζέιμς Κλέβερλι. Η Μπέρμποκ επέμεινε ότι η Γερμανία  ήταν και  είναι πρόθυμη να παράσχει βαριά όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της και θα εργαστεί σε  απόλυτη συνεργασία με τους  συμμάχους  και εταίρους του ΝΑΤΟ για να το πετύχει αυτό. Μίλησαν οι δυο υπεξ  αφού η Γαλλία και οι ΗΠΑ δήλωσαν πολύ  πρόθυμες να παράσχουν άμεσα τύπους  αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ασκώντας πίεση στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκαταλείψει την πολύμηνη απροθυμία του να παράσχει είτε άρματα μάχης Leopard είτε  τεθωρακισμένα οχήματα  τύπου  Marder το Κίβο.

Στη Γερμανία, πολιτικοί από τους φιλελεύθερους του  FDP και τους Πράσινους έσπευσαν να χαιρετίσουν την ανακοίνωση του  Μακρόν ότι θα παραδώσει οπλισμένα αναγνωριστικά άρματα μάχης AMX-10RC στην Ουκρανία.Η Μπέρμποκ   εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση της  λέγοντας ότι  «αν ο Πούτιν πιστεύει ότι έχει τη μεγαλύτερη ισχύ και η Ουκρανία θα εξαντληθεί των όπλων σύντομα κάνει τεράστιο  λάθος». Κατηγορώντας τον Πούτιν για εσκεμμένη επίθεση κατά της ανθρωπότητας είπε: Αν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία να ζει ελεύθερα, σημαίνει ότι σκεφτόμαστε με διάθεση παροχής επιθετικών  όπλων ,  που χρειάζεται η Ουκρανία για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη». Πρόσθεσε  ότι ο Πούτιν «δεν χρειάζεται να έχει αυταπάτες και  να τρέφει την ελπίδα ότι η πολιτική της  παράνομης προσάρτησης γης  θα του  είναι επιτυχής».

Στο Κίεβο χθες οι Ουκρανοί πολιτικοί  και στρατιωτικοί τόνισαν ότι » ήταν μια ιδιαίτερα  καλή μέρα για την Ουκρανία, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν όλες ότι θα στείλουν μαζικά ισχυρά οπλικά συστήματα  για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της εισβολής της Ρωσίας ως και στην προσεχή αντεπίθεση για την οποία μίλησε προχθές και ο αρχηγός της Ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υποστράτηγος Κίριλ Μπουντάνφ». Οι ανακοινώσεις σηματοδοτούν μια νέα τομή  και αναβάθμιση της  δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Οι Αμερικανοί στέλνουν το τεθωρακισμένο όχημα  Bradley  που εμφανίστηκε δυναμικά  στα πεδία των μαχών στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και φέρει  πυροβόλο 25 mm, ένα πολυβόλο 7,62 mm  ως και ένα σύστημα πυραύλων TOW  Το πλήρως αναγνωριστικό όχημα μεταφοράς – του οποίου η Ουκρανία θα λάβει  άμεσα 50 – συνήθως μεταφέρει ένα τριμελές πλήρωμα και μια εξαμελή ομάδα πεζικού. Έχει τελική ταχύτητα λίγο πάνω από 41 μίλια/ώρα, επομένως είναι εξαιρετικά κινητό. Αν και τα θωρακισμένα οχήματα που αποστέλλονται δεν είναι τανκς, τα Bradley παρέχουν «ένα επίπεδο δύναμης πυρός και θωράκισης που θα φέρει πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

 Η απαράδεκτη και προπαγανδιστική «Εκεχειρία ‘ 36 ωρών που πρότεινε ο Πούτιν μη-αποδεκτή από την Ουκρανία.

Χωρίς αύριο ήταν η πρόταση του Πούτιν και του «ανθρώπου» του στην Ρωσική Εκκλησία πατριάρχη Κύριλλου,που άμεσα και σύσσωμα  απορρίφθηκε από το Κίεβο χθες. Ο  Πούτιν  είπε προχθές ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν 36ωρη κατάπαυση του πυρός μεταξύ 6 Ιανουαρίου και 7 Ιανουαρίου για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ( των Ρώσων  Ορθοδόξων) ενώ  σε ολόκληρη την Ουκρανία καθώς και στη Δύση εκλήφθηκε ως μια επιχείρηση προπαγάνδας  που αποσκοπεί να βλάψει τη  θρησκευτική φήμη της Ουκρανίας. Ο Πούτιν έδωσε εντολή στον  υπουργό άμυνας Σεργκέι Σοιγκού να ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός από χθες  6 Ιανουαρίου (1200) ως  τις 7 Ιανουαρίου (2400) κατά μήκος «ολόκληρης της γραμμής επαφής μεταξύ των  δυο  εμπόλεμων  μερών στην Ουκρανία» και κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει σε «μεγάλο αριθμό πολιτών που δηλώνουν Ορθόδοξοι  να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες.

Η ανακοίνωση του Πούτιν ήταν φαινομενικά ως απάντηση σε «έκκληση» του Πατριάρχη της Μόσχας Κυρίλλου (επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ελέγχεται από το Κρεμλίνο) για προσωρινή κατάπαυση του πυρός εν όψει της παραμονής των Χριστουγέννων και της Ημέρας της Γεννήσεως του Χριστού. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τόνισαν αμέσως την υποκρισία της ανακοίνωσης κατάπαυσης του πυρός και ότι οι Ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν  ανελέητα τις Ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στις 25 Δεκεμβρίου -όταν πολλοί Ορθόδοξοι Ουκρανοί γιόρταζαν  τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο Πούτιν επεδίωκε να εξασφαλίσει μια παύση 36 ωρών για τα Ρωσικά στρατεύματα για να τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να ανακτήσουν και να επαναπροσανατολιστούν στο να ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις σε  όλους κρίσιμους τομείς του μετώπου(που σ πολύ μεγάλο βαθμό είναι σε δυσμενή θέση) . Μια τέτοια παύση θα ωφελούσε δυσανάλογα τα Ρωσικά στρατεύματα και θα άρχιζε να στερεί την πρωτοβουλία από την Ουκρανία. Ο Πούτιν δεν μπορεί εύλογα να περιμένει από την Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους αυτής της ξαφνικά διακηρυχθεί σας  κατάπαυσης του πυρός  και η πρότασή του  είναι μια σκόπιμη τακτική πληροφόρησης που η Ρωσία έχει  χρησιμοποιήσει  και στο παρελθόν, όπως ανέφεραν Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί  και Πολωνοί  αξιωματούχοι.Οι εκεχειρίες χρειάζονται επίσης χρόνο για να οργανωθούν και να εφαρμοστούν.

Αν ο Πούτιν ήταν σοβαρός για μια κατάπαυση του πυρός με θρησκευτικά κίνητρα, είχε αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί για αυτήν. Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός εντός 24 ωρών από τη στιγμή που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ υποδηλώνει ότι ανακοινώθηκε με την πρόθεση να χαρακτηριστούν οι Ουκρανικές δυνάμεις που  συνεχίζουν να πολεμούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας ως απρόθυμες(!) να εργαστούν για την ειρήνη και επιθυμούν να πολεμήσουν . Η διαμόρφωση της εκεχειρίας από τον Πούτιν για θρησκευτικούς λόγους ενισχύει επιπλέον μια άλλη διπλή Ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης που «δείχνει»  την Ουκρανία ως χώρα  καταστολής θρησκευτικών ομάδων και τοποθετεί τον Πούτιν ως τον πραγματικό προστάτη της Χριστιανικής πίστης.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge.com