ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 2022 ▪ Χτυπώντας την «Αχίλλειο Πτέρνα» του εχθρού

Εντυπωσιακή άσκηση Εφέδρων σε ανταρτοπόλεμο από την ΛΕΦΕΔ

21-12-2022

Η άσκηση ΤΑΜΣ Αχιλλέας της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ με την συνδρομή στην οργάνωση του παραρτήματος Πιερίας πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από 9 έως 11 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη άσκηση αφορά σε επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και είναι σχεδιασμένη να φέρνει το προσωπικό σε έντονη επαφή με τα στοιχεία της φύσης, την προσωπική καταπόνηση, την ανάγκη για την λήψη πολύπλοκων και γρήγορων αποφάσεων κάτω από έντονη κούραση, πάντα στο μέτρο του δυνατού λόγω της περιορισμένης διάρκειάς της, απόρροια του ότι όλα γίνονται σε εθελοντική βάση, συνεπώς στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – ΛΕΦΕΔ.

Το σενάριο προέβλεπε την αποστολή ομάδας ελαφρού Πεζικού εντός προσφάτως καταληφθείσας από τον εχθρό περιοχής με σκοπό την κατασκευή υπόγειας θέσης παρατήρησης κατά την διάρκεια της νύχτας και την έναρξη ρουτίνας με το πρώτο φως.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με στρώση και άρση παγιδεύσεων. Διαφορετικές ομάδες με χρήση πρόχειρου σκαριφήματος έκαναν άρση η μία τις παγιδεύσεις της άλλης αφού πρώτα τις εντόπιζαν σε άγνωστο για την κάθε μια δρομολόγιο. Όλα αυτά με την ανάγκη να μένουν αθέατοι αφού υπήρχε εχθρική παρουσία με την μορφή εποχούμενων και πεζοπόρων τμημάτων.

Με την έλευση του σκότους και σε προκαθορισμένο χρόνο έλαβε χώρα κατασκευή αμμοδόχου, εκπόνηση και έκδοση τελικής διαταγής μετά το τέλος της οποίας ακολούθησε κρούση κατά εχθρικής τοποθεσίας. Στην συνέχεια το φίλιο τμήμα αποχώρησε μαχόμενο δια μέσου εχθρικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή.

Βεβαίως, υπήρχε η πατροπαράδοτη πια για την ΛΕΦΕΔ μεταφορά τραυματία (μετά από τις ανάλογες Α΄ Βοήθειες μάχης) κάνοντας πράξη το «κανένας δεν μένει πίσω».

Για όλη την διάρκεια του τριημέρου ο καιρός «πρόσφερε» βροχή, πολύ υγρασία, αέρα, κρύο και πυκνή ομίχλη που κυριολεκτικά το Σάββατο βράδυ ήταν όλοι μέσα στα σύννεφα.

Το πρωί της Κυριακής, ακολούθησε η καθιερωμένη θερμή απενημέρωση (κάτι πολύ σημαντικό για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όταν τα γεγονότα είναι ακόμα φρέσκα στην μνήμη των συμμετεχόντων) μπροστά από ένα ξωκκλήσι δίνοντας μια ακόμα νότα μυσταγωγίας στην όλη διαδικασία.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους όσους έκαναν το βήμα, πήγαν, συμμετείχαν, υπέμειναν, τα έβαλαν με τον εαυτό τους και ανέβηκαν ένα ακόμα σκαλοπάτι…

φωτογραφίες: Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων