Προβληματίζει  η αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, πιθανότατα να διευρυνθούν οι συγκρούσεις…”Ματωμένο πακέτο”  και στην Ουκρανική πρεσβεία στη Φιλοθέη

13-12-2022

*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

DRONES ARE SEEN AT AN UNDERGROUND SITE AT AN UNDISCLOSED LOCATION IN IRAN, IN THIS HANDOUT IMAGE OBTAINED ON MAY 28, 2022. IRANIAN ARMY/WANA (WEST ASIA NEWS AGENCY)/HANDOUT VIA REUTERS

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα «σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό» μη επανδρωμένων αεροχημάτων Ιρανικής κατασκευής για να επιτεθεί στις  κρίσιμες  ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με σειρά αναλύσεων διαφόρων “δεξαμενών σκέψης” σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Η  ανώτατη Διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας επεσήμανε ότι το περασμένο  Σάββατο οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 15 επιθέσεις με τα Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 και 131, στοχεύοντας  σταθμούς ηλεκτροδότησης  ως και άλλες υποδομές στη Χερσώνα, στο Μικολάιβ και στην Οδησσό.(δηλαδή σε νοτιοδυτικές περιοχές της Ουκρανίας). Περίπου 10 από τα drones καταρρίφθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα  5 έπληξαν τους στόχους τους. Οι εγκαταστάσεις στην Οδησσό υπέστησαν υπολογίσιμες  ζημιές. Η Ρωσία δεν είχε εκτοξεύσει τέτοιο  αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία εδώ και τρεις εβδομάδες.«Ο αυξημένος ρυθμός των Ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Ρωσικές δυνάμεις συσσώρευσαν περισσότερα drones κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών εβδομάδων που δεν τα χρησιμοποιούσαν ή ότι η Ρωσία έλαβε πρόσφατα ή αναμένει σύντομα να παραλάβει μια νέα αποστολή drones από το Ιράν, το οποίο εμπλέκεται  στην εκπαίδευση των Ρώσων στρατιωτικών  σε δυο βάσεις στην κατεχόμενη Κριμαία.Η συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη προβληματίζει πολύ τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς για αυτό πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ (Μονς-Βρυξέλλες)  καθώς και στις ανώτατες Διοικήσεις των ΗΠΑ  σε Ευρώπη(Στουτγάρδη)  και Φλόριντα/Κατάρ (EUCOM-CENTCΟM).

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία έχει αναπτύξει τα Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο των ανηλεών κυμάτων χτυπημάτων κατά των Ουκρανικών  μη-στρατιωτικών υποδομών  ως και ενεργειακών δικτύων. Τα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταφέρουν εκρηκτικά και έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις και  προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον Ουκρανικό λαό. Η Ρωσία φέρεται να εξάντλησε τα αποθέματά της από drones τον περασμένο μήνα. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν σταματήσει να αναφέρονται γύρω στις 17 Νοεμβρίου.Η Ρωσία παρέχει τώρα ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο» στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης στο Ιράν με αντάλλαγμα την Τεχεράνη να προμηθεύει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ως μέρος της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης, η Ρωσία ενδέχεται να παρέχει στο Ιράν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας. Την άνοιξη, Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία για να πετούν το Sukhoi Su-35, ένα Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με τους αξιωματούχους δείχνει ότι το Ιράν «μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει μέσα στον επόμενο χρόνο».

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ιράν προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο εθνών μεταμορφώνεται σε «μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία» με όπλα και στρατιωτική τεχνογνωσία που ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις.. Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν για την ανάπτυξη όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας μιας κοινής γραμμής παραγωγής για drones στη Ρωσία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. «Αυτή η εταιρική σχέση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους γείτονες του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. προσθέτοντας  ότι  «Έχουμε μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με εταίρους στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».(κυρίως με το Ισραήλ, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία κα) . Επίσης ορισμένοι Ισραηλινοί αναλυτές επεσήμαναν στον υπογράφοντα ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης πιθανότατα να επιταχύνει  χρονικά την ενδεχόμενη Ισραηλινή προληπτική αεροπορική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Ρωσία και το Ιράν θέτουν τις βάσεις για κοινή παραγωγή όπλων, συμπεριλαμβανομένων των φονικών  drones, εν μέσω της εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης (απόρρητη έκθεση Αμερικανό-Ισραηλινών αναλυτών). .Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν χθες  επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός πρόεδρος  Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Ζελένσκι, με τον πρώτο να τονίζει ότι στέλνει άμεσα ακόμα περισσότερα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο τα οποία θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική δύναμη της Ουκρανίας ειδικά σε Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και περιοχές της κεντρικής Ουκρανίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι  το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξάγουν συνεχώς  επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που υποδηλώνουν ότι οι συμβατικές χερσαίες δυνάμεις της Λευκορωσίας ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μελλοντική   κ νέου Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι Λευκορώσοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του  αυταρχικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, μερικές φορές “παίζουν” με αυτές τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης. Ο σκοπός αυτών των προσπαθειών είναι να καθηλώσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία (από την Μπρεστ δυτικά  ως το Χομέλ και το Μαζύρ  ανατολικά )  για να τις αποτρέψουν από το να ενισχύσουν τις Ουκρανικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία του θεάτρου.(στο Ντονμπάς ή στη νότια Ουκρανία)  Η Λευκορωσία είναι εξαιρετικά απίθανο να εισβάλει στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από την πορεία αυτών των επιχειρήσεων παραπληροφόρησης.

Μια επέμβαση της Λευκορωσίας στην Ουκρανία, επιπλέον, δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να απομακρύνει προσωρινά τις Ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις από άλλα μέρη του θεάτρου, δεδομένης της εξαιρετικά περιορισμένης αποτελεσματικής μαχητικής δύναμης που έχει στη διάθεσή του το Μινσκ.Επιπρόσθετα η πλειοψηφία του Λευκορωσικού πληθυσμού υποστηρίζει την Ουκρανία,ενώ ο στρατός του Μίνσκ δεν είναι εκπαιδευμένος για πολεμικές αποστολές και υστερεί απέναντι στον μεγαλύτερο και ισχυρότερο Ουκρανικό στρατό.

Το Ρωσικό υπουργείο άμυνας διέψευσε τις προχθεσινές φήμες  ότι ο  αρχηγός των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ παραιτήθηκε ή απομακρύνθηκε από τη θέση του, ενώ  Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι μάχες συνεχίζονται κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna και κοντά στο Lyman εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.Λόγω των αποτυχιών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο επί δέκα και πλέον χρόνια αρχηγός των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων  δεν τυγχάνει πλέον της πλήρους και ένθερμης  αποδοχής των Πούτιν και Σοιγκού , με αποτέλεσμα στον στρατιωτικό τύπο  ως και στους χειριστές των στρατιωτικού περιεχομένου ιστοσελίδων , να μην μνημονεύεται πολύ .

Ματωμένο πακέτο

Φάκελος με αίμα και γενετικό υλικό, πιθανόν μάτια ζώου, άφησαν  χθες άγνωστοι έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην οδό Στεφάνου Δέλτα  στην είσοδο της  Φιλοθέης(με την λεωφόρο Κηφισίας) .Στο σημείο έσπευσαν άνδρες των Ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και της Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη έλαβε ένα δέμα που περιείχε μάτια ζώων. Αυτό ήταν το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων «ματωμένων πακέτων» που εστάλησαν σε Ουκρανικές διπλωματικές αποστολές σε Ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν Ουκρανοί και Ισπανοί αξιωματούχοι.Πρόκειται για μία εκστρατεία τρόμου προερχόμενη από  τους φιλορωσικούς κύκλους…

Τα πακέτα αυτά, τα οποία είχαν περιχυθεί με ένα υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και μυρωδιά, εστάλησαν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία(Βυδαπέστη) την Ολλανδία(Χάγη),  την Πολωνία(Βαρσοβία) την Κροατία(Ζάγκρεμπ)  την Ιταλία (Ρώμη) και την Αυστρία (Βιένη)  όπως επίσης και στα γενικά προξενεία της Ουκρανίας  στη Νάπολη (Ιταλία), στην Κρακοβία (Πολωνία)  ως και στο προξενείο στο Μπρνο (Τσεχία)

«Μελετούμε τη σημασία αυτού του μηνύματος»  τόνισε  ο  Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα  ενώ έδωσε εντολή όλες οι εμπλεκόμενες πρεσβείες και τα προξενεία να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο