Νέα  σφοδρή Ουκρανική αντεπίθεση στα νότια, νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης από τις ΗΠΑ, «Καμπανάκι» Στόλντεμπεργκ για χειρότερα

12-12-2022

*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Διευρύνεται το φάσμα της Ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των Ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στα νότια της χώρας με έμφαση στην ζώνη της Μελιτούπολης ,πράγμα που σημαίνει ότι οι ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου ενεργούν πλέον  και από την ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, γεγονός που μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τις Ρωσικές μονάδες σε ανατολική Χερσώνα και Ζαπορίζια.(εκτός αν αποχωρήσουν).

Η Ουκρανία επιτέθηκε   σε μεγάλο στρατώνα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μελιτούπολη (γεωγραφικά μεταξύ Δνείπερου και Αζοφικής)  με ορισμένες Ουκρανικές πηγές να υποστηρίζουν  ότι προκάλεσαν δεκάδες Ρωσικές απώλειες,μεταξύ των οποίων και άνδρες της μισθοφορικής ομάδας WAGNΕR. Πληροφορίες του υπογράφοντα αναφέρουν ότι η τοποθεσία που επλήγη  ήταν  ένα πρώην  μεγάλο θέρετρο και ξενοδοχειακό συγκρότημα δίπλα σε μια εκκλησία (στην πόλη, γνωστή ως Hunter’s Halt)  και χρησιμοποιείται  ως στρατιωτική βάση  από τα μέσα Μαρτίου από τους Ρώσους.Το χτύπημα στη Μελιτούπολη – σύμφωνα με πληροφορίες  έγινε με  Αμερικανικούς πυραυλους  HIMARS και  ήταν ένα από τα πολλά  που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Ρωσικές βάσεις. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων  της Σεβαστούπολης και της Συμφερούπολης.
Το  βαρύ  χτύπημα στη Μελιτούπολη σημειώθηκε καθώς ενεργειακές  υποδομές στο Ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού έμειναν χωρίς ρεύμα, αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σάββατο για να χτυπήσει δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις, αφήνοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους αποκομμένους από την ηλεκτρική ενέργεια. «Η κατάσταση στην περιοχή της Οδησσού είναι πολύ δύσκολη», είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι  στη  χθεσινή νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο λέγοντας «Δυστυχώς, τα χτυπήματα ήταν κρίσιμα, επομένως χρειάζεται περισσότερο από χρόνο για να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια… Δεν χρειάζονται ώρες, αλλά λίγες μέρες, δυστυχώς».

Οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων HIMARS  είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Ουκρανίας στον πόλεμο, εκτελώντας πυρά ακριβείας σε εκατοντάδες στόχους, συμπεριλαμβανομένων  και των Ρωσικών θέσεων διοίκησης και επιμελητείας .

Πριν τρεις ημέρες οι  ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν περισσότερη  στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο για να ενισχύσουν την αεράμυνα τους και να αντιμετωπίσει τα drones. Η πόλη της Μελιτούπολης θεωρείται ως ο επόμενος σημαντικός στόχος για τις Ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε τη μεγάλη πόλη Χερσώνα. Με τις Ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν τώρα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απέναντι από τη Χερσώνα, και με τις δυνάμεις τους πλέον να τοποθετούν πυραυλικά συστήματα HIMARS  στη δυτική όχθη, οι Ρωσικές δυνάμεις στην πόλη αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή. Ο Oλέκσι  Aρέστοβιτς , σύμβουλος του Ζελένσκι , είπε ότι η Μελιτούπολη,  είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και μεταφορικό κέντρο που κατέχεται από τη Ρωσία από τον Μάρτιο, και είναι “κλειδί” κλειδί για το νότο.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση  τονίζεται :«Όλη η επιμελητεία που συνδέει τις Ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Χερσώνας και μέχρι τα Ρωσικά σύνορα κοντά στη Μαριούπολη  επί της Αζοφικής  πραγματοποιείται μέσω αυτής.Αν ανακαταληφθεί  η Μελιτούπολη, ολόκληρη η Ρωσική αμυντική γραμμή μέχρι τη Χερσώνα θα καταρρεύσει. Οι Ουκρανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν απευθείας έξοδο  προς την Κριμαία». Κατεπείγουσα στρατιωτική βοήθεια από τους Αμερικανούς .Καμπανάκι υποτροπής από Στόλντεμπεργκ.

Επίσημα μέσα στο Σαββατοκύριακο το Αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε σε άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αξίας ως και 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών ασφάλειας και άμυνας της χώρας.Αυτή η εξουσιοδότηση   παροχής νέου πακέτου  στρατιωτικής ενίσχυσης είναι η 27η απόσυρση εξοπλισμού από τα αποθέματα του υπουργείου άμυνας  των ΗΠΑ για την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021 από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια θα παρέχει στην Ουκρανία νέες δυνατότητες για την ενίσχυση της αεράμυνας της εκτός από την παροχή κρίσιμου εξοπλισμού που η Ουκρανία  που χρησιμοποιεί τόσο αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο της μάχης.

Το νέο πακέτο μεταξύ άλλων  περιλαμβάνει: • Πρόσθετα πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS). • 80.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ. • Εξοπλισμός Αντι-μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. • Στοιχεία  αντιαεροπορικής άμυνας. • Τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV) Ασθενοφόρα και ιατρικός εξοπλισμός. • Περίπου 150 γεννήτριες. • Εξοπλισμός πεδίου μάχης. Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από την αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει περίπου 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία και περισσότερα από 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της απρόκλητης και βίαιης εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να παρέχουν στην Ουκρανία βασικές και εξειδικευμένες εξοπλιστικές δυνατότητες.

Μια μη κατονομαζόμενη πηγή του Αμερικανικού  Πενταγώνου  είπε στους Times  του Λονδίνου ότι το “Πεντάγωνο δεν επιμένει πλέον  στο ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.” Η πηγή σημείωσε ότι το Πεντάγωνο άλλαξε την οπτική του για αυτό το θέμα μετά την πρόσφατη εντατικοποίηση των Ρωσικών πυραυλικών επιδρομών στην Ουκρανική μη στρατιωτική υποδομή τους τελευταίους μήνες και ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί λιγότερο σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης, με τη Ρωσία. Οι Times εκτιμούν  ότι αυτή η εξέλιξη είναι ένα «πράσινο φως» για επιθέσεις Ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Ρωσικό έδαφος.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε με  χθεσινή συνέντευξή του ο ΓΓ του  ΝΑΤΟ(στο Νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK )επισημαίνοντας  ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να εξελιχθούν σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά είπε  “Αν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να πάνε τρομερά στραβά” τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.” Είναι επίσης ένας πόλεμος που μπορεί να γίνει ένας πλήρης πόλεμος και να εξαπλωθεί  σε μεγάλο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Εργαζόμαστε σε αυτό κάθε μέρα για να το αποφύγουμε, αλλά κατέληξε ότι “υπάρχει  τέτοια πιθανότητα και δεν μπορεί να αποκλειστεί”.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

NATO SECRETARY GENERAL JENS STOLTENBERG AND THE PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKYY

φωτ.ambassadorsatlarge