ΤΑΛΩΣ-2/2022  ▪Άσκηση Αεράμυνας ΕΦ και Γαλλικών Αεροναυτικών Δυνάμεων

10-12-2022

Άσκηση αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΤΑΛΩΣ-2/2022» πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας και αεροσκαφών Rafale, τα οποία επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο CDG. 

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ασκήσεων με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της CTF-473 και της Εθνικής Φρουράς σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE (CDG)», με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES».

Την άσκηση παρακολούθησε επί του αεροπλανοφόρου CDG, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχο Μάριο Φλωρίδη και το Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού, Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου.

Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου. 

Με την ολοκλήρωση της, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν, σχεδιάζουν και διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις. 

Πέραν της παρακολούθησης της άσκησης, ο Αρχηγός ενημερώθηκε από το Διοικητή της CTF-473, για τις δυνατότητες, την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ασκήσεων πραγματοποιήθηκε επίσης στις 26 Νοεμβρίου 2022, αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από τη Διοίκησή Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με την ονομασία «CYP/FRA-04/2022». Η άσκηση περιελάμβανε εξέταση ναυτικών σεναρίων κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας. 

Επίσης, από 6 έως 9 Δεκεμβρίου 2022, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ εντάχθηκε στην CTF-473 και συμμετείχε σε όλες τις προγραμματισμένες αποστολές της. Αντίστοιχα Αξιωματικός της Διοίκησης Ναυτικού, εντάχθηκε στο Επιτελείο Φρεγάτας της CTF 473. 

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Οι κοινές δραστηριότητες κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων. Αποτελούν επίσης απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και ένδειξη της αμοιβαίας πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

φωτ.ΓΕΕΦ