ΣΕΚΠΥ ▪Συνάντηση με εκπροσώπους του Τομέα Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2-12-2022

Συνάντηση με στελέχη κλιμακίου του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είχαν σήμερα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Στη συνάντηση η οποία έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΕΚΠΥ ο πρόεδρος του ΔΣ Τάσος Ροζολής, ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Χατζησταματίου και η Γενική Γραμματέας κα Ευαγγελία Αττάρτ.

Από τη πλευρά του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στη συνάντηση ο Θοδωρής Δρίτσας, Τομεάρχης Άμυνας, ο Γιώργος Τσίπρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης, ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και ο Γιώργος Μπαλάφας, μέλος ΚΕ και Συντονιστής Τμήματος Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Στη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετώπισε τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια ο κλάδος της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις εξελίξεις με τα πρόσφατα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τάσος Ροζολής οι θέσεις του ΣΕΚΠΥ παραμένουν  σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια με στόχο την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ και συγκεκριμένα:

Α)Ίδρυση Κυβερνητικής δομής επιπέδου υφυπουργείου αποκλειστικά αρμόδιου για την Αμυντική Βιομηχανία.

Β) Απαίτηση για  βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% από τους  εξοπλισμούς με την μορφή συμπαραγωγής, συμμετοχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών, ουσιαστική συμμετοχή στην συντήρηση και υποστήριξη των οπλικών συστημάτων κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής, αγορά ελληνικών αμυντικών προϊόντων, από κοινού συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Γ)Εξυγίανση άμεσα των δυο κρατικών βιομηχανιών ΕΑΒ και ΕΑΣ.

Δ) Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης νέων αμυντικών συστημάτων: πρέπει να συμμετέχουμε ως εταίροι στις διεθνείς κοινοπραξίες από την αρχή κατά τη φάση της ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων και όχι να είμαστε μονίμως απλοί αγοραστές.