Ιερός Λόχος Μέσης Ανατολής ▪80 έτη από την ίδρυσή του

Επετειακή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

1-12-2022

Ιερός Λόχος Μέσης Ανατολής, ο Πρόδρομος των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων

Οι ένδοξες καταδρομικές  επιχειρήσεις του  Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής και οι ηρωικοί αγώνες του για να είναι το Αιγαίο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, 80 χρόνια (1942-2022) μετά την συγκρότησή του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ όταν σε καθημερινή βάση “κάποιοι” επιβουλεύονται την ελληνική κυριαρχία επί των νήσων του Αρχιπελάγους. Για αυτήν την επίλεκτη στρατιωτική μονάδα και τους γενναίους αγώνες μέχρι αυτοθυσίας, έχουμε δημοσιεύσει αφιέρωμα και παλαιότερα.

φωτ. Μνημείο Ιερού Λόχου Πεδίον Άρεως

Στον χώρο υποδοχής της συνεδριακής αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου το κρύο απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022 ήταν όλα άρτια οργανωμένα. Το έχουμε άλλωστε γράψει πάλι σε αυτόν τον ιστότοπο, όπου βάζουν το χέρι τους ειδικοδυναμίτες, όλα γίνονται άψογα και με ακρίβεια, ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρειά τους.

Κατά την είσοδο, στον ζεστό και φιλόξενο χώρο της επετειακής εκδήλωσης, ευγενέστατοι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων υποδέχονταν με χαρά τους προσκεκλημένους.

Ένα ντεκόρ εποχής 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μια έκθεση φωτογραφιών της περιόδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δράσεως του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής αναρτημένη στους τοίχους, αναβιωτές ντυμένοι με στολές Ιερολοχιτών, ένα στρατιωτικό τζιπ-αντίκα οδήγησης σε αραβικές ερήμους και ο ύμνος του Ιερού Λόχου στα ηχητικά ακούσματα, έκαναν τους καλεσμένους να «ταξιδέψουν» για λίγο στον ηρωικό κόσμο των θρυλικών εκείνων μαχητών.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

 Όλα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων και διοργανωτών ήτοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της υπαγόμενης σε αυτήν, Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που φέρει και το όνομα “Ιερός Λόχος”.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος, ο Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, και πολλοί εν ενεργεία Αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, Ακόλουθοι Άμυνας Ξένων Πρεσβειών, εκπρόσωποι Θρησκευτικών Αρχών και Πολιτικοί.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Επίσης, παρευρέθηκαν πολλοί εν αποστρατεία αξιωματικοί, μεταξύ άλλων,  ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Μανουράς της Α’ Μοίρας Καταδρομών της επιχείρησης “ΝΙΚΗ” το ΄74, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας, ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Βελεγράκης, ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Θεοδώρου και πολλοί άλλοι.

Δυναμικό παρών έδωσαν και παράγοντες Ενώσεων Αποστράτων,  μέλη Λεσχών Ιερολοχιτών και  συνδέσμων  Καταδρομέων, πολλοί Έφεδροι Καταδρομείς, ανάμεσά τους, ο Βετεράνος Καταδρομέας της Α’ Μοίρας Καταδρομών της επιχείρησης “ΝΙΚΗ” το ΄74, πρόεδρος των “Κομάντος 74” Παναγιώτης Αφάλης και  Καταδρομείς-μέλη του ανωτέρω συλλόγου.

Παρόντες ήταν και στενοί συγγενείς θανόντων Ιερολοχιτών. Η κα Ελένη Τσιγάντε, εγγονή του Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, η χήρα του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, ο ανιψιός του Αντιστράτηγου Ιωάννη Βάγια, η κόρη του Αντιστράτηγου Όθωνα Κυριακόπουλου, η κόρη του Υποστράτηγου Δημήτριου Προβατά, η κόρη του Υποστράτηγου Ελευθέριου Συρίγου, ο υιός του Συνταγματάρχη Ευθύμιου Καραδήμου, η εγγονή του Ίλαρχου Γρηγόριου Μπουρδάκου, ο εγγονός του Έφεδρου Υπολοχαγού Ιωάννη Μπαλτά, ο υιός του Έφεδρου Επιλοχία Γεώργιου Καρασούλη, η κόρη του Έφεδρου Λοχία Ζαΐρη Χρήστου καθώς και η κόρη και ανιψιά των Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Βασιλά και Υπολοχαγού Δημήτριου Βασιλά αντίστοιχα.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Πρώτος ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης ήταν ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Ο Στρατηγός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε προηγηθείσες εκδηλώσεις μνήμης για τον Ιερό Λόχο που έλαβαν χώρα στα νησιά. Επίσης, υπενθύμισε το πρόσφατο ετήσιο μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών Μέσης Ανατολής που τελέστηκε στο Πεδίο του Άρεως, επεσήμανε την ιδιαίτερη χαρά που νιώθουν οι Αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων έχοντας γνωρίσει από κοντά τους Ιερολοχίτες, ανέφερε ότι από το 2017 γίνονται σε τακτική βάση εκδηλώσεις τιμής για τον Ιερό Λόχο και σημείωσε την ιστορική σχέση των αμφίβιων Δυνάμεων με αυτόν. Στον λόγο του, ο έμπειρος Διοικητής, αναφέρθηκε στον Ιερολοχίτη Κωνσταντίνο Κόρκα, μια εμβληματική φυσιογνωμία που “έφυγε” από τη ζωή. Επιπροσθέτως, μας θύμισε πως η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν η διάδοχος της 13ης ΔΕΕ, πως τις ίδιες αξίες και ιδανικά που είχαν οι Ιερολοχίτες έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του Ιερού Λόχου.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Εν συνεχεία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από το βήμα των ομιλητών, έκανε μια σύντομη αναδρομή από τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου, στην Μέση Ανατολή, τον Σεπτέμβριο του 1942, στον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, δίνοντας έμφαση στο θάρρος και τη γενναιότητά τους και υπογραμμίζοντας ότι κορυφαία στιγμή ήταν η Απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Ο Α/ΓΕΕΘΑ υπενθύμισε ότι η προσφορά του Ιερού Λόχου στην Πατρίδα ήταν τεράστια και βεβαίως δεν σταμάτησε με τη διάλυσή του καθώς ο Ιερολοχίτης Στρατηγός Ανδρέας Καλλίνσκη ίδρυσε τις Μονάδες Καταδρομών. Επισημάνθηκε ότι η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου έχει γίνει πόλος έλξης για τις ξένες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, με πολλές συμμετοχές και των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων σε ασκήσεις με τις ελίτ των ειδικών δυνάμεων του εξωτερικού καθώς και η δέσμευση ότι η αιχμή του δόρατος που είναι οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να κρατείται ακονισμένη.

Με το πέρας της ομιλίας του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προβλήθηκε ένα αφιέρωμα για τη ζωή του Ιερολοχίτη – Καταδρομέα – συμβόλου του Ιερού Λόχου των τελευταίων χρόνων που έφυγε από τη ζωή μες στο 2022 στο μνημείο των ΛΟΚ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας ήταν πάντα παρών σε όλες τις εκδηλώσεις για τον Ιερό Λόχο. Με λόγο γλαφυρό, όλο ζωντάνια, αφηγείτο τις πολύτιμες και μοναδικές εμπειρίες που έζησε ως μαχητής της επίλεκτης, ηρωικής αυτής στρατιωτικής Μονάδας.

Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με φωτογραφίες από τη σταδιοδρομία του, έγινε αναφορά στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στα πολλά παράσημα που του είχαν απονεμηθεί και οι θεατές είδαν αποσπάσματα από ομιλία του σε παλαιότερη εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου.

Σε αυτή την ομιλία, ο Στρατηγός Κόρκας εξιστορούσε τα γεγονότα όπως τα είχε ζήσει, με προσωπικές μαρτυρίες από τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου και πως ο Χριστόδουλος Τσιγάντες στρατολογούσε τους μάχιμους καταδρομείς στον Ιερό Λόχο, αναφερόταν  στον Ανδρέα Καλίνσκη καθώς και στο οτι εκπαιδεύονταν ως Ιερολοχίτες σε αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου.

Επίσης, έκανε αναφορές στα άλματα που έκαναν αρχικά με τα αλεξίπτωτα οι Ιερολοχίτες από μια οπή του μεταγωγικού αεροσκάφους της εποχής που τους μετέφερε καθώς δεν υπήρχε πόρτα μέχρι να αντικατασταθούν από τα Dakota που διέθεταν και θύρα.

Οι εμπειρίες από την εκπαίδευση με τους Βρετανούς, οι αποφάσεις του Στρατηγείου της εποχής για κατάληψη της Ρόδου, η μεταφορά στην Αίγυπτο όπου βρισκόταν η αποβατική δύναμη, οι αλλαγές στα διακριτικά από ελληνικά σε βρετανικά γιατί οι Τούρκοι είχαν πει ούτε ένας Έλληνας να μην πατήσει στα Δωδεκάνησα, οι ρίψεις με αλεξίπτωτο στη Σάμο με τον Τσιγάντε που ήταν ανεκπαίδευτος στα αλεξίπτωτα αλλά έπεσε σε χωράφι όταν οι υπόλοιποι είχαν σπάσει κεφάλια, πόδια και επίσης είχαν 20% απώλειες μαχητών, η άφεση όπλου Γερμανού αξιωματικού με την παρότρυνση των Συμμάχων να πάρει το τρόπαιο ο Ιερός Λόχος ως ο Απελευθερωτής του Αιγαίου  ήταν μερικές μόνο, από τις συγκλονιστικές περιγραφές που έκανε κατά τις ομιλίες του με μοναδικό τρόπο και την χαρακτηριστική φωνή του ο αείμνηστος Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.  

Για τον Τσιγάντε υπογραμμίστηκε ότι ήταν εξαιρετικός Διοικητής και ετιμήθει περισσότερο μετά θάνατον. Η Πατρίδα δεν ξέχασε και τίμησε τους Ιερολοχίτες. Βεβαίως, εκείνο που σίγουρα αποτυπώθηκε σε όλους ήταν η φράση ότι ο Ιερός Λόχος δημιούργησε το πνεύμα του εθελοντισμού και το Δόγμα του Καταδρομέα.

Ακολούθησε προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ  με τίτλο «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ – Ιστορία ενός Θρύλου» ενώ έγινε γνωστό πως την συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ της εν λόγω κινηματογραφικής ταινίας τεκμηρίωσης είχε «φρενάρει» η πανδημία.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, του Δρος Ιστορίας Νικολάου Νικολούδη, της κας Τσιγάντε, εγγονής του Χριστόδουλου Τσιγάντε, παράγοντα των SAS και του Αντιστράτηγου ε.α. Νικολάου Λάζαρη,  π. Προέδρου της Λέσχης Καταδρομέων.

Περιλαμβάνονται πλάνα από μάχες στην έρημο, αναφορές στα κατορθώματα του Ιερού Λόχου, στην σκληρή και επίπονη εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονταν οι Ιερολοχίτες, στην προετοιμασία τους για αμφίβιες και αεραποβατικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και δίνεται έμφαση  στο ότι ο Ιερός Λόχος συνεχίζει να υπάρχει μέσα από τις σύγχρονες Ειδικές Δυνάμεις.

Ακολούθως, έγινε παράθεση της εξέλιξης που έλαβε χώρα μετά τη διάλυση του Ιερού Λόχου δηλαδή της δημιουργίας των Δυνάμεων Καταδρομών φτάνοντας στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τελικώς στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που σε αυτήν υπάγονται όλες οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Η τελευταία βιντεοπροβολή που επεφύλασσαν οι οικοδεσπότες για τους προσκεκλημένους ήταν και η πιο εντυπωσιακή. Πλάνα από επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΠ αποτύπωσαν με τον καλύτερο τρόπο το τεράστιο εύρος των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι  συνεχιστές του Ιερού Λόχου, οι σύγχρονες ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Με την απονομή Τιμητικών Διπλωμάτων και αναμνηστικών σε συγγενείς Ιερολοχιτών, σε εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων Καταδρομέων και στους συντελεστές της εκδήλωσης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα,  την ανάκρουση του Ύμνου του Ιερού Λόχου και του Εθνικού Ύμνου, ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη επετειακή εκδήλωση που ετοίμασαν οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, με τον τρόπο που μόνο αυτές ξέρουν, όπως ακριβώς επιχειρούν, με μεθοδικότητα, προσοχή και σωστό σχεδιασμό. Εγγύηση για άριστο αποτέλεσμα.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Σημειώνεται πως την εκδήλωση παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον περισσότερα από 500 άτομα, δείγμα του σεβασμού που υπάρχει στη μνήμη των Ηρώων του Ιερού Λόχου από στρατιωτικούς αλλά και πολίτες καθώς το χωρητικότητας 400 θέσεων αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου ήταν γεμάτο κόσμο και με όρθιους θεατές.

Ενώ αναμέναμε υπομονετικά να εξέλθει της συνεδριακής αιθούσης ο πολύς κόσμος, παρατηρήσαμε πως οι τελευταίοι που είχαμε μείνει στο αμφιθέατρο ήταν η εγγονή του αείμνηστου Ιερολοχίτη Διοικητή Συνταγματάρχη τότε, Χριστόδουλου Τσιγάντε και…εμείς.

Η γνωριμία μας με την ευγενέστατη κυρία Ελένη Τσιγάντε, ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Η κα Τσιγάντε μας μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωσε κατά την εκδήλωση για τον Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής με δεδομένο ότι ο Ήρωας Χριστόδουλος Τσιγάντες ήταν αυτός που ουσιαστικά έφτιαξε τους θρυλικούς κομάντο, τις μνήμες από τον παππού της και μας αποκάλυψε πως αισθάνεται τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις ωσάν οικογένειά της.

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασαν 80 χρόνια…” μας ανέφερε η κα Ελένη Τσιγάντε φανερά συγκινημένη. “Ήμουν το πρώτο εγγόνι του παππού μου, Χριστόδουλου Τσιγάντε. Mεγάλωσα μένοντας στο ίδιο σπίτι με αυτόν για πολλά χρόνια και τον έζησα από κοντά” πρόσθεσε η κα Τσιγάντε τονίζοντας εν συνεχεία την συμβολική ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου για αυτήν συμπληρώνοντας οτι: “Ο παππούς μου, ανέλαβε τον Ιερό Λόχο στις 15 Σεπτεμβρίου και εγώ γεννήθηκα χρόνια αργότερα στις 15 Σεπτεμβρίου.”

Καθώς μιλούσαμε με την εγγονή του Χριστόδουλου Τσιγάντε ακουγόταν από τον χώρο του φουαγιέ ο ύμνος του Ιερού Λόχου και η ίδια μας έκανε να το προσέξουμε διπλά λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αυτόν τον ύμνο…τον γνωρίζαμε όλοι μας. Όλη η οικογένεια ξέραμε να τον απαγγείλουμε.”

Κοιτάξαμε την κυρία Τσιγάντε και στιγμιαία ήταν σαν να είχαμε μπροστά μας τον ίδιο τον παππού της….τον Χριστόδουλο Τσιγάντε.

“Όλοι τους, ο Ιερός Λόχος, οι Ιερολοχίτες, οι Ειδικές Δυνάμεις, είναι οικογένεια για μένα. Ακριβώς όπως μια οικογένεια. Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, στις επετειακές εκδηλώσεις για τον Ιερό Λόχο, βλέποντας τις φωτογραφίες και τα πλάνα της εποχής που εκπαιδεύονταν οι Ιερολοχίτες και έκαναν τις καταδρομικές επιχειρήσεις και ιδίως τα πλάνα με τον παππού μου, συγκινούμαι πάρα πολύ” μας είπε με φανερή την φόρτιση από τα έντονα συναισθήματα που κυριαρχούσαν σε αυτήν.

Ευχαριστήσαμε την κα Τσιγάντε για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και τα όσα μας είπε και προχωρήσαμε μαζί της στο φουαγιέ όπου οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει δεξίωση.

Πιατέλες γεμάτες αλμυρές και γλυκές δημιουργίες και γευστικά κρασιά από παραδοσιακά οινοποιεία, ήταν όλα σκέτος πειρασμός για τους καλεσμένους.

Για εμάς όμως, τα φαγητά και τα ποτά, ήταν δευτερεύουσας σημασίας όταν μπροστά μας απλωνόταν μια απίστευτη συγκέντρωση από καλοσιδερωμένες χακί στολές με το αγαπημένο μας έμβλημα, του ξίφους πλαισιωμένου από πτέρυγες και το ρητό: “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”. Είχε έρθει η μεγάλη ώρα για…φωτογραφίες!

φωτ. Στο κέντρο, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, στα αριστερά του, ο Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης και στα αριστερά τω βλέποντι, ο Βετεράνος Καταδρομέας της Α’ Μοίρας Καταδρομών της επιχείρησης “ΝΙΚΗ” το ΄74, πρόεδρος των “Κομάντος 74” Παναγιώτης Αφάλης

Στον χώρο της δεξίωσης που ήταν γεμάτος από αξιωματικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία των ειδικών δυνάμεων, συναντήσαμε τον κ. Χαράλαμπο Πόκα, Αντιστράτηγο ε.α. και Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ).

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας, δίπλα του ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Βελεγράκης και ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Θεοδώρου

Ρωτήσαμε τον Στρατηγό Χαράλαμπο Πόκα για τον συμβολισμό του Ιερού Λόχου στους Έλληνες Καταδρομείς.

Ο κ. Πόκας μας επεσήμανε πως: “Τον Ιερό Λόχο  τον θυμόμαστε όχι μόνο για τις ηρωικές πράξεις τις οποίες έκανε και το καταδρομικό πνεύμα που έχει εμφυσήσει σε όλους τους σύγχρονους Καταδρομείς αλλά ταυτόχρονα γιατί η ιστορική προοπτική του Ιερού Λόχου είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι μπόρεσε να υψώσει την ελληνική σημαία σε δύσκολες στιγμές. Του οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη γιατί κατάφερε να έχουμε αυτή τη στιγμή αδιαμφισβήτητα δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου.”

φωτ. από αριστερά τω βλέποντι, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγος  Γεώργιος Τσιτσικώστας και δίπλα του ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας

Συνέχισε αναφερόμενος στα κατορθώματα του Ιερού Λόχου τονίζοντας ότι: “Είναι για εμάς ένας φάρος, ένας οδηγός για τις σημερινές δύσκολες στιγμές που περνάμε. Δίνει παράδειγμα καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ιερολοχίτες κατάφεραν να φύγουν με δικά τους μέσα και χρήματα από την κατεχόμενη Ελλάδα, να πάνε στη Μέση Ανατολή, να εκπαιδευτούν και να φτάσουν το επίπεδο των Καταδρομέων των αγγλικών δυνάμεων. Έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και παράλληλα, με πράξεις απαράμιλλης ανδρείας και ηρωισμού ύψωσαν, όπως ήδη ανέφερα, την ελληνική σημαία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έτσι ώστε να έχουμε σήμερα τους καρπούς αυτών των κόπων. Η μνήμη τους θα είναι αιωνία και για μας, μέσα στη συνείδησή μας, είναι Αθάνατοι.”

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας, δίπλα του ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης και 2ος από αριστερά ο Παναγιώτης Αφάλης, Βετεράνος-Καταδρομέας

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως: “Το πνεύμα του Ιερού Λόχου έχει εμπνεύσει όλες τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων και θα είναι πάντοτε το φωτεινό, ελληνικό παράδειγμα που εφαρμόζουμε οι κομάντο όταν επιχειρούμε, φέρνοντας στο νου μας τι θα έκαναν  οι ηρωικοί πρόγονοί μας Ιερολοχίτες για να ενεργήσουμε αναλόγως και εμείς.”

Λίγο μετά, ο φωτογραφικός φακός μας εστίασε σε δυο ειδικοδυναμίτικες φυσιογνωμίες της Επιχείρησης “ΝΙΚΗ” και της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, στη ζωντανή ιστορία των δραματικών γεγονότων της Κύπρου. Στον Βετεράνο Αντιστράτηγο ε.α. Βασίλειο Μανουρά και τον  κ. Παναγιώτη Αφάλη, Βετεράνο-Καταδρομέα και Πρόεδρο του Σωματείου “Κομάντος 74”. Δίπλα στους παλαίμαχους κομάντο-πολεμιστές της Κύπρου το 1974, το “νέο αίμα”, ο σημερινός Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς.

φωτ. Στο μέσον, ο Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Μανουράς και στα αριστερά του, ο Παναγιώτης Αφάλης, Βετεράνος-Καταδρομέας

φωτ. Στο μέσον, ο Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Μανουράς, δίπλα του ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς και στα αριστερά του, ο Παναγιώτης Αφάλης, Βετεράνος-Καταδρομέας

Δεν υπήρχε περίπτωση να φεύγαμε από τη δεξίωση εάν δεν φωτογραφίζαμε τον πιο παρασημοφορεμένο παρόντα πρασινομπερέ, το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πάντα μεγαλοπρεπής και ευγενέστατος, μας επέτρεψε να τον φωτογραφήσουμε έχοντας δίπλα του, τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγο  Γεώργιο Τσιτσικώστα και τον Βετεράνο-Καταδρομέα Παναγιώτη Αφάλη.

φωτ. Στο μέσον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στα αριστερά του, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγος  Γεώργιος Τσιτσικώστας και ανάμεσά τους, ο Βετεράνος-Καταδρομέας Παναγιώτης Αφάλης

Ευχαριστούμε όλους για την ευγενική συνδρομή τους στο ρεπορτάζ.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την άψογη επετειακή εκδήλωση.

ΗΡΩΕΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ, πάντα στην καρδιά μας και στην μνήμη μας!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point