ΛΕΦΕΔ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ▪Έστε έτοιμοι απανταχού Έλληνες Έφεδροι ο καιρός γαρ εγγύς για την 16η άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”

21-11-2022

Γιάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος ΛΕΦΕΔ, Έφεδρος Ταγματάρχης Πεζικού: “Το κλειδί για οποιαδήποτε επιτυχία στο πεδίο της μάχης είναι η ΕΦΕΔΡΕΙΑ”

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – ΛΕΦΕΔ, μια Λέσχη από δραστήριους Έλληνες Έφεδρους, Πολίτες-Οπλίτες. Γιάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος ΛΕΦΕΔ, Έφεδρος Ταγματάρχης Πεζικού, ρεαλιστής, πάντα πρόθυμος και ευγενικός να μας δώσει τις γνώσεις του γύρω από την ελληνική Εφεδρεία.

φωτ. Ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος ΛΕΦΕΔ, Έφεδρος Ταγματάρχης Πεζικού

Όταν επικοινωνούμε με ανθρώπους που είναι άμεσα πρόθυμοι να πάνε όπου η Πατρίδα τους καλέσει έτσι και χτυπήσει η «σειρήνα» είναι πάντα χαρά και τιμή για εμάς. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, σε τούτο τον ιστότοπο αγαπάμε την Ελλάδα μας. 

Για την ΛΕΦΕΔ, το έργο της αλλά και την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Προέδρου της δημοσιεύσαμε πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη ένα εκτενές αφιέρωμα καθώς ήταν σε εξέλιξη τότε η προετοιμασία της μεγαλύτερης ετήσιας άσκησης Εφέδρων στην Ελλάδα, ο ξακουστός “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”. Την διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα επιμελείται η ΛΕΦΕΔ. Για να δείτε το σχετικό αφιέρωμα πατήστε εδώ.

Έκτοτε, ανά τακτά διαστήματα δημοσιεύουμε για τις δραστηριότητες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν λίγες μέρες, είδαμε την αφίσα για τον επερχόμενο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ”. Επικοινωνήσαμε με τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τα της Εφεδρείας και του “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ” τον κ.Γιάννη Σιδηρόπουλο. Ο Πρόεδρος, αν και πολυάσχολος, πάντα βρίσκει διαθέσιμο χρόνο να ενημερώσει, να εξηγήσει και να διαφωτίσει τις απορίες μας.  Μιλώντας μαζί του, διαπιστώσαμε πως από την τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε για να ενημερωθούμε σχετικά με την Εφεδρεία, όσον αφορά την στάση της Πολιτείας για αυτό το φλέγον θέμα,  δεν υπάρχει “ουδέν νεότερο από το μέτωπο”. Μόνο λόγια, υποσχέσεις και η ελπίδα κάποτε τα λόγια να γίνουν πράξη, προτού να είναι πολύ αργά.

φωτ.Η αφίσα της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023

Ο Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας/Άσκηση Εφέδρων με την επωνυμία “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”, πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Μακεδονία και ο 16ος θα διεξαχθεί 7 έως 9 Απριλίου 2023. Στην αφίσα της άσκησης εικονίζεται ένας αρχαίος πολεμιστής με το μονίμως επίκαιρο ρητό για την Ελλάδα από την εποχή του Θουκυδίδη: «Άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί» που σημαίνει “Γιατί η πόλη είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη ούτε τα πλοία χωρίς τους άνδρες”. 

φωτ.Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

Στη μεγάλη διαγωνιστική άσκηση καλούνται να συμμετάσχουν οι Έφεδροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες ενώ ο τόπος και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα από την ΛΕΦΕΔ. Οι  συμμετέχουσες ομάδες θα αποτελούνται από οχτώ άνδρες (ομάδα πεζικού).

φωτ.Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφορά όλους τους υπεύθυνους Έλληνες αλλά και Ελληνίδες και επισημαίνουν πως: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην έννοια του Πολίτη – Οπλίτη. Πιστεύουμε πως μια Εφεδρεία με φρόνημα που ξέρει να μάχεται, να επιβιώνει και να μάχεται ξανά μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του χρέους προς την Πατρίδα.» Στην εν λόγω ανάρτηση, απευθυνόμενοι στους Εφέδρους υπογραμμίζουν πως: «Αν είσαι Έφεδρος ή Εθνοφύλακας του Ελληνικού Στρατού έλα μαζί μας να εκπαιδευτείς, να γίνεις και να κάνεις και εμάς καλύτερους επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της Χώρας.»

φωτ.Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

Ακολούθως, δημοσιεύουμε τα όσα μας ανέφερε εν όψει προετοιμασίας του “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ” ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος. Με λόγο ντόμπρο, μιλά ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εφεδρεία δίχως να παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη μεν αλλά ψεύτικη δε εικόνα μιας ιδανικής ελληνικής Εφεδρείας.

-Κύριε Πρόεδρε, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την Άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023”. Τι καινοτομίες να περιμένουμε στον προσεχή Αγώνα;

Γιάννης Σιδηρόπουλος: «Πάντα κάνουμε κάτι καινούργιο ώστε να διατηρούμε το ενδιαφέρον του κόσμου σε εγρήγορση. Δεν μπορώ να ανακοινώσω πολλά ακόμα όμως θα βασιστούμε σε καταστάσεις που βλέπουμε γύρω μας, όπως αυτά που συμβαίνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία που ζει η Ευρώπη όλους αυτούς τους μήνες. Δηλαδή, καινούργιες απειλές, νέα πράγματα στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε.»

-Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διδάξει πράγματα που εκτός ότι θα τα εφαρμόζατε στον προσεχή «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ»  έχουν τροποποιήσει ήδη και την τρέχουσα εκπαίδευση στη Λέσχη;

Γ.Σ.: «Εμείς παίρνουμε διδάγματα από παντού. Το μυαλό μας είναι ανοιχτό. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και προσπαθούμε να μάθουμε, προσπαθούμε να φέρουμε τον εαυτό μας σε θέση άλλων, στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και τι θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε. Δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι αλλαγές. Εμείς είδαμε και αλλάζουμε. Ελπίζουμε βέβαια να τις είδαν και τα Επιτελεία.»

φωτ.Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

-Όταν είχαμε μιλήσει μαζί σας για το αφιέρωμα στην προηγούμενη άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» τον περασμένο Μάρτιο ήταν πρόσφατη τότε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα, Νοέμβρης, αρκετούς μήνες μετά και ο πόλεμος συνεχίζεται. Πως είναι η στάση του Έλληνα Πολίτη; Έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με πριν; Βλέπει πιο θετικά την συμμετοχή στην Εφεδρεία, να ενταχθεί σε μια συλλογικότητα Εφέδρων;

Γ.Σ.: «Δυστυχώς, ο Έλληνας πολίτης λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ναι μεν υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά έως εκεί. Δηλαδή, η αντίληψη είναι ότι θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα. Επικοινωνούν με την Λέσχη, μας συναντούν στην ΛΕΦΕΔ, τους ενημερώνουμε για την εκπαίδευση και τις δράσεις μας, έρχονται επί παραδείγματι ένα διάστημα, συμμετέχουν και μετά το “μπαλονάκι ξεφουσκώνει”. Όμως, πάντα κάτι μένει από αυτό. Σίγουρα μένει ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι και έρχονται συνειδητά να βελτιωθούν.

Ο κόσμος είναι περισσότερο υποψιασμένος, όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το “Κι αν συμβεί το κακό; Μήπως τελικά οι πόλεμοι δεν γίνονται με τα κουμπάκια;” Γιατί αυτό είναι το πιο σοβαρό που μας δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το είχαμε ξαναπεί σε προηγούμενη επικοινωνία μας. Η απομυθοποίηση. Κάποιοι νόμιζαν ότι οι πόλεμοι γίνονται με κουμπάκια, ότι πολεμούν μόνο οι επαγγελματίες, ότι εμείς δεν θα εμπλακούμε κτλ.

Η πραγματικότητα είναι ότι αύριο μπορεί να κληθούμε, να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν να μας σκοτώσουν και εμείς θα πρέπει να τους συλλάβουμε ή να τους σκοτώσουμε, τόσο απλός είναι ο πόλεμος. Δεν ξέρω ποιος είναι έτοιμος να το κάνει.»

φωτ.Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

-Η Πολιτεία, όσο αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα και οι εντάσεις, έχει αλλάξει στάση; Κάνει κινήσεις προς μια θετική κατεύθυνση ώστε να βελτιώσει κάποια πράγματα στην Εφεδρεία;

Γ.Σ.: «Τα τελευταία 2-3 χρόνια, θεωρώ ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο όσον αφορά την άμυνα ιδίως με τους εξοπλισμούς, γίνονται αγορές οπλικών συστημάτων. Αλλά θα σας πω, για μια ακόμη φορά, αυτά που έχουν ειπωθεί και παλαιότερα, στο θέμα της Εφεδρείας η Πολιτεία δεν κάνει το αναγκαίο έργο και το χειρότερο είναι ότι παρουσιάζεται προς τα έξω ότι κάνει έργο. Λυπάμαι αλλά έτσι έχει η κατάσταση.»

-Έχει δοθεί η εντύπωση στην ελληνική κοινωνία ότι έχουν γίνει θετικές αλλαγές και αυτό έχει προβληθεί και στα μμε. Εμείς πάντως όταν πηγαίνουμε για ρεπορτάζ σε συλλογικότητες Εφέδρων μας εκφράζουν απογοήτευση για την Πολιτεία σε σχέση με την Εφεδρεία.

Γ.Σ.: «Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι το κλειδί για οποιαδήποτε επιτυχία στο πεδίο της μάχης είναι η ΕΦΕΔΡΕΙΑ τότε θα  πω ότι αναρωτιέμαι για το πως σκέφτονται τα Επιτελεία. Ειλικρινά σας το λέω, προσπαθώ εδώ και χρόνια, να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.»

-Είστε εξαιρετικά έμπειρος στα θέματα της Εφεδρείας για αυτό θα σας ρωτήσουμε την γνώμη σας σχετικά με το ότι έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν πολλοί στην Εφεδρεία, που δηλώνουν Έφεδροι, δεν κάνουν απολύτως τίποτα, κανένα έργο και τους βλέπουμε μόνο σε εκδηλώσεις. Ποια είναι η προσφορά τους; Αυτοί είναι Έφεδροι μόνο για δημόσιες σχέσεις;

Γ.Σ.: «Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη μας διαφορά ως ΛΕΦΕΔ σε σχέση με άλλους. Εμείς σε αυτό το κομμάτι, των δημοσίων σχέσεων δεν φαινόμαστε πουθενά, επιθυμούμε την προβολή του έργου μας αλλά όχι την αυτοπροβολή μας, για κάποιους αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός και χρησιμοποιούν θέσεις και συνδέσμους – σωματεία ως εφαλτήρια για προσωπική προβολή και όφελος.

Είμαστε προσηλωμένοι στον σκοπό μας, δεν σταματάμε να εκπαιδευόμαστε και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο.»

Βίντεο: Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022

Ευχαριστήσαμε τον κ. Σιδηρόπουλο για τα όσα μας είπε, ευχηθήκαμε καλή σαιζόν για την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και καλή επιτυχία στην προετοιμασία του στρατιωτικού αγώνα.

Εμείς λέμε στους Έλληνες Έφεδρους να πάνε στον «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ» έστω και ως παρατηρητές για να δουν από κοντά τι είναι αυτή η άσκηση, να συγκρίνουν και να διαπιστώσουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους.

Σίγουρα δεν θα χάσουν αλλά θα κερδίσουν, σε πολύτιμη εμπειρία.

Χρόνια πολλά και καλά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στους Εφέδρους μας!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point