Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο Υπουργείο Εξωτερικών

21-11-2022

Εκδήλωση με θέμα  «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής» έλαβε χώρα σήμερα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών με συμμετοχή των Πρέσβεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα.

Στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά ήταν η ανάδειξη και η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους εταίρους της στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος κα Μαριλένα Γεραντώνη.

Οι τυχεροί προσκεκλημένοι, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί καθηγητές που βρέθηκαν στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ είχαν την τύχη να “ταξιδέψουν” στην Λατινική Αμερική μέσα από μαγευτικές εικόνες από εξωτικά τοπία, αξιοθέατα, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις κατά την προβολή βίντεο με την έναρξη της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε  ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δια βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδος και χωρών της Λατινικής Αμερικής, έκανε αναφορά στους Ομογενείς που ζουν εκεί και επεσήμανε πως το νέο γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Μαδρίτη θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με τις Λατινοαμερικάνικες χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στους προσκεκλημένους εστίασε και αυτός στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και των χωρών Λατινικής Αμερικής υπογραμμίζοντας την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να ενδυναμωθούν περισσότερο οι φιλικές μας σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αυτής.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Δένδια στην εκδήλωση είχε ως εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά, μετά τον Πρωθυπουργό, να σας καλωσορίσω και εγώ στην «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής», την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι και την συνεχίζουμε φέτος με ιδιαίτερη χαρά. Η πρωτοβουλία αυτή πιστοποιεί την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να ενδυναμωθούν περισσότερο οι φιλικές μας σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αυτής.

Και η συμμετοχή όλων σας σε αυτήν την εκδήλωση προσδίδει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η εκδήλωση και η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας  με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Επίσης, βάζει τις βάσεις για εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας. Το είπε και ο Πρωθυπουργός προηγουμένως, απέχουμε δυστυχώς πολύ. Παρά ταύτα, έχουμε αναπτύξει ισχυρούς,  ανθεκτικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταθέσει αίτημα για απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό «CICA» (Caribbean International Cultural Association). Και, επίσης, πολύ σύντομα ο Πρέσβης μας στην Αβάνα, κ. Τσακίρης, θα καταθέσει αίτημα διαπίστευσής του στην «CARICOM» (Caribbean Community).

Θεωρούμε, κυρίες και κύριοι, ότι τα κοινά μας χαρακτηριστικά είναι πάρα πολλά. Η αφοσίωση στην ιδέα της ελευθερίας, οι αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι κοινά μας γνωρίσματα.

Η βαθιά επιθυμία για την ελευθερία οδήγησε τους λαούς και της χώρας μας και της Λατινικής Αμερικής στους αγώνες για την ανεξαρτησία και, μάλιστα, περίπου την ίδια ιστορική περίοδο. Οφείλω να πω ότι ελάχιστοι Έλληνες υπάρχουν, αν υπάρχουν, που δεν γνωρίζουν το όνομα και, σε έναν μεγάλο βαθμό, και το έργο του Simon Bolivar.

Ούτως ή άλλως, η μορφή του είναι υπερχειλίζουσα και στην ελληνική λογοτεχνία. Αλλά έχουμε και κάτι παραπάνω που μας ενώνει. Αναφέρομαι στον παλμό των οργανώσεων ομογενών οι οποίες, μέσα από την τακτική ανταλλαγή εμπειριών, εξανεμίζουν την τεράστια γεωγραφική απόσταση.

Αυτό έγινε πολύ σαφές σε  εμάς, μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών,  κ. Κατσανιώτη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής τον περασμένο μήνα. Δεν μπορώ παρά να διατυπώσω τη ζήλια μου, γιατί δεν ήμουν μαζί του εκεί.

Όμως, παρ’ ότι αναγκάσθηκα να αναβάλω μία επίσκεψη για λόγους  ανωτέρας βίας, προγραμματίζω να επισκεφθώ την περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Γιατί πιστεύω ότι, πέρα από τα ιστορικά  και τα ψυχολογικά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς μας, επίσης η πολιτική, διπλωματική σύγκλισή μας στα διεθνή fora είναι προφανής. Και μπορεί να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο γιατί βασίζεται στην ευρεία προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των δύο προσεχών Διασκέψεων «Our Ocean» το 2023 στον Παναμά και το 2024 στην Ελλάδα, έχουμε συμφωνήσει ήδη με την Παναμέζα ομόλογό μου να συντονίσουμε τις δράσεις μας για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους: Την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες σωρείας φυσικών καταστροφών και ακόμη βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Περισσότερη κατανόηση, περισσότερη συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Και η Ελλάδα, με τις όποιες δυνάμεις της, αλλά και με τις δυνατότητες που της δίνει η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύει – και θα αποδεικνύει πάντοτε – την αλληλεγγύη προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής,  ως απόδειξη της φιλίας που μας ενώνει.

Μάλιστα, συνυπογράφουμε και ενθαρρύνουμε την εκπεφρασμένη  βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εντονότερη δραστηριοποίηση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Πράγματι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, αλλά δεν επιτρέπεται να απορροφήσει το σύνολο του διπλωματικού οξυγόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα επιδιώξουμε, λοιπόν, μια ολοένα στενότερη επικοινωνία και συνεργασία στον πολιτικό τομέα, στο εμπόριο, στην οικονομία και, βέβαια, σε αυτό που μας ενώνει – ίσως πιο πολύ από όλα τα άλλα – στον πολιτισμό.»

Ο πρέσβης του Μεξικό κ. Daniel Hernandez – Joseph απευθυνόμενος στο κοινό αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Λατινική Αμερική.  

Χαιρετισμό επίσης με βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού  κ. Ιάσονας Πιπίνης,  ο οποίος έχει καταγωγή από το Περού, επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε ώθηση στην προσέγγιση με την Λατινική Αμερική και υπογράμμισε και αυτός τις φιλικές σχέσεις αιώνων μεταξύ Ελλάδος και των λατινοαμερικάνικων χωρών. Αναφέρθηκε στους Ομογενείς, στον Πολιτισμό και στις προοπτικές συνεργασίας.

Λίγο μετά, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Λατινικής Αμερικής  κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ο κ. Πρόεδρος τόνισε πως το Συμβούλιο υπάρχει εδώ και 17 έτη και αντιπροσωπεύει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σκοπός τους είναι να συνδράμουν στις επιχειρηματικές αποστολές σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το κέντρο βάρους είναι οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εστίασε στο ότι υπάρχουν κλάδοι που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πως στον ψηφιακό τομέα υπάρχει μεγάλη δυναμική στις επιχειρήσεις. Ο κ. Αντωνόπουλος επίσης ενημέρωσε το κοινό που παρακολουθούσε την ομιλία του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ο κλάδος των καλλυντικών και των φαρμακευτικών προϊόντων πάνε πολύ καλά. Σημείωσε την μεγάλη ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στις χώρες αυτές και έκανε σαφές πως η κοινωνία έχει αλλάξει. Ο έμπειρος επιχειρηματικός παράγοντας ανέφερε ακόμα, για την συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Λατινικής Αμερικής, δίνοντας έμφαση στην περίοδο Προεδρίας Τραμπ ότι άρχισαν οι εμπορικοί πόλεμοι με την επιβολή δασμών. “Η Λατινική Αμερική θα είναι πάντα Δύση, δεν θα είναι Ασία, δεν θα είναι North America” πρόσθεσε χαρακτηριστικά στα όσα ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε στην ομιλία του.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρίου Δρόσου. Κατά την αναφορά που έκανε στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ ο Καθηγητής τόνισε την σύνδεση της γλώσσας και της λογοτεχνίας με τον πολιτισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στους Έλληνες για τον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής.