Στο Μπαχρέιν θα ταξιδέψει ο Νίκος Δένδιας για το Manama Φόρουμ

19-11-2022

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν (Μάναμα), όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ «Manama Dialogue» (18-20 Νοεμβρίου 2022).

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα «New Security Partnerships in the Middle East».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο συγκεκριμένο φόρουμ και το 2021, ως μοναδικός Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών.

Kατά την παραμονή του στο Μπαχρέιν, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Abdullatif bin Rashid Al Zayani. Mετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησης μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, προγραμματίζεται η υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης: α) Μνημόνιο Κατανόησης για την απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης εισόδου σε διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια, και β) Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Tέλος, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση  των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στην προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο – συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας – καθώς και στις εξελίξεις και προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας τον παρελθόντα Μάιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο φόρουμ «Manama Dialogue», αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, με τον Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, και με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ασφάλειας και Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Vincent Cousin.

Υπουργείο Εξωτερικών – φωτ. αρχείου