1ο SEE Ministerial Energy Dialogue: Η Συμβολή του ΙΕΝΕ στην Αλληλεγγύη των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης

18-11-2022

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του φετινού, 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργανώνει το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου 2022 το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην Αθήνα.

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί να τονώσει την εξωστρέφεια και να συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι και στους χώρους που θα διεξαχθεί το Συνέδριο, τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στο 1ο SEE Ministerial Energy Dialogue που θα τρέξει παράλληλα με την πρωινή συνεδρία του «Ενέργεια & Ανάπτυξη» συμμετέχουν η Belinda Balluku, Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, από τα Τίρανα, ο Kreshnik Bektesh, Υπουργός Οικονομίας, από τα Σκόπια, ο Pichetto Fratin, Υπουργός Ενέργειας, από την Ρώμη (online) ο Rosen Hristov, Υπουργός Ενέργειας, από την Σόφια, ο Virgil-Daniel Popescu, Υπουργός Ενέργειας, από το Βουκουρέστι και ο Dr. Artane Rizvanolli, Υπουργός Οικονομίας από την Πρίστινα.

Οι Υπουργοί των χωρών της περιοχής αναμένεται να εξετάσουν τρόπους άρσης του ενεργειακού αδιεξόδου των τελευταίων μηνών, να αναζητήσουν τις λύσεις που θα διασφαλίσουν την επάρκεια εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, καθώς να συζητήσουν το πώς η περιοχή μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ε.Ε.

Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω συνάντησης θα ακολουθήσει συζήτηση υπό μορφή panel discussion των Υπουργών στο πλαίσιο του ετήσιου 26ου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», με το συντονισμό του δημοσιογράφου και Ανταποκριτή Ξένου Τύπου, John Psaropoulos.

Το διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.