Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει νέους ενεργειακούς πόρους

Στο European Business Summit

17-11-2022

«Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει νέους ενεργειακούς πόρους» υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο ετήσιο «European Business Summit» με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ειδικότερα, ο ΑΝΥΠΕΞ  – ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο αυριανό ΣΓΥ της ΕΕ – επισήμανε ότι η ενέργεια αποτελεί τον «ελέφαντα στο ευρωπαϊκό δωμάτιο» και ότι η Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ευρήματα στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, τώρα ξεκινάμε κι εμείς έρευνες στη Δυτική Ελλάδα για ενεργειακούς πόρους», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη ήδη έχει δαπανήσει πολλά χρήματα, για να γίνει «πιο πράσινη» με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει με την Τουρκία το ίδιο λάθος που έκανε με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή να εξαρτάται μόνο από μία οδό για τον ανεφοδιασμό της. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον ανασταλτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς «διαπραγματεύεται ακόμα κάνοντας ανατολίτικα παζάρια, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την κοινή άμυνα».

Ο ΑΝΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι μόνο στο γεωστρατηγικό, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να παρέχει στους καταναλωτές και τους πολίτες της φτηνή ενέργεια άμεσα». Υπογράμμισε επίσης, ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να τηρήσει και τις δεσμεύσεις της για στήριξη στην Ουκρανία, με στόχο την ανεξαρτησία και την ανοικοδόμησή της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας T. Kachka και οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας M. Havdra, της Σουηδίας J. Roswall και της Πορτογαλίας T. Antunes. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου των Βρυξελλών της ε/φ «Wall Street Journal», D. Michaels.

φωτ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης-twitter